Хората: кои сме ние и с какво се занимаваме

Как започна всичко

Проектът Дебиан е започнат през август 1993г. от Иан Мърдок (Ian Murdock) като нова дистрибуция, която да бъде разработвана открито, в духа на Linux и GNU. Тогава той изпраща покана до всички програмисти с молба да помогнат на софтуерна дистрибуция, базирана на ядрото Линукс, което по онова време е било сравнително ново. Основна цел на Дебиан е била внимателният и грижлив подбор на компоненти и технологии, които да работят добре заедно, базирани на отворен дизайн и помощ и поддръжка от обществото на свободния софтуер.

Всичко започва от малка, сплотена група от хакери на свободен софтуер, която прогресивно нараства през годините, за да стане голяма, добре организирана общност от програмисти и потребители.

Сътрудници

Дебиан е организация, съставена от доброволци. Повече хиляда активни сътрудници са пръснати по целия свят и работят по Дебиан в свободното си време. Малко от тях са се срещали лице в лице. Основната комуникацията се осъществява чрез e-mail (например чрез пощенските списъци на lists.debian.org) и IRC (канала #debian на irc.debian.org).

Пълният списък на членовете на Дебиан е достъпен на nm.debian.org. Списък на всички сътрудници и екипи, допринасящи за Дебиан има на contributors.debian.org.

Проектът Дебиан има добре организирана структура. За повече информация относно вътрешната организация разгледайте раздела за разработчици.

Хора и организации, които помагат на Дебиан

Много други хора и организации участват в общността:

Кой използва Дебиан?

Дебиан се използва от всякакви организации, малки и големи, както и от многохилядни индивидуални потребители. Прегледайте страницата Кой използва Дебиан? за списък на образователни, бизнес организации, организации с идеална цел и правителствени агенции, които са изпратили кратко описание за това как и защо използват Дебиан.