Varning! Den här översättningen är för gammal, vänligen se originalet.

Personer: vilka är vi, och vad vi gör

Utvecklare och bidragslämnare

Debian är skapat av nästan tusen aktiva utvecklare som är utspridda över hela världen och är volontärer på fritiden. Få av dessa utvecklarna har faktiskt träffats i verkligheten. Kommunikation sköts primärt genom e-mail (sändlistor på lists.debian.org) och IRC (#debian kanalen på irc.debian.org).

Den fullständiga listan över officiella Debianmedlemmar kan hittas på nm.debian.org, där medlemskap hanteras. En längre lista på Debian-bidragsgivare kan hittas på contributors.debian.org.

Debianprojektet har en noggrant organiserad struktur. För mer information om hur Debian ser ut från insidan, så är du välkommen att surfa in på Debians utvecklarhörna.

Hur det hela startade?

Debian startades i Augusti 1993 av Ian Murdock, som en ny distribution som skulle göras öppet tillgängligt, i samma anda som Linux och GNU. Debian var menat att vara ömsesidigt och samvetsgrant ihopsatt, och att upprätthållas och stödjas med liknande vård. De började som en liten, tätt sammansatt grupp av Fri programvaruhackare, och växte gradvis till att bli en stor, välorganiserad gemenskap av utvecklare och användare. Se den detaljerade historiken.

Eftersom många har frågat, Debian uttalas /ˈde.bi.ən/. Det kommer från namnet på skaparen av Debian, Ian Murdock, och hans fru, Debra.

Individer och organisationer som stödjer Debian

Många andra individer och organisationer är en del av Debiangemenskapen:

Vem använder Debian?

Även om ingen exakt statistik finns tillgänglig (eftersom Debian inte kräver att användare registrerar sig), så finns det rätt så starka bevis på att Debian används av ett brett spektrum av organisationer, stora och små, såväl som många tusen individer. Se vår Vem använder Debian?-sida för en lista på högt profilerade organisationer som har skickat in korta beskrivningar på hur och varför de använder Debian.