De Debian zoekmachine gebruiken

Het Debian-project biedt zijn eigen zoekmachine aan op https://search.debian.org/. Hier volgen enkele tips over hoe u deze kunt gebruiken en eenvoudige zoekopdrachten kunt starten, maar ook meer complexe zoekopdrachten met Booleaanse operatoren.

Eenvoudige zoekopdracht

De eenvoudigste manier om de zoekmachine te gebruiken is één enkel woord in het zoekveld in te voeren en op [Enter] te drukken. U kunt ook op de knop Zoeken klikken. De zoekmachine zal dan alle pagina's op onze website weergeven die dat woord bevatten. Voor de meeste zoekopdrachten zou dit goede resultaten moeten opleveren.

U kunt ook op meer dan één woord zoeken. Ook dan zou u alle pagina's van de Debian-website moeten zien die alle woorden bevatten die u hebt ingevoerd. Om naar zinsdelen te zoeken, zet u ze tussen aanhalingstekens ("). Merk op dat de zoekmachine niet hoofdlettergevoelig is, dus zoeken naar gcc komt zowel overeen met "gcc" als met "GCC".

Onder het zoekveld kunt u aangeven hoeveel resultaten u per pagina wilt zien. Het is ook mogelijk om een andere taal te kiezen; de websitezoekfunctie van Debian ondersteunt bijna 40 verschillende talen.

Booleaanse zoekopdracht

Als een eenvoudige zoekopdracht niet voldoende is, kunt u gebruik maken van Booleaanse zoekoperatoren. U kunt kiezen tussen AND, OR, en NOT of alle drie combineren. Zorg ervoor dat u hoofdletters gebruikt voor alle operatoren, zodat de zoekmachine ze herkent.

  • AND combineert twee uitdrukkingen en geeft pagina's die beide woorden bevatten. Bijvoorbeeld, gcc AND patch vindt alle pagina's die zowel, "gcc" als "patch" bevatten. In dit geval krijgt u dezelfde resultaten als wanneer u zoekt naar gcc patch, maar een expliciete AND kan nuttig zijn in combinatie met andere operatoren.
  • OR geeft resultaten als een van beide woorden in de pagina voorkomt. gcc OR patch vindt elke pagina die ofwel "gcc" ofwel "patch" bevat.
  • NOT wordt gebruikt om zoektermen uit de resultaten uit te sluiten. Bijvoorbeeld, gcc NOT patch vindt alles dat "gcc" bevat, maar niet "patch". gcc AND NOT patch geeft dezelfde resultaten, maar zoeken naar NOT patch wordt niet ondersteund.
  • (...) kan worden gebruikt om uitdrukkingen te groeperen. (gcc OR make) NOT patch zal bijvoorbeeld alle pagina's vinden die "gcc" of "make" bevatten, maar niet "patch".