Informatie over het gebruik van de Debian zoekmachine

Met de Debian zoekmachine op https://search.debian.org/ kunt u op verschillende manieren zoeken, afhankelijk van wat u precies wilt.

Eenvoudige zoekopdrachten

De gemakkelijkste manier om te zoeken is om een enkel woord in de zoekbox in te vullen en op enter te drukken (of op de Zoek-knop te klikken). De zoekmachine zal u dan alle pagina's op de website laten zien die dat woord bevatten. Meestal werkt dit erg goed.

Het volgende niveau is het zoeken naar meer dan één woord, hetgeen u een lijst zal tonen met pagina's op de website die allle woorden bevatten die u invoerde.

Booleaanse Zoekopdrachten

Als een eenvoudige zoekopdracht niet krachtig genoeg is, dan kunt u een booleaanse opdracht proberen. U kunt kiezen uit AND (EN), OR (OF), NOT (NIET), of een combinatie van deze drie. Merk op dat deze operatoren volledig in hoofdletters opgegeven moeten worden om herkend te worden.

AND (een logische EN) geeft resultaten waar beide woorden in de pagina voorkomen. Het gebruik van "gcc AND patch" vindt bijvoorbeeld alle pagina's die zowel "gcc" als "patch" bevatten. Met dit voorbeeld bekomt u hetzelfde resultaat als met "gcc patch", maar een expliciete AND kan nuttig zijn in combinatie met andere operatoren.

OR (een logische OF) geeft resultaten waar een van beide woorden in de pagina voorkomen. Het gebruik van "gcc OR patch" vindt bijvoorbeeld alle pagina's die ofwel "gcc", ofwel "patch" bevatten.

NOT (een logische NIET) sluit een woord uit bij de resultaten. "gcc NOT patch" vindt bijvoorbeeld alle pagina's die wel "gcc" bevatten, maar niet "patch". Om hetzelfde resultaat te bekomen kunt u ook "gcc AND NOT patch" gebruiken, maar enkel naar "NOT patch" zoeken wordt niet ondersteund.

(...) (groeperen) kan gebruikt worden om subexpressies te groeperen. Bijvoorbeeld, "(gcc OR make) NOT patch" geeft als resultaat alle pagina's die "gcc" of "make" bevatten, maar niet "patch".