Informatie over het gebruik van de Debian zoekmachine

Met de Debian zoekmachine op https://search.debian.org/ kunt u op verschillende manieren zoeken, afhankelijk van wat u precies wilt.

Eenvoudige zoekopdrachten

De gemakkelijkste manier om te zoeken is om een enkel woord in de zoekbox in te vullen en op enter te drukken (of op de Zoek-knop te klikken). De zoekmachine zal u dan alle pagina's op de website laten zien die dat woord bevatten. Meestal werkt dit erg goed.

Het volgende niveau is het zoeken naar meer dan één woord. U heeft meerdere mogelijkheden:

zoek naar alle worden
De zoekmachine toont pagina's die alle woorden bevatten die u invoerde
zoek naar een van de woorden
De zoekmachine toont pagina's die een van de woorden bevatten die u invoerde.

Booleaanse Zoekopdrachten

Als een eenvoudige zoekopdracht niet krachtig genoeg is, dan kunt u een booleaanse opdracht proberen. U kunt kiezen uit AND (EN), OR (OF), NOT (NIET), of een combinatie van deze drie.

& - een logische EN geeft resultaten waar beide woorden in de pagina voorkomen. Het gebruik van "gcc & patch" vindt bijvoorbeeld alle URL's die zowel "gcc" als "patch" bevatten.

| - een logische OF geeft resultaten waar een van beide woorden in de pagina voorkomen. Het gebruik van "gcc | patch" vindt bijvoorbeeld alle URL's die ofwel "gcc", ofwel "patch", ofwel beide bevatten.

~ - een logische NIET sluit een woord uit bij de resultaten. Meestal zult u dit gebruiken samen met de logische EN (&) omdat het resultaten van een lijst weghaalt. Het gebruik van "gcc & ~patch" vindt bijvoorbeeld alle URL's die wel "gcc" bevatten, maar niet "patch". Als u zoekt naar alleen "~patch" geeft geen resultaten omdat u niets zocht, hetgeen geen resultaten geeft en vervolgens de pagina's die het woord "patch" bevatten, van deze (lege) lijst worden verwijderd, hetgeen natuurlijk nog steeds geen resultaten geeft.

() - groeperen voegt zelf nog meer functionaliteit toe omdat u nu logische blokken kan groeperen. Bijvoorbeeld, "(gcc | make) & ~patch" geeft als resultaat alle pagina die "gcc" of "make" bevatten, maar niet "patch".