Grunde til at vælge Debian

Der er mange årsager til at vælge Debian som ens styresystem – som en bruger, som en udvikler og endda som en virksomhed. De fleste brugere sætter pris på stabiliteten og den enkle opgraderingsproces af både pakker og hele distributionen. Debian er også meget udbredt blandt software- og hardwareudviklere, på grund af at den kører på talrige arkitekturer og enheder, har en offentligt tilgængelig fejlsporing og andre værktøjer til udviklere. Hvis du planlægger at anvende Debian i et professionelt miljø, så er der yderligere fordel så som LTS-versioner og cloudfilaftryk.

Debian for brugere

Debian er fri software.
Debian består af fri og open source-software, og vil altid være 100 procent fri. Fri for alle til at anvende, ændre og distribuere. Det er vores primære løfte til vores brugere. Det er også omkostningsfrit.
Debian er stabil og sikker.
Debian er et Linux-baseret styresystem for et bredt udvalg af enheder, herunder bærbare computere, stationære computere og servere. Vi leverer fornuftige standardindstillinger for enhver pakke samt jævnlige sikkerhedsopdateringer i pakkernes levetid.
Debian har omfattende understøttelse af hardware.
Det meste hardware er allerede understøttet af Linux-kernen, hvilket betyder at Debian også understøtter den. Proprietære drivere til hardware er om nødvendigt tilgængelige.
Debian har et fleksibelt installeringsprogram.
Vores Live-CD er beregnet til alle, der også at afprøve Debian før de installerer det. Der medfølger også Calamares-installeringsprogrammet, som gør det let at installere Debian fra et livesystem. Mere erfarne brugere kan anvendes Debians installeringsprogram, med flere valgmuligheder til finindstilling, herunder mulighed for automatiseret netværksinstallering.
Debian giver problemfrie opgraderinger.
Det er let at holde vores styresystem opdateret, uanset om du ønsker at opgradere til en helt ny udgave eller blot at opdatere en enkelt pakke.
Debian er grundlag for mange andre distributioner.
Mange populære Linux-distributioner, så som Ubuntu, Knoppix, PureOS og Tails, er baseret på Debian. Vi stiller alle værktøjer til rådighed, så alle kan supplere softwarepakkerne fra Debians arkiv med deres egne pakker, som opfylder deres behov, hvis der er behov for det.
Debian-projektet er et fællesskab.
Alle kan blive en del af vores fællesskab; du behøver ikke at være udvikler eller systemadministrator. Debian har en demokratisk styreform. Da alle medlemmer af Debian-projektet har de samme rettigheder, kan Debian ikke kontrolleres af en enkelt virksomhed. Vores udviklere kommer fra flere end 60 forskellige lande, og Debian selv er oversat til flere end 80 sprog.

Debian for udviklere

Mange hardwarearkitekturer.
Debian understøtter en lang liste af CPU-arkitekturer, herunder amd64, i386, mange versioner af ARM og MIPS, POWER7, POWER8, IBM System z og RISC-V. Debian er også tilgængelig for ældre og specifikke nichearkitekturer.
IoT og indlejrede enheder.
Debian kører på et bredt udvalg af enheder, som eksempelvis Raspberry Pi, forskellige varianter af QNAP, mobile enheder, hjemmerouter og mange Single Board Computers (SBC).
Enormt antal softwarepakker.
Debian har et stort antal pakker (i øjeblikket i den stabile distribution: 59000 pakker), som anvender deb-formatet.
Forskellige udgivelser.
Ud over vores stabile udgave, kan du installere nyere softwareversioner ved at anvende udgaverne testing eller unstable.
Offentlig fejlsporing.
Vores Debian-fejlsporingssystem (BTS) er offentligt tilgængeligt for alle gennem en webbrowser. Vi skjuler ikke vores softwarefejl, og du kan let indsende nye fejlrapporter eller deltage i debatten.
Fremgangsmåder og udviklerværktøjer.
Debian tilbyder software af høj kvalitet. For at få mere at vide om vores standarder, kan du læse vores fremgangsmåder, som definerer de tekniske krav, som alle pakker skal opfylde, for at kunne blive medtaget i distributionen. Vores continuous integration kører softwaren Autopkgtest (kører test mod pakker), Piuparts (tester installering, opgradering og fjernelse) og Lintian (tjekker pakker for uoverensstemmelser og fejl).

Debian til virksomheder

Debian er pålidelig.
Debian beviser dagligt sin pålidelighed i tusindvis af scenarier i den virkelige verden, spændende fra enkeltbrugeres bærbare computere til super-collidere, børser og bilindustrien. Det er også populært i den akademiske verden, i videnskabelige miljøer og i den offentlige sektor.
Debian har mange eksperter.
Vores pakkevedligeholdere tager sig ikke kun af pakning i Debian og indarbejdelse af nye opstrømsversioner. Ofte er de eksperter i applikationen selv, og bidrager derfor direkte til opstrømsudviklingen.
Debian er sikker.
Debian har sikkerhedsunderstøttelse af sine stabile udgivelser. Mange andre distributioner og sikkerhedsefterforskere, er afhængige af Debians sikkerhedssporingsværktøj.
Long Term Support.
Debians gratis Long Term Support-version (LTS, langtidsunderstøttelse) forlænger levetiden på alle Debians stabile udgivelser til minimum fem år. Desuden er der det kommercielle Extended LTS-initiativ, som forlænger understøttelse af et begrænset antal pakker i mere end fem år.
Cloudfilaftryk.
Officielle cloudfilaftryk er tilgængelige hos alle de store cloudplatforme. Vi tilbyder også værktøjer og opsætninger, så du kan opbygge dit eget skræddersyede cloudfilaftryk. Du kan også anvende Debian i virtuelle maskiner på desktop'en eller i en container.