Figyelem! A fordítás elavult, olvasd az eredetit.

Ezért válaszd a Debian-t

Nagyon sok oka van, amiért a felhasználók a Debian-t választják operációs rendszerüknek.

Jelentősebb indokok

A Debian Szbad szoftver.
A Debian szabadon készül és nyílt forráskódú szoftver és mindig 100%-ban szabad lesz. Akárki használhatja, módosíthatja és terjesztheti. Ez a legfőbb ígéretünk a felhasználóinknak. És nem kerül semmibe.
A Debian stabil és biztonságos Linux alapú operációs rendszer.
A Debian egy operációs rendszer nagyon sokféle eszközre, így laptopokra, asztali gépekre és szerverekre. A felhasználók kedvelik a stabilitását és megbízhatóságát 1993 óta. Ésszerú alapbeállításokat biztosítunk minden egyes csomaghoz. A Debian fejlesztői biztonsági frissítéseket biztosítanak minden egyes csomaghoz az életciklusuk alatt, amikor csak lehetséges.
A Debian kiterjedt hardvertámogatással rendelkezik.
A legtöbb hardvert már a Linux kernel támogatja. Szabadalmaztatott illesztőporgramok elérhetőek, amennyiben a szabad szoftverek nem felelnek meg.
A Debian zökkenőmentes frissítéseket nyújt.
A Debian jól ismert a egyszerű és sima frissítéseiről a kiadási ciklusok alatt, de a verzióváltásoknál is.
A Debian a magja és alapja sok más kiadásnak.
Sok népszerű Linux kiadás, mint az Ubuntu, a Knoppix, a PureOS, a SteamOS vagy Tails, a Debian-t választotta szoftvere alapjául. A Debian mindenlki számára biztosítja az eszközöket, így bárki ki tudja bővíteni a Debian archívumvól származó csomagokat a igényeihez szükséges saját csomagokkal.
A Debian projekt közösség.
A Debian nem csak operációs rendszer. A szoftver közös munkája több száz önkéntesnek, szerte a világon. Te is részese lehetsz ennek a közösségnek, még ha nem is vagy porgramozó vagy rendszer adminisztrátor. A Debian-t a közösség és a konszezus irányítja és demokratikus irányítási struktúrával rendelkezik. Mivel minden Debian fejlesztő egyforma jogokkal rendelkezik, így egy Vállalat álat sincsen befolyásolva. Több, mint 60 országból vannak fejlesztőink és több, mint 80 nyelv támogatott a Debian Telepítőnkben.
A Debian többféle telepítési lehetőséggel rendelkezik.
A végfelhasználók használhatják a Live CD-t, ami tartalmazza a könnyen használható Calamares telepítőt, amihez nagyon kevés beavatkozásra vagy előzetes ismeretre van szüksége. A gyakorlottabb felhasználók az egyedi teljes értékű telepítőt használhatják, míg a szakértők finomhangolhatják a telepítést vagy akár igénybe vehetik a teljesen automatizált hálózati telepítő eszközt.

Vállalati környezet

If you need Debian in a professional environment, you may enjoy these additional benefits: Ha a Debian-ra professzionális környezetben van szükséged, a további előnyöket is élvezheted:

A Debian megbízható.
A Debian bizonyítja megbízhatóságát minden nap több száz valós élethelyzetben, az egyszerű laptopoktól a szuper ütköztetőkig, tőzsdéken és az autóiparban. Szintén népszerű az oktatásban, a tudományban és az állami szektorban.
A Debian-nak nagyon sok szakértője van.
A csomagok karbantartói nem csak gondját viselik a Debian csomagoknak és részt vesznek az új kiadások létrejöttében. Gyakran szakértőikaz eredeti szoftvernek és közvetlenül támogatják annak fejlesztését. Néha részei is az eredeti szoftver fejlesztőcsapatának.
A Debian biztonságos.
A Debian rendelkezik biztonsági támogatással a stabil kiadáshoz. Sok más disztribúció és biztonsági kutató a Debian biztonsági nyomkövetőjére támaszkodik.
Hosszútávú Támogatás.
Hosszú Távú Támogatás (Long Term Support - LTS) költségek nélkül. Ez 5 évre kiterjesztett támogatást és mást nyújt a stabil verzióhoz. This brings you extended support for the stable release for 5 years and more. Ezen kívül létezik a Kiterjesztett LTS kezdeményezés, ami kiterjesztett támogatást biztosít bizonyos csomagoknak 5 évnél tovább.
Felhő képek.
Hivatalos felhő képek érhetőek el minden fontos felhő platformhoz. Biztosítjuk az eszközöket és konfigurációt, így magad tudod megépíteni a saját személyreszabott felhő képedet. A Debian szintén használható virtuális gépeken vagy egy konténerben.

Fejlesztők

Debian is widely used by every kind of software and hardware developers.

Nyilvánosan elérhető hibakövető rendszer.
A Debian Hiba követő rendszer (Bug tracking system - BTS) bárki számára elérhető web böngészőn keresztül. Nem rejtjük el a szoftverhibákat és könnyen tudsz hibajelentéseket küldeni.
IoT és beágyazott eszközök.
Az eszközök sok fajtáját támogatjuk, úgy mint Raspberry Pi, a QNAP variánsai, mobil eszközök, otthoni routerek és nagyon sok egykártyás számítógépet (Single Board Computer - SBC).
Több hardver architektúra.
Hosszú a listája a támogatott CPU architektúráknak, így amd64, i386, az ARM és MIPS különféle verziói, POWER7, POWER8, IBM System Z, RISC-V. A Debian régebbi és különleges architektúrákhoz is elérhető.
Hatalmas mennyiségű szoftvercsomag érhető el.
A Debian-nak van a legnagyobb számú telepítő csomagja (jelenleg 59000). A csomagjaink deb formátumot használnak, ami jól ismert magas mnőségéről.
Választási lehetőség a kiadások között.
A stabil kiadás mellett, megszerezheted a szoftverek újabb verzóját a testing vagy unstable kiadásokból.
Magas minőség a fejlesztői eszközök és politika által.
Néhány fejlesztői eszköz segít megtartani a magas minődéset és a politikánk definálja a technikai követelményeket, aminek minden csomagnak meg kell felelnie, hogy bekerüljön a disztribúcióba. A folyamatos integráció során az autopkgtest szoftvert futtatjuk, a piuarts a mi telepítési, frissítési és eltávolítási teszt eszközünk és a lintian pedig az átfogó Debian csomag ellenőrző eszközünk.

Mit mondanak a felhasználóink