Merk! Denne oversettelsen er utdatert, se originalen.

Grunner til å velge Debian

Det er mange grunner til at brukere skal velge Debian som sitt operativsystem.

Viktigste grunner

Debian er fri programvare.
Debian er laget med fri og åpen programvare, og vil alltid være 100% fri. Fri for alle til å bruke, endre og distribuere. Dette er vårt hovedløfte til våre brukere. Det er også uten kostnad.
Debian er et stabilt og sikkert Linux-basert operativsystem.
Debian er et operativsystem for et bredt utvalg av enheter, herunder bærbare og stasjonære datamaskiner, og servere. Siden 1993 har brukerne vært glade for stabiliteten og påliteligheten. Vi leverer fornuftige standardinnstillinger for alle pakkene. Debian-utviklerne tilbyr sikkerhetsoppdateringer alle pakkene i løpet av deres levetid, hvor det er mulig.
Debian har omfattende støtte av maskinvare.
Det meste av maskinvare er allerede støttet av Linux-kjernen. Proprietære drivere til maskinvare er tilgjengelig når den frie programvare ikke er tilstrekkelig.
Debian gir problemfrie oppgraderinger.
Debian er velkjent for sine problemfrie oppgraderinger innenfor en utgavesyklus, men også til den neste større utgave.
Debian er utspringet og grunnlaget for mange andre distribusjoner.
Mange av de mest populære Linux-distribusjonene, slik som Ubuntu, Knoppix, PureOS, SteamOS og Tails, har valgt Debian som grunnlag for deres programvare. Debian stiller alle verktøy til rådighet, så alle kan supplere programvarepakkerne fra Debians arkiv med deres egne pakker, som oppfyller deres behov.
Debian-projektet er et fellesskap.
Debian er ikke bare et Linux-operativsystem. Programvaren lages i samarbeid med hundrevis av frivillige over hele verden. Du kan delta i Debians fellesskap selv om du ikke er programmerer eller systemadministrator. Debian styres av sitt fellesskap og av konsensus, og har en demokratisk styreform. Da alle Debian-utviklere har de samme rettigheter kan projektet ikke kontrolleres av en enkelt virksomhet. Vi har utviklere i flere enn 60 land, og vårt installasjonsprogram er oversatt til flere enn 80 språk.
Debian har mange installasjonsmetoder.
Sluttbrukerne kan bruke vår Live-CD, med det brukervennlige installasjonsprogrammet Calamares, som krever veldig lite inntasting eller forkunnskap. Mer erfarne brukere kan bruke vårt unike, komplette installasjonsprogram, mens eksperter kan fininnstille installasjonen eller til og med bruke et automatisert verktøy til nettverksinstallasjon.

Bedriftsmiljø

Hvis du har behov for Debian i et profesjonelt miljø, er det ytterligere fordeler:

Debian er pålitelig.
Debian beviser dagligt sin pålitelighet i tusenvis av scenarier i den virkelige verden, fra enkeltbrukeres bærbare datamaskiner til superdatamaskoner, børser og bilindustrien. Debian er også populær i den akademiske verden, i videnskapelige miljøer og i den offentlige sektor.
Debian har mange eksperter.
Våre pakkevedlikeholdere tar seg ikke bare av Debian-pakking og innarbeidelse av nye oppstrømsversjoner. Ofte er de eksperter i oppstrømsprogramvaren, og bidrar direkte til oppstrømsutviklingen. Noen ganger er de også en del av oppstrøm.
Debian er sikker.
Debian har sikkerhetsstøtte av sine stabile utgivelser. Mange andre distribusjoner og sikkerhetsefterforskere er afhængige av Debians sikkerhetssporingsverktøy.
Long Term Support.
Det er gratis Long Term Support (LTS/langtidsstøtte). Det gir deg utvidet støtte av den stabile utgaven i fem år eller mer. Dessuten er det også et Extended LTS-initiativ, som utvider støtte av et begrenset antall pakker i mer enn fem år.
Cloud-filbilder.
Offisielle cloud-filbilder er tilgjengelige for alle de største platformene. Vi tilbyder også verktøy og konfigurasjon så du kan bygge ditt eget skreddersydde cloud-filbilde. Du kan også bruke Debian i virtuelle maskiner på skrivebordet eller i en container.

Utviklere

Debian er mye brukt blant alle former for programvare- og maskinvareutviklere.

Offentligt tilgjengelig feilsporingssystem.
Vårt feilsporingssystem (BTS) er offentlig tilgjengelig for alle gjennom en nettleser. Vi skjuler ikke våre programvarefeil, og du kan lett sende inn nye feilrapporter.
IoT og innebygde enheter.
Vi støtter et bredt utvalg av enheter, som eksempelvis Raspberry Pi, forskjellige varianter av QNAP, mobile enheter, hjemmeruter og mange Single Board Computers (SBC).
Mange maskinvarearkitekturer.
Det er støtte for en lang liste med CPU-arkitekturer, herunder amd64, i386, mange versioner av ARM og MIPS, POWER7, POWER8, IBM System z og RISC-V. Debian er også tilgjengelig for eldre og spesifikke nichearkitekturer.
Enormt antall tilgjengelige programvarepakker.
Debian har det største antallet av pakker tilgjengelige for installasjon (for øyeblikket 59000). Våre pakker bruker deb-formatet, som er velkjent for sin høye kvalitet.
Forskjellige tilgjengelige utgivelser.
Ut over vår stabile utgave, kan du også få de nyeste programvareversjoner ved å bruke utgavene testing eller unstable.
Høy kvalitet ved hjelp av utviklerverktøy og fremgangsmåter.
Flere utviklerverktøy hjelper med at holde kvaliteten på et høyt nivå, og våre fremgangsmåter definerer de tekniske krav, som alle pakker skal oppfylle for å kunne bli tatt med i distribusjonen. Vår continuous integration kjører programvaren autopkgtest, piuparts er våre testverktøy til installasjon, oppgradering og fjerning, og lintian er et omfattende verktøy til å kontrollere Debian-pakker med.

Hva våre brukere sier