Grunner til å velge Debian

Det er mange grunner til å velge Debian som operativsystem - som en bruker, som en utvikler eller som en bedrift. De fleste brukere setter pris på stabiliteten og den enkle oppdateringsprosessen av både pakker og hele distribusjonen. Debian er også meget utbredt blant programvare- og maskinvareutvikler fordi Debian kjører på utallige arkitekturer og enheter, har en offentlig tilgjengelig feilsporing og andre verktøy til utviklere. Hvis du planlegger å bruke Debian i et professjonelt miljø, så er det ytterligere fordeler som LTS-versjoner og cloud-filbilder.

Debian for brugere

Debian er fri programvare.
Debian er laget med fri og åpen programvare, og vil alltid være 100% fri. Fri for alle til å bruke, endre og distribuere. Dette er vårt hovedløfte til våre brukere. Det er også uten kostnad.
Debian er stabilt og sikkert.
Debian er et Linux-basertoperativsystem for et bredt utvalg av enheter, herunder bærbare og stasjonære datamaskiner, og servere. Vi leverer fornuftige standardinnstillinger for alle pakkene og tilbyr sikkerhetsoppdateringer gjennom deres levetid.
Debian har omfattende støtte for maskinvare.
Det meste av maskinvare er allerede støttet av Linux-kjernen som betyr at Debian også støtter det. Proprietære drivere til maskinvare er tilgjengelig når det trengs.
Debian har et fleksibelt installasjonsprogram.
Vår Live-CD er for alle som vil prøve Debian før de installerer det. CD-en inneholder det brukervennlige installasjonsprogrammet Calamares, som gjør det enkelt å installere Debian fra Live-systemet. Mer erfarne brukere kan bruke Debian installasjonsprogrammet med flere valg for fininnstilling av installasjonen eller til og med bruke et automatisert verktøy for automatisert nettverksinstallasjon.
Debian gir problemfrie oppgraderinger.
Det er enkelt å holde operativsystemet oppdatert enten du ønsker å oppdatere til en fullstendig ny utgave eller bare oppdatere en enkelt pakke.
Debian er grunnlaget for mange andre distribusjoner.
Mange av de mest populære Linux-distribusjonene, slik som Ubuntu, Knoppix, PureOS og Tails, er basert på Debian. Vi stiller alle verktøy til rådighet, så alle kan supplere programvarepakkerne fra Debians arkiv med deres egne pakker hvis det trengs.
Debian-prosjektet er et fellesskap.
Alle kan være del av vårt fellesskap; du trenger ikke være en utvikler eller systemadministrator. Debian har en demokratisk styreform. Siden alle medlemmer av Debian-prosjektet har samme rettigheter, kan ikke projektet kontrolleres av en enkelt virksomhet. Våre utviklere er fra flere enn 60 land, og selve Debian er oversatt til flere enn 80 språk.

Debian for utviklere

Mange maskinvarearkitekturer.
Det er støtte for en lang liste med CPU-arkitekturer, herunder amd64, i386, mange versioner av ARM og MIPS, POWER7, POWER8, IBM System z og RISC-V. Debian er også tilgjengelig for niche-arkitekturer.
IoT og innebygde enheter.
Vi støtter et bredt utvalg av enheter, som eksempelvis Raspberry Pi, forskjellige varianter av QNAP, mobile enheter, hjemmeruter og mange Single Board Computers (SBC).
Enormt antall programvarepakker.
Debian har et stort antall pakker (for øyeblikket i den stabile utgaven: 59000 pakker) som bruker deb-formatet.
Forskjellige utgaver.
Ut over vår stabile utgave, kan du også få de nyere programvareversjoner ved å bruke utgavene "testing" eller "unstable".
Offentligt tilgjengelig feilsporingssystem.
Vårt feilsporingssystem (BTS) er offentlig tilgjengelig for alle gjennom en nettleser. Vi skjuler ikke våre programvarefeil, og du kan lett sende inn nye feilrapporter eller bli med i diskusjonen.
Debian fremgangsmåte og utviklerverktøy.
Debian tilbyr programvare med høy kvalitet. For å lære mer om våre standarder, les fremgangsmåten som definerer de tekniske kravene for alle pakker inkludert i distribusjonen. Vår kontinuerlige integrasjon strategi inkluderer Autopkgtest (kjører tester på pakkenr), Piuparts (tester installasjon, oppgradering og fjerning) og Lintian (sjekker pakker for inkonsistens og feil).

Debian i bedriftsmiljø

Debian er pålitelig.
Debian beviser dagligt sin pålitelighet i tusenvis av scenarier i den virkelige verden, fra enkeltbrukeres bærbare datamaskiner til superdatamaskoner, børser og bilindustrien. Debian er også populær i den akademiske verden, i videnskapelige miljøer og i den offentlige sektor.
Debian har mange eksperter.
Våre pakkevedlikeholdere tar seg ikke bare av Debian-pakking og innarbeidelse av nye oppstrømsversjoner. Ofte er de eksperter på selve programvaren og bidrar derfor direkte til oppstrømsutviklingen.
Debian er sikker.
Debian har sikkerhetsstøtte for sine stabile utgaver. Mange andre distribusjoner og sikkerhetsforskere er avhengige av Debians sikkerhetssporingsverktøy.
Long Term Support.
Det er gratis Long Term Support (LTS/langtidsstøtte). Det gir deg utvidet støtte av den stabile utgaven i fem år eller mer. Dessuten er det også et Extended LTS-initiativ, som utvider støtte av et begrenset antall pakker i mer enn fem år.
Cloud-filbilder.
Offisielle cloud-filbilder er tilgjengelige for alle de største platformene. Vi tilbyder også verktøy og konfigurasjon så du kan bygge ditt eget skreddersydde cloud-filbilde. Du kan også bruke Debian i virtuelle maskiner på skrivebordet eller i en container.