Redenen om Debian te gebruiken

Er zijn veel redenen om te kiezen voor Debian als uw besturingssysteem - als gebruiker, als ontwikkelaar en zelfs in bedrijfsomgevingen. De meeste gebruikers waarderen de stabiliteit en de soepele opwaarderingsprocessen voor zowel de pakketten als de gehele distributie. Debian wordt ook veel gebruikt door software- en hardwareontwikkelaars omdat het op tal van architecturen en apparaten werkt, een publiek bugvolgsysteem biedt en andere hulpmiddelen voor ontwikkelaars. Als u van plan bent Debian in een professionele omgeving te gebruiken, zijn er extra voordelen zoals LTS-versies (versies die een langetermijnondersteuning genieten) en cloud-images.

Debian voor gebruikers

Debian is vrije software.
Debian is gemaakt van vrije en openbronsoftware en zal altijd 100% vrij zijn. Vrij om door iedereen gebruikt, aangepast en verspreid te worden. Dit is de belangrijkste belofte die we aan onze gebruikers doen. Debian is ook kosteloos.
Debian is stabiel en veilig.
Debian is een op Linux gebaseerd besturingssysteem voor een brede waaier apparaten, waaronder laptops, desktops en servers. Voor elk pakket bieden we een gefundeerde standaardconfiguratie en voorzien we geregeld in veiligheidsupdates gedurende de volledige levensduur van het pakket.
Debian heeft uitgebreide ondersteuning voor hardware.
De Linux kernel ondersteunt de meeste hardware, hetgeen betekent dat ook Debian deze ondersteunt. Gepatenteerde stuurprogramma's voor hardware zijn indien nodig beschikbaar.
Debian biedt een flexibel installatiesysteem.
Onze live-cd is er voor iedereen die Debian wenst uit te proberen alvorens het te installeren. Hij bevat ook het Calamares-installatieprogramma dat het gemakkelijk maakt om Debian vanaf het live-systeem te installeren. Meer ervaren gebruikers kunnen het Debian-installatieprogramma gebruiken met meer opties voor een verfijnde afstelling, inclusief de mogelijkheid om een hulpmiddel voor geautomatiseerd netwerkinstallatie te gebruiken.
Debian biedt soepele opwaarderingen.
Het is gemakkelijk om ons besturingssysteem up-to-date te houden, of u nu wilt opwaarderen naar een volledig nieuwe release of slechts een enkel pakket wilt bijwerken.
Debian vormt de basis voor veel andere distributies.
Veel populaire Linux-distributies, zoals Ubuntu, Knoppix, PureOS en Tails zijn gebaseerd op Debian. We stellen alle hulpmiddelen ter beschikking zodat iedereen de softwarepakketten uit het archief van Debian zo nodig kan aanvullen met zijn eigen pakketten.
Het Debian-project is een gemeenschap.
Iedereen kan deel uitmaken van onze gemeenschap; u hoeft geen ontwikkelaar of systeembeheerder te zijn. Debian heeft een democratische beleidsstructuur. Vermits alle leden van het Debian-project dezelfde rechten hebben, kan Debian niet door één bedrijf gecontroleerd worden. Onze ontwikkelaars komen uit meer dan 60 verschillende landen en Debian zelf wordt naar meer dan 80 talen vertaald.

Debian voor ontwikkelaars

Meerdere hardware-architecturen
Debian ondersteunt een lang lijst CPU-architecturen, waaronder amd64, i386, meerdere versies van ARM en MIPS, POWER7, POWER8, IBM System z en RISC-V. Debian is ook beschikbaar voor niche-architecturen.
IoT en ingebedde apparaten
Debian werkt op een ruime waaier van apparaten, zoals de Raspberry Pi, varianten van QNAP, mobiele apparaten, thuisrouters en veel Single Board Computers (SBC).
Enorm aantal softwarepakketten
Debian heeft een groot aantal pakketten (momenteel in de distributie stable: 59000 pakketten) die de indeling deb gebruiken.
Verschillende releases
Naast onze stabiele release kunt u nieuwere softwareversies installeren door gebruik te maken van de releases testing en unstable.
Openbare bugopvolging
Ons Debian bugvolgsysteem (BTS - Bug Tracking System) is publiekelijk beschikbaar voor iedereen via een webbrowser. We verbergen geen bugs in onze software en u kunt gemakkelijk nieuwe bugrapporten indienen of deelnemen aan de discussie.
Debian beleidsrichtlijnen en gereedschap voor ontwikkelaars
Debian biedt software van hoge kwaliteit. Om meer te weten over onze standaarden kunt u de beleidsrichtlijnen lezen die technische vereisten beschrijven waaraan elk pakket moet voldoen om opgenomen te worden in de distributie. Bij onze strategie voor ononderbroken integratie zijn Autopkgtest (voert tests uit op pakketten), Piuparts (test installeren, opwaarderen en verwijderen) en Lintian (controleert pakketten op inconsistenties en fouten) betrokken.

Debian voor bedrijfsomgevingen

Debian is betrouwbaar.
Debian toont dagelijks zijn betrouwbaarheid aan in duizenden praktijkscenario's, variërend van laptops voor één gebruiker tot deeltjesversnellers, effectenbeurzen en de auto-industrie. Het is ook populair in de academische wereld en in de wetenschappelijke en de publieke sector.
Debian beschikt over vele experten.
Onze pakketbeheerders zorgen niet enkel voor de verpakking van toepassingen voor Debian en voor het integreren van nieuwe bovenstroomse versies. Vaak zijn ze ook experten op het gebied van de toepassing zelf en dragen ze daarom rechtstreeks bij tot de bovenstroomse ontwikkeling ervan.
Debian is veilig.
Debian biedt beveiligingsondersteuning voor zijn stabiele releases. Veel andere distributies en beveiligingsonderzoekers steunen op het beveiligingsvolgsysteem van Debian.
Langetermijnondersteuning
De versies van Debian met kosteloze langetermijnondersteuning (Long Term Support - LTS) verlengen de levensduur van alle stabiele releases van Debian tot minimum 5 jaar. Daarenboven ondersteunt het commerciële initiatief voor een uitgebreide LTS een beperkt aantal pakketten nog langer dan 5 jaar.
Cloud-images
Er zijn officiële cloud-images beschikbaar voor alle belangrijke cloudplatformen. We stellen ook de hulpmiddelen en de configuratie ter beschikking zodat u uw eigen aangepaste cloud-images kunt bouwen. U kunt Debian ook gebruiken in een virtuele machine op de desktop of in een container.