Redenen om voor Debian te kiezen

Gebruikers hebben verschillende redenen om te kiezen voor Debian als hun besturingssysteem.

Belangrijkste redenen

Debian is vrije software.
Debian is gemaakt van vrije en openbronsoftware en zal altijd 100% vrij zijn. Vrij om door iedereen gebruikt, aangepast en verspreid te worden. Dit is de belangrijkste belofte die we aan onze gebruikers doen. Debian is ook kosteloos.
Debian is een op Linux gebaseerd besturingssysteem dat stabiel en veilig is.
Debian is een besturingssysteem voor een brede waaier apparaten, waaronder laptops, desktops en servers. Gebruikers waarderen zijn stabiliteit en betrouwbaarheid sinds 1993. Voor elk pakket voorzien we een gefundeerde standaardconfiguratie. De ontwikkelaars van Debian voorzien in veiligheidsupdates voor alle pakketten, gedurende hun volledige levensduur en voor zover dit enigszins mogelijk is.
Debian heeft uitgebreide ondersteuning voor hardware.
De Linux kernel ondersteunt reeds meeste hardware. Gepatenteerde stuurprogramma's voor hardware zijn beschikbaar als de vrije software niet toereikend is.
Debian voorziet in vlotte upgrades.
Debian staat bekend voor zijn gemakkelijke en vlotte upgrades binnen een releasecyclus maar ook voor die naar de volgende hoofdrelease.
Debian is de kiem en de basis van veel andere distributies.
Veel van de populairste Linux-distributies, zoals Ubuntu, Knoppix, PureOS, SteamOS en Tails, kiezen Debian as basis voor hun software. Debian stelt alle hulpmiddelen ter beschikking waarmee iedereen de softwarepakketten uit het archief van Debian, kan aanvullen met zijn eigen pakketten, welke tegemoet komen aan de eigen noden.
Het Debian project is een samenwerkingsverband.
Debian is niet enkel een Linux-besturingssysteem. De software wordt gezamenlijk gemaakt door honderden vrijwilligers van over de hele wereld. U kunt ook deel uitmaken van de Debian-gemeenschap, zelfs wanneer u geen programmeur of systeembeheerder bent. Debian wordt door de gemeenschap in consensus gestuurd en heeft een democratische beleidsstructuur. Vermits alle ontwikkelaars van Debian dezelfde rechten hebben, kan het niet door één bedrijf gecontroleerd worden. We hebben in meer dan 60 landen ontwikkelaars en bieden in meer dan 80 talen ondersteuning voor ons Debian installatiesysteem.
Debian heeft verschillende installatieopties.
Eindgebruikers gebruiken onze Live CD met het makkelijk te gebruiken Calamares installatiesysteem dat maar heel weinig invoer en voorkennis vereist. Meer ervaren gebruikers kunnen gebruik maken van ons uniek en veelzijdig installatiesysteem en experten kunnen dit installatiesysteem haarfijn afstellen of zelfs een hulpmiddel gebruiken om een geautomatiseerde installatie over het netwerk uit te voeren.

Bedrijfsomgeving

Indien u Debian in een professionele omgeving nodig heeft, geniet u van de volgende extra voordelen:

Debian is betrouwbaar.
Debian toont dagelijks zijn betrouwbaarheid aan in duizenden praktijkscenario's, gaande van één enkele laptop tot deeltjesversnellers, effectenbeurzen en de auto-industrie. Het is ook populair in de academische wereld en in de wetenschappelijke en de publieke sector.
Debian beschikt over vele experten.
De onderhouders van onze pakketten zorgen niet enkel voor de verpakking binnen Debian en het integreren van nieuwe bovenstroomse versies. Vaak zijn ze ook experten in de software die deze toeleveraars ontwikkelen en dragen ze ook rechtstreeks bij tot deze ontwikkeling. Soms maken ze ook deel uit van dat bovenstroomse ontwikkelingsteam.
Debian is veilig.
Debian biedt beveiligingsondersteuning voor zijn stabiele releases. Veel andere distributies en beveiligingsonderzoekers steunen op het beveiligingsvolgsysteem van Debian.
Langetermijnondersteuning.
Er bestaat kosteloze Langetermijnondersteuning (Long Term Support - LTS). Daardoor geniet u uitgebreide ondersteuning voor de stabiele release gedurende 5 jaar en langer. Daarnaast is er ook het initiatief voor een Verlengde LTS, waardoor een beperkt aantal pakketten langer dan 5 jaar ondersteuning krijgt.
Cloud-images.
Er zijn officiële cloud-images beschikbaar voor alle belangrijke cloudplatformen. We stellen ook de hulpmiddelen en de configuratie ter beschikking waarmee u uw eigen aangepast cloud-image kunt bouwen. U kunt Debian ook gebruiken in een virtuele machine op de desktop of in een container.

Ontwikkelaars

Debian wordt veel gebruikt door allerlei soorten software- en hardwareontwikkelaars.

Publiek beschikbaar bugvolgsysteem.
Ons Debian Bug tracking system (BTS - bugvolgsysteem) is via een webbrowser publiek beschikbaar voor iedereen. Wij verbergen de bugs in onze software niet en u kunt gemakkelijk nieuwe bugrapporten indienen.
IoT en ingebedde apparatuur.
We bieden ondersteuning voor een ruime waaier apparatuur, zoals de Raspberry Pi, varianten van QNAP, mobiele apparaten, thuisrouters en veel Single Board Computers (SBC).
Verschillende hardware-architecturen.
Er bestaat ondersteuning voor een lange lijst CPU-architecturen, waaronder amd64, i386, verschillende versies van ARM en MIPS, POWER7, POWER8, IBM System z, RISC-V. Debian is ook beschikbaar voor oudere en specifieke niche-architecturen.
Een enorm aantal softwarepakketten zijn beschikbaar.
Debian stelt het grootste aantal geïnstalleerde pakketten (momenteel 59000) ter beschikking. Onze pakketten worden gemaakt in de deb-indeling, welke bekend staat voor haar hoge kwaliteit.
Keuze uit verschillende releases.
Naast onze stabiele release, krijgt u de recentste versies van software wanneer u de 'testing' of de 'unstable' release gebruikt.
Hoge kwaliteit mede dankzij ontwikkelaarsgereedschap en beleidsrichtlijnen.
Verschillende hulpmiddelen voor ontwikkelaars helpen bij het op een hoog niveau houden van de kwaliteit en onze beleidsrichtlijnen bepalen de technische vereisten waaraan elk pakket moet voldoen om opgenomen te worden in de distributie. De doorlopende integratie van nieuwe pakketten verloopt onder controle van de autopkgtest-software, piuparts is het gereedschap waarmee we de installatie, opwaardering en verwijdering van een pakket testen en lintian is een comprehensief hulpmiddel voor de controle van Debian pakketten.

Wat onze gebruikers zeggen