Redenen om Debian te kiezen

Wij zijn blij dat u overweegt om Debian op uw machine te gaan draaien. Als u nog niet geheel overtuigd bent waarom u Debian zou proberen, overweeg dan het volgende eens:

Het wordt onderhouden door haar gebruikers.
Als er iets moet worden gerepareerd of verbeterd, dan doen we dat gewoon.
Snelle ondersteuning door velen
Mail naar de mailinglijsten wordt vaak al binnen 15 minuten beantwoord, gratis en door de mensen die het systeem hebben ontwikkeld. Vergelijk dat eens met een gemiddelde telefonische helpdesk: vaak bent u tegen hoge telefoontarieven uren bezig om iemand aan de lijn te krijgen en als u dan eenmaal iemand te spreken krijgt kent deze vaak het systeem niet goed genoeg om uw vraag te begrijpen.
U staat niet alleen in uw keuze
Een breed spectrum van organisaties en individuen gebruikt Debian. Op de Wie gebruikt er Debian? pagina kunt u een lijst vinden met bekende Debian gebruikers met een korte omschrijving van hoe en waarom ze Debian gebruiken.
Het beste packaging-systeem ter wereld.
Wordt u ook niet moe van oude software versies die uw systeem vervuilen? Of van het installeren van een softwarepakket dat vervolgens uw systeem laat crashen door een softwareconflict? Dpkg, Debian’s packaging-systeem, regelt dit alles voor u.
Gemakkelijke installatie
Als u denkt dat Debian moeilijk te installeren is, dan heeft u Debian de laatste tijd niet geprobeerd. We zijn voortdurend bezig ons installatieproces te verbeteren. U kunt de installatie direct doen vanaf CD, DVD, Blu-ray, usb-stick of zelfs over het netwerk.
Een ongelooflijke hoeveelheid software
Debian wordt geleverd met meer dan 51000 verschillende softwarepakketten. Alles is vrije software. Als u propriëtaire software heeft die onder GNU/Linux of GNU/kFreeBSD draait, kunt u dat nog steeds gebruiken - sterker nog, voor een aantal veelgebruikte pakketten heeft Debian zelfs een installatieprogramma dat het pakket automatisch voor u installeert en configureert.
Pakketten zijn goed geïntegreerd
Debian doet het beter dan alle andere distributies wat betreft hoe goed de verschillende pakketten zijn geïntegreerd. Omdat alle software door een coherente groep wordt gepackaged, kunt u niet alleen alle software op een centrale server vinden, maar kunt u er ook zeker van zijn dat we alle gecompliceerde onderlinge afhankelijkheden tussen de verschillende pakketten goed hebben geregeld. Hoewel we ook vinden dat het deb-formaat een aantal voordelen heeft ten opzichte van het rpm-formaat, is het deze integratie tussen de pakketten die Debian zeer robuust maakt.
Broncode
Als u een software-ontwikkelaar bent, zult u het vast kunnen waarderen dat er honderden ontwikkelingstools en talen, plus miljoenen regels broncode in het basissysteem zijn opgenomen. Alle deze software voldoet aan de regels van de Debian Richtlijnen voor Vrije Software (DFSG). Dit betekent dat u al deze code vrijelijk mag gebruiken om te bestuderen en op te nemen in nieuwe vrije-software pakketten. Er zijn ook meer dan genoeg gereedschappen en broncode aanwezig die gebruikt kunnen worden voor propriëtaire projecten.
Gemakkelijke upgrades
Door het verfijnde packaging-systeem is het upgraden naar een nieuwe versie van Debian kinderspel. Start simpelweg het commando apt-get update; apt-get dist-upgrade (of aptitude update; aptitude dist-upgrade in een nieuwere release) en uw systeem wordt geupgrade van een CD of via het internet vanaf een van de meer dan 300 mirrors.
Diversiteit in platforms en kernels
Debian ondersteunt een indrukwekkend aantal CPU-architecturen: alpha, amd64, armel, hppa, i386, ia64, mips, mipsel, powerpc, s390 en sparc. En naast Linux draait Debian ook op GNU Hurd- en FreeBSD kernels. Met het hulprogramma debootstrap zal u moeite moeten doen om een apparaat te vinden waarop Debian niet werkt.
Het bugtracking-systeem
Debian’s bugtracking-systeem is publiek beschikbaar. We proberen niet te verbergen dat software niet altijd werkt zoals de gebruiker wil. We stimuleren gebruikers om bugrapporten in te sturen en zij krijgen bericht wanneer en hoe de bug is opgelost. Dit systeem zorgt ervoor dat Debian snel en eerlijk op problemen kan reageren.

Als u nog geen Debian-gebruiker bent, dan zullen de volgende voordelen u vast bevallen:

Stabiliteit
Er zijn vele voorbeelden van machines die meer dan een jaar continu draaien zonder te herstarten. Zelfs dan worden ze alleen herstart door een stroomstoring of een hardware upgrade. Vergelijk dat eens met andere systemen die soms meerdere malen per dag crashen.
Snel en laag geheugengebruik
Andere besturingssystemen zijn vaak snel in een of twee specifieke gebieden, omdat omdat Debian gebaseerd is op GNU/Linux of GNU/kFreeBSD, is het snel en flexibel. Windows-programmatuur draait onder een emulator in GNU/Linux soms zelfs sneller dan in de normale omgeving.
De meeste drivers voor hardware worden geschreven door Linuxgebruikers, niet door de producenten
Hoewel dit betekent dat er soms wat vertraging optreedt voordat nieuwe hardware wordt ondersteund, maakt het ondersteuning van hardware mogelijk lang nadat de producent gestopt is met de productie ervan of failliet is gegaan. De ervaring leert dat Open Source drivers meestal veel beter zijn dan propriëtaire drivers.
Goede systeembeveiliging
Debian en de vrije software gemeenschap zijn erg alert op beveiligingsproblemen en streven ernaar deze zo snel mogelijk te verhelpen in de distributie. Veelal komen verbeterde pakketten binnen enkele dagen beschikbaar. De beschikbaarheid van broncode maakt het mogelijk de beveiliging in Debian in een open setting te evalueren, hetgeen de implementatie van slechte beveiligingsmodellen voorkomt. Daarnaast maken de meeste vrije software projecten gebruik van peer reviews, hetgeen al vooraf helpt te voorkomen dat potentiële beveilingsproblemen worden geïntroduceerd in essentiële systemen.
Beveilingingsprogrammatuur
Hoewel velen zich dit niet beseffen, kan alles dat over het internet wordt verstuurd, worden gelezen door elke machine die zich tussen u en de ontvanger bevindt. Debian bevat pakketten van de beroemde GPG (en PGP) programma’s waarmee e-mail versleuteld tussen gebruikers kan worden verstuurd. Bovendien geeft ssh u de mogelijkheid om veilige, versleutelde connecties naar andere machines te maken.

Natuurlijk is Debian niet perfect. Er zijn drie gebieden waarover regelmatig wordt geklaagd:

Gebrek aan populaire commerciële programmatuur.

Het is natuurlijk helemaal waar dat enkele populaire programma’s niet beschikbaar zijn voor Linux. Er zijn echter alternatieven voor de meeste hiervan. Deze vervangende programma’s worden ontwikkeld om de beste eigenschappen van de propriëtaire programma’s na te doen, terwijl ze toch vrije software zijn.

Een gebrek aan kantoorsoftware zoals Word en Excel is niet langer een probleem, omdat Debian nu drie officepakketten bevat die volledig vrije software zijn: LibreOffice, Calligra en GNOME office applicaties.

Ook zijn er enkele propriëtaire officepakketten beschikbaar: Applixware (Anyware), Hancom Office, Axene en anderen.

Voor degenen die zijn geïnteresseerd in databases, komt Debian met twee populaire databasepakketten: MySQL en PostgreSQL. SAP DB, Informix, IBM DB2 en anderen zijn ook beschikbaar voor Linux.

Bovendien komt in grotere aantallen andere programma’s beschikbaar nu steeds meer andere bedrijven de kracht van GNU/Linux / GNU/kFreeBSD en haar groeimarkt ontdekken. (Omdat Linux vrij te verspreiden is kunnen geen extra verkoopcijfers gemaakt worden. De beste schatting is dat Linux een marktaandeel heeft van 5%, dat overeenkomt met 15 miljoen mensen in het begin van 2001).

Debian is moeilijk te configureren.
Merk op dat hier staat "configureren", niet "installeren", omdat sommige mensen de eerste installatie van Debian gemakkelijker vinden dan die van Windows. Voor veel hardware (zoals bijvoorbeeld printers) zou het echter gemakkelijker moeten worden gemaakt om hen te installeren. Ook zou sommige software eigenlijk een script moeten hebben dat de gebruiker stap voor stap door het configuratieproces leidt (in ieder geval voor de meest voorkomende instellingen). Hier wordt aan gewerkt.
Niet alle hardware wordt ondersteund.
Dit slaat met name op heel erg nieuwe, erg oude en erg zeldzame hardware. Ook voor hardware die afhankelijk is van gecompliceerde driver-programma’s die alleen voor het Windows platform worden geleverd (zoals het geval is met bijvoorbeeld softwaremodems of wifi-apparaten voor de laptop), gaat dit op. Echter, in de meeste gevallen, is er equivalente hardware beschikbaar die wel werkt met Debian. Sommige hardware wordt niet ondersteund omdat de producent de specificaties niet bekend wil maken. Ook hier wordt aan gewerkt.

Als het bovenstaande niet voldoende is om u te overtuigen Debian te gaan gebruiken, denk dan eens over het volgende: lage kosten, gemakkelijke installatie en echte multitasking die gemakkelijk uw productiviteit kan verdubbelen. Hoe kunt u zich veroorloven om het niet eens te proberen?