Anledningar att välja Debian

Det finns en mängd anledningar till varför användare väljer Debian som deras operativsystem.

Huvudorsaker

Debian är fri mjukvara.
Debian är skapat av fri mjukvara och mjukvara med öppen källkod och kommer alltid att vara 100% fritt. Fritt för alla att använda, modifiera, och distribuera. Detta är vårt huvudsakliga löfte till våra användare. Det är även kostnadsfritt.
Debian är ett stabilt och säkert Linuxbaserat operativsystem.
Debian är ett operativsystem för en bredd av enheter inklusive laptops, stationära datorer och servrar. Användare gillar dessa stabilitet och pålitlighet sedan 1993. Vi tillhandahåller rimliga standardinställningar för alla paket. Debianutvecklare tillhandahåller säkerhetsuppdateringar för alla paket över deras livstid när det är möjligt.
Debian har omfattande hårdvarustöd.
Det mesta av alla hårdvara stöds redan av Linuxkärnan. Proprietära drivrutiner för hårdvara finns tillgänglig när fri mjukvara inte finns tillräcklig.
Debian tillhandahåller smidiga uppgraderingar.
Debian är välkänt för dess enkla och smidiga uppgraderingar inom en utgåvecykel, men även till nästa stora utgåva.
Debian är kärnan och basen för många andra distributioner
Många av de mest populära Linuxdistributionerna som Ubuntu, Knoppix, PureOS, SteamOS eller Tails, väljer Debian som en bas för deras mjukvara. Debian tillhandahåller alla verktyg så att alla kan utöka mjukvarupaketen från Debianarkivet med deras egna paket för deras behov.
Debianprojektet är en gemenskap.
Debian är inte bara ett Linuxoperativsystem. Mjukvaran samproduceras av hundratals frivilliga från hela världen. Du kan vara en del av Debiangemenskapen även om du inte är en programmerare eller systemadministratör. Debian är gemenskaps- och konsensusdriven och har en demokratisk ledningsstruktur. Eftersom alla Debianutvecklare har lika rättigheter kan det inte kontrolleras av ett enstaka företag. Vi har utvecklare i mer än 60 länder och stödjer översättningar av vår Debianinstallerare i mer än 80 språk.
Debian har flera installeraralternativ.
Slutanvändare kommer att använda vår Live CD inklusive den lättanvända Calamares-installeraren som behöver väldigt lite indata eller tidigare kunskap. Mer erfarna användare kan använda vår fullt utrustade installerare medan experter kan finjustera installationen eller till och med använda ett automatiserat nätverksinstallationsverktyg.

Företagsmiljö

Om du behöver Debian i en professionell miljö kan du dra nytta av dessa ytterligare fördelar:

Debian är pålitligt.
Debian bevisar sin pålitlighet varje dag i tusentals verkliga scenarier från en laptop med en användare till superkolliderare, aktiemarknader och fordonsindustrin. Det är även populärt inom akademiska världen, inom vetenskap och i den offentliga sektorn.
Debian har många experter.
Våra paketansvariga tar inte bara hand om Debianpaketering och nya uppströmsversioner. Ofta är de experter i uppströmsmjukvaran och bidrar till uppströmsutveckling direkt. Ibland är de även en del av uppströmsmjukvaran.
Debian är säkert.
Debian har säkerhetsstöd för dess stabila utgåvor. Många andra distributioner och säkerhetsforskare är beroende av Debians säkerhetsspårare.
Långtidsstöd.
Det finns Långtidsstöd (Long Term Support - LTS) utan extra kostnad. Detta ger dig utökat stöd för den stabila utgåvan i 5 år och mer. Utöver detta finns det även initiativet för Utökad LTS som förlänger stödet för en begränsad uppsättning paket i mer än 5 år.
Molnavbildningar.
Officiella molnavbildningar finns tillgängliga för alla större molnplattformar. Vi tillhandahåller även verktygen och konfigurationen så att du kan bygga din egen anpassade molnavbildning. Du kan även använda Debian i virtuella maskiner på skrivbordet eller i en behållare.

Utvecklare

Debian används ofta av alla typer av mjukvaru- och hårdvaruutvecklare.

Publikt tillgängligt felspårningssystem.
Vårt felspårningssystem (Bug tracking system - BTS) är publikt tillgängligt för alla via en webbläsare. Vi gömmer inte våra mjukvarufel och du kan enkelt skicka nya felrapporter.
IoT och inbäddade enheter.
Vi ger stöd till en bredd av enheter så som Raspberry Pi, varianter av QNAP, mobila enheter, hemrouters och en mängd enkortsdatorer (SBC).
Flera hårdvaruarkitekturer.
Stöd för en lång lista på CPU-arkitekturer inklusive amd64, i386, flera versioner av ARM och MIPS, POWER7, POWER8, IBM System z, RISC-V. Debian finns även tillgängligt för äldre och specifika nichearkitekturer.
Enormt antal mjukvarupaket tillgängliga
Debian har det största antalet installerade paket tillgängliga (för närvarande 59000). Våra paket använder deb-formatet som är välkänt för sin kvalitet.
Olika valmöjligheter rörande utgåvor.
Förutom vår stabila utgåva, får du de nyaste versionerna av mjukvara genom att använda uttestningsutgåvan eller den instabila utgåvan.
Hög kvalitet med hjälp av utvecklarverktyg samt policy.
Flera utvecklarverktyg hjälper oss att hålla kvaliteten på en hög nivå och vår policy definierar de tekniska kraven som varje paket måste tillfredsställa för att inkluderas i distributionen. Vår pågående integration kör autopkgtest-mjukvaran, piuparts är vårt testningsverktyg för installation, uppgradering och borttagning och lintian är en omfattande paketkontrollerare för Debianpaket.

Vad våra användare säger