Anledningar att använda Debian

Det finns en mängd orsaker att välja Debian som ditt operativsystem - som användare, utvecklare och till och med i företagsmiljöer. De flesta uppskattar stabiliteten, och dom smidiga uppgraderingarna av både paket och hela distributionen. Debian används också av mjukvaru- och hårdvaruutvecklare eftersom det kör på ett antal arkitekturer och enheter, tillhandahåller ett publikt felspårningssystem och andra verktyg för utvecklare. Om du planerar att använda Debian i en professionell miljö finns det ytterligare fördelar som LTS-versioner och molnavbildningar.

Debian för användare

Debian är fri mjukvara.
Debian är skapat av fri mjukvara och mjukvara med öppen källkod och kommer alltid att vara 100% fritt. Fritt för alla att använda, modifiera, och distribuera. Detta är vårt huvudsakliga löfte till våra användare. Det är även kostnadsfritt.
Debian är stabilt och säkert.
Debian är ett Linuxbaserat operativsystem för en bredd av enheter inklusive laptops, arbetsstationer och servrar. Vi tillhandahåller en rimlig standardkonfiguration för varje paket så väl som regelbundna säkerhetsuppdateringar under paketens livstid.
Debian har omfattande hårdvarustöd.
Det mesta av alla hårdvara stöds redan av Linuxkärnan vilket i sin tur betyder att Debian kommer att stödja den. Proprietära drivrutiner för hårdvara finns tillgänglig om det är nödvändigt.
Debian erbjuder en flexibel installerare.
Vår Live CD är för alla som vill prova på Debian före dom installerar det. Den inkluderar även en Calamares-installerare som gör det lätt att installera Debian från Live-systemet. Mer erfarna användare kan använda Debianinstalleraren som har fler alternativ och finjusteringar, inklusive möjligheten att använda ett automatiserat nätverksinstallationsverktyg.
Debian tillhandahåller smidiga uppgraderingar.
Det är lätt att hålla vårt operativsystem uppdaterat, oberoende på om du vill uppgradera till en helt ny utgåva eller bara uppgradera ett enstaka paket.
Debian är basen för många andra distributioner
Många av de mest populära Linuxdistributionerna som Ubuntu, Knoppix, PureOS, eller Tails, är baserade på Debian. Vi tillhandahåller alla verktyg så att alla kan utöka mjukvarupaketen från Debianarkivet med deras egna paket för deras behov.
Debianprojektet är en gemenskap.
Alla kan var en del av vår gemenskap; du behöver inte vara en utvecklare eller en systemadministratör. Debian har en demokratisk ledningsstruktur. Eftersom alla medlemmar av Debianprojektet har samma rättigheter kan inte Debian styras av ett enda företag. Våra utvecklare är från 60 olika länder, och Debian självt översätts till mer än 80 språk.

Debian för utvecklare

Flera hårdvaruarkitekturer.
Stöd för en lång lista på CPU-arkitekturer inklusive amd64, i386, flera versioner av ARM och MIPS, POWER7, POWER8, IBM System z, RISC-V. Debian finns även tillgängligt för äldre och specifika nichearkitekturer.
IoT och inbäddade enheter.
Vi ger stöd till en bredd av enheter så som Raspberry Pi, varianter av QNAP, mobila enheter, hemrouters och en mängd enkortsdatorer (SBC).
Enormt antal mjukvarupaket tillgängliga
Debian har ett stort antal paket tillgängliga (för närvarande 59000) som använder deb formatet.
Olika utgåvor.
Förutom vår stabila utgåva, kan du installera nyare mjukvara geneom att använda uttestningsutgåvan eller den instabila utgåvan.
Publikt tillgängligt felspårningssystem.
Vårt felspårningssystem (Bug tracking system - BTS) är publikt tillgängligt för alla via en webbläsare. Vi gömmer inte våra mjukvarufel och du kan enkelt skicka nya felrapporter.
Debian Policy och utvecklarverktyg
Debian erbjuder högkvalitativ mjukvara. För att lära sig mer om våra standarder, läs policy som definierar tekniska krav på varje paket som inkluderas i distributionen. Vår Contrinuous Integration-strategi inkluderar Autopkgtest (kör tester på paket), Piuparts (testar installation, uppgradering och borttagning), och Lintian (kontrollerar paketen för inkonsekvenser och fel).

Debian för företagsmiljö

Debian är pålitligt.
Debian bevisar sin pålitlighet varje dag i tusentals verkliga scenarier från en laptop med en användare till superkolliderare, aktiemarknader och fordonsindustrin. Det är även populärt inom akademiska världen, inom vetenskap och i den offentliga sektorn.
Debian har många experter.
Våra paketansvariga tar inte bara hand om Debianpaketering och nya uppströmsversioner. Ofta är de experter i uppströmsmjukvaran och bidrar till uppströmsutveckling direkt. Ibland är de även en del av uppströmsmjukvaran.
Debian är säkert.
Debian har säkerhetsstöd för dess stabila utgåvor. Många andra distributioner och säkerhetsforskare är beroende av Debians säkerhetsspårare.
Långtidsstöd.
Det Långtidsstöd (Long Term Support - LTS) utan extra kostnad. Detta ger dig utökat stöd för den stabila utgåvan i 5 år och mer. Utöver detta finns det även initiativet för Utökad LTS som förlänger stödet för en begränsad uppsättning paket i mer än 5 år.
Molnavbildningar.
Officiella molnavbildningar finns tillgängliga för alla större molnplattformar. Vi tillhandahåller även verktygen och konfigurationen så att du kan bygga din egen anpassade molnavbildning. Du kan även använda Debian i virtuella maskiner på skrivbordet eller i en behållare.