Hoofdstuk 3. Installatiesysteem

Inhoudsopgave

3.1. Nieuwigheden in het installatiesysteem
3.2. Cloudinstallaties
3.3. Container-images en virtuele machine-images

De Debian Installer is het officiële installatiesysteem voor Debian. Het biedt verscheidene installatiemethoden. De methoden die beschikbaar zijn om uw systeem te installeren, zijn afhankelijk van de architectuur.

Images van de installer voor bookworm kunnen samen met de installatiehandleiding worden gevonden op de Website van Debian.

De installatiehandleiding is ook opgenomen op de eerste cd/dvd van de officiële Debian dvd-(cd/blu-ray)serie onder:

/doc/install/manual/taal/index.html

Het is aangeraden om ook de errata bij de Debian Installer te bekijken voor een lijst met bekende problemen.

3.1. Nieuwigheden in het installatiesysteem

Het Debian Installatiesysteem is op veel punten verder ontwikkeld sinds zijn vorige officiële uitgave met Debian 11. Dit heeft geleid tot zowel betere hardware-ondersteuning als een aantal opmerkelijke nieuwe functies en verbeteringen.

Indien u geïnteresseerd bent in een overzicht van de veranderingen sinds bullseye, raadpleeg dan de aankondigingen bij de beta- en RC-uitgaven voor bookworm. Deze zijn te vinden op de pagina met de historiek van de nieuwsberichten van het Debian Installatiesysteem.

3.2. Cloudinstallaties

Het cloudteam publiceert Debian bookworm voor verschillende populaire cloudcomputing-diensten, waaronder:

  • Amazon Web Services

  • Microsoft Azure

  • OpenStack

  • Plain VM

Cloud-images bieden via cloud-init automatiseringsuitbreidingen om voorrang te geven aan het snel opstarten van dergelijke Debian installaties met behulp van specifiek geoptimaliseerde kernelpakketten en grub-configuraties. Images die verschillende architecturen ondersteunen worden waar nodig geleverd en het cloudteam streeft ernaar alle functies te ondersteunen die door de clouddienst worden aangeboden.

Het cloudteam zal bijgewerkte images leveren tot het einde van de LTS-periode voor bookworm. Nieuwe images worden doorgaans vrijgegeven voor elke tussenrelease en na beveiligingsoplossingen voor kritieke pakketten. Het volledige ondersteuningsbeleid van het cloudteam vindt u hier.

Meer informatie is beschikbaar op cloud.debian.org en op de wiki.

3.3. Container-images en virtuele machine-images

Multiarchitectuur container-images voor Debian bookworm zijn beschikbaar op Docker Hub. Naast de standaard-images is er ook een afgeslankte variant beschikbaar die het schijfgebruik vermindert.

Virtuele machine-images voor de Hashicorp Vagrant VM-manager worden gepubliceerd op Vagrant Cloud.