Appendix A. Gestionarea sistemului bullseye înainte de actualizare

Table of Contents

A.1. Actualizarea sistemului bullseye
A.2. Verificarea fișierelor listelor de surse APT
A.3. Performing the upgrade to latest bullseye release
A.4. Îndepărtarea fișierelor de configurare inutile

Această anexă conține informații despre cum să vă asigurați că puteți instala sau actualiza pachete bullseye înainte de a actualiza la bookworm.

A.1. Actualizarea sistemului bullseye

Practic aceasta nu este diferită de altă actualizare pe care ați efectuat-o pentru bullseye. Singura diferență este că trebuie să vă asigurați mai întâi că lista de pachete încă conține referințe către bullseye, după cum se explică în Section A.2, “Verificarea fișierelor listelor de surse APT”.

Dacă actualizați sistemul folosind un sit-oglindă Debian, atunci sistemul va fi actualizat automat la ultima versiune intermediară de bullseye.

A.2. Verificarea fișierelor listelor de surse APT

Dacă oricare dintre liniile surselor APT (consultați sources.list(5)) conțin referințe la stable, înseamnă că acestea se referă deja la bookworm. Poate nu doriți acest lucru dacă nu ați terminat pregătirile pentru actualizare. Dacă ați rulat deja apt update, puteți încă da înapoi urmând procedurile de mai jos.

Dacă deja ați instalat pachete din bookworm, probabil nu mai are rost să mai instalați pachete din bullseye. În acest caz va trebui să decideți dacă doriți să continuați sau nu. Este posibil să reveniți la versiuni anterioare ale pachetelor, însă acest subiect nu este acoperit aici.

Folosind editorul preferat deschideți ca root fișierul relevant cu surse APT (cum ar fi /etc/apt/sources.list) și verificați toate liniile care încep cu deb http:, deb https:, deb tor+http:, deb tor+https:, URIs: http:, URIs: https:, URIs: tor+http: sau URIs: tor+https: pentru referințe la stable. Dacă există modificați stable în bullseye.

Dacă aveți linii care încep cu deb file:sau URIs: file:, va trebui să verificați dacă locația la care se referă conține o arhivă bullseye sau bookworm.

[Important]Important

Nu modificați liniie care încep cu deb cdrom: sau URIs: cdrom:. În felul acesta veți invalida linia și va trebui să rulați din nou apt-cdrom. Nu vă alarmați dacă o linie de surse cdrom: se referă la unstable. Acest lucru este normal, deși poate crea confuzii.

Dacă ați efectuat modificări, salvați fișierul și executați

# apt update

pentru a actualiza lista de pachete.

A.3. Performing the upgrade to latest bullseye release

To upgrade all packages to the state of the latest point release for bullseye, do

# apt full-upgrade

A.4. Îndepărtarea fișierelor de configurare inutile

Înainte de a actualiza sistemul la bookworm este recomandat să ștergeți fișierele vechi de configurare (cum ar fi fișierele *.dpkg-{new,old} din /etc) din sistem.