2.1. Understøttet udstyr

Debian indfører ikke udstyrskrav udover kravene fra Linux- eller kFreeBSD-kernen og GNU-værktøjssættene. Derfor kan enhver arkitektur eller platform som Linux- eller kFreeBSD-kernen, libc, gcc, etc. er blevet porteret til, og for hvem en Debian-port findes afvikle Debian. Se porteringsiderne på https://www.debian.org/ports/s390/ for yderligere detaljer om S/390 arkitektursystemer, som er blevet testet med Debian GNU/Linux.

Frem for at forsøge at beskrive alle de forskelige udstyrskonfigurationer, som er understøttet for S/390, dette afsnit indeholder generel information og henvisninger til hvor yderligere information kan findes.

2.1.1. Understøttede arkitekturer

Debian GNU/Linux 12 understøtter 9 væsentlige arkitekturer og flere variationer af hver arkitektur kendt som varianter (flavors).

Arkitektur Debian Designation Underarkitektur Variant
AMD64 & Intel 64 amd64    
Intel x86-baseret i386 standard for x86-maskiner standard
Ḱun Xen PV-domæner xen
ARM armel Marvell Kirkwood og Orion marvell
ARM med udstyr FPU armhf flerplatform armmp
64-bit ARM arm64    
64-bit MIPS (little endian) mips64el MIPS Malta 5kc-malta
Cavium Octeon octeon
Loongson 3 loongson-3
32-bit MIPS (little endian) mipsel MIPS Malta 4kc-malta
Cavium Octeon octeon
Loongson 3 loongson-3
Power Systems ppc64el IBM POWER8 eller nyere maskiner  
64-bit IBM S/390 s390x IPL fra VM-reader og DASD generisk

Dette dokument dækker intallationen for arkitekturen S/390, der bruger kernen Linux. Hvis du er på udkig efter information om en af de andre Debian-understøttede arkitekturer så tag et kig på siderne om Debian-porteringer.

2.1.2. zSerie- og System z-maskintyper

Den mindste krævede z/Architecture-processortype er z196. Den seneste information om IBM's Linux-understøttelse kan findes på Linux på System z®-siden på developerWorks.

2.1.3. PAV og HyperPAV

PAV og HyperPAV er understøttet gennemsigtigt, multipathing er ikke krævet for at få fordel af disse lagersystemers funktioner. Vær sikker på, at konfigurere enheder under DASD-enhedsvalg. Alias-enhederne vil ikke blive tilbudt hverken for formatering, partitionering eller direkte brug.

2.1.4. Flere processorer

Understøttelse af flere processorer — også kaldt symmetrisk flerbehandling eller SMP — er tilgængelig for denne arkitektur. AT have flere processorer i en computer var oprindelig kun en problemstilling for serversystemer i den dyre ende, men er nu blevet almindeligt næsten overalt med introduktionen af såkaldte multi-core-processorer. Disse indeholder to eller flere processorenheder, kaldt kerner, i en fysisk chip.

Standard Debian 12-kerneaftrykket er blevet kompileret med SMP-understøttelse. Det kan også bruges på ikke-SMP-systmemer uden problemer.

2.1.5. Udstry for netværksforbindelse

Næsten alle netværksgrænsefladekort (NIC) understøttet af Linux-kernen bør også være understøttet af installationssystemet; drivere bliver normalt indlæst automatisk.

Listen over understøttede netværksenheder er:

  • Channel to Channel (CTC) og ESCON connection (reel eller emuleret)

  • OSA-2 Token Ring/Ethernet og OSA-Express Fast Ethernet (ikke-QDIO)

  • OSA-Express i QDIO-tilstand, HiperSockets og Guest-LAN'er

2.1.6. Ekstraudstyr

Pakkeinstallationer fra XPRAM og bånd er ikke understøttet af dette system. Alle pakke som du ønsker at installere kræver at være tilgængelig på en DASD eller over netværket via NFS, HTTP eller FTP.