Cap. 3. Sistemul de instalare

Cuprins

3.1. Ce este nou în sistemul de instalare?
3.1.1. Instalarea automată
3.2. Cloud installations
3.3. Container and Virtual Machine images

Programul de instalare Debian este sistemul de instalare oficial pentru Debian. Acesta oferă o varietate de metode de instalare. Metodele disponibile pentru instalarea sistemului depind de arhitectura sistemului dumneavoastră.

Imaginile programului de instalare pentru bullseye pot fi găsite împreună cu Ghidul de instalare pe situl Debian.

Ghidul de instalare mai este inclus și pe primul disc din seturile oficiale de DVD Debian (CD/blu-ray) la:

/doc/install/manual/limbă/index.html

Ar fi bine să verificați și erata debian-installer (n. trad. Programul de instalare Debian) pentru o listă a problemelor cunoscute.

3.1. Ce este nou în sistemul de instalare?

Programul de instalare Debian a avut parte de multe schimbări de la versiunea precedentă lansată oficial odată cu Debian 10, rezultând atât în suport mai bun pentru hardware cât și capabilități noi, interesante.

Dacă vă interesează o vedere de ansamblu a modificărilor detaliate începând cu buster consultați anunțurile de lansare pentru versiunile bullseye beta și RC, disponibile la istoricul știrilor Programului de instalare Debian.

3.1.1. Instalarea automată

Unele dintre modificările menționate în secțiunea precedentă implică și modificări în suportul pentru instalări automate folosind fișiere de preconfigurare. Acest lucru înseamnă că dacă aveți fișiere de preconfigurare care au funcționat cu programul de instalare din buster nu vă așteptați ca acestea să funcționeze fără modificări cu noul program de instalare.

Ghidul de instalare conține acum o anexă separată și actualizată cu documentație amplă despre folosirea preconfigurărilor.

3.2. Cloud installations

The cloud team publishes Debian bullseye for several popular cloud computing services including:

  • OpenStack

  • Amazon Web Services

  • Microsoft Azure

Cloud images provide automation hooks via cloud-init and prioritize fast instance startup using specifically optimized kernel packages and grub configurations. Images supporting different architectures are provided where appropriate and the cloud team endeavors to support all features offered by the cloud service.

More details are available at cloud.debian.org and on the wiki.

3.3. Container and Virtual Machine images

Multi-architecture Debian bullseye container images are available on Docker Hub. In addition to the standard images, a slim variant is available that reduces disk usage.

Virtual machine images for the Hashicorp Vagrant VM manager are published to Vagrant Cloud.