Capítol 6. Més informació sobre Debian

Sumari

6.1. Llegir més
6.2. Trobar ajuda
6.2.1. Llistes de correu
6.2.2. Internet Relay Chat
6.3. Informes d'error
6.4. Col·laborar amb Debian

6.1. Llegir més

Més enllà d'estes notes de llançament i de la guia d'instal·lació, hi ha més documentació de Debian a la vostra disposició al Projecte de Documentació de Debian (DDP), que té com a objectiu crear documentació de gran qualitat pels usuaris i desenvolupadors de Debian. Esta documentació inclou la guia de referència de Debian, la guia del nou mantenidor, les PMF de Debian i molt més. Per obtenir informació detallada dels recursos al vostre abast, visiteu el lloc web del projecte de documentació de Debian i el lloc Viqui de Debian.

Trobareu informació de cada paquet instal·lada a /usr/share/doc/paquet. Esta pot incloure informació dels drets d'autor, detalls específics de Debian i la documentació del desenvolupament principal.

6.2. Trobar ajuda

Hi ha moltes fonts d'ajuda, consells i suport pels usuaris de Debian, però tan sols hauria de considerar-se si no l'heu aconseguit a cap lloc després de la recerca dins la documentació sobre problema. Esta secció proporciona una introducció curta a les que poden ser d'ajuda pels usuaris de Debian.

6.2.1. Llistes de correu

Les llistes de correu més interessants pels usuaris de Debian són la llista debian-user (en anglès) i altres llistes com debian-user-catalan (en català). Per obtenir més informació d'estes llistes i detalls de com subscriure's, vegeu https://lists.debian.org/. Abans d'enviar la vostra pregunta, comproveu els arxius amb les respostes i respecteu les normes de la llista.

6.2.2. Internet Relay Chat

Debian té un canal IRC dedicat al suport i ajuda als usuaris de Debian que es troba a la xarxa d'IRC OFTC. Per accedir al canal, dirigiu el vostre client IRC a irc.debian.org i uniu-vos a #debian.

Seguiu les normes del canal, respectant completament els altres usuaris. Les normes les podeu trobar al Viqui de Debian.

Per obtenir més informació d'OFTC visiteu la pàgina web del lloc web.

6.3. Informes d'error

Ens esforcem per fer de Debian un sistema operatiu de gran qualitat, però això no vol dir que els paquets que subministrem estiguen totalment lliures d'errors. D'acord amb la filosofia de «desenvolupament obert» de Debian, i com un servei als nostres usuaris, facilitem tota la informació dels errors que s'han rebut en el nostre sistema de seguiment d'errors (BTS). Podeu navegar pel BTS a https://bugs.debian.org/.

Si trobeu alguna errada a la distribució o a algun paquet de programari que forme part d'ella, informeu-ne de manera que es puga resoldre de la millor manera en algun llançament posterior. L'enviament d'informes d'errors requereix d'una adreça vàlida de correu electrònic. El demanem perquè així podrem fer seguiment d'errors i els desenvolupadors podran posar-se en contacte amb els que l'han enviat per si és necessària alguna informació addicional.

Podeu enviar un informe d'error utilitzant el programa reportbug o be utilitzant manualment el correu electrònic. Podeu llegir més informació del sistema de seguiment d'errors i de com utilitzar-lo llegint la documentació de referència (que trobareu a /usr/share/doc/debian si teniu el paquet doc-debian instal·lat) o en línia al sistema de seguiment d'errors.

6.4. Col·laborar amb Debian

No necessiteu ser experts per col·laborar amb Debian. Ajudant els usuaris en problemes a les diferents llistes de suport pels usuaris, ja esteu contribuint a la comunitat. Identificant (i també resolent) els problemes associats al desenvolupament de la distribució mitjançant la participació a les llistes de desenvolupament també és de molta ajuda. Per mantenir l'alta qualitat de la distribució Debian, envieu els informes d'errors i ajudeu els desenvolupadors a fer el seu seguiment per corregir-los. Si teniu traça amb les paraules aleshores potser voldreu col·laborant de forma més activa ajudant a escriure documentació o traduint la que ja existeix en el vostre idioma.

Si podeu dedicar més temps, podríeu gestionar una de les peces de programari lliure de la col·lecció a Debian. És de molta ajuda que la gent adopte o mantinga elements que la gent ha demanat per que s'incloga a Debian. La base de dades de paquets en perspectiva i amb feina pendent detalla tota esta informació. Si teniu interès en grups especials aleshores trobareu més diversió col·laborant amb alguns subprojectes de Debian que inclouen ports a arquitectures concretes, barreges pures de Debian per a grups d'usuaris específics, entre molts altres.

De qualsevol manera, si esteu treballant a la comunitat de programari lliure d'esta manera, com a usuari, programador, escrivint o traduint, ja esteu ajudant a l'esforç pel programari lliure. Col·laborar és gratificant i divertit, i també us permet conèixer nova gent que us donarà un càlid sentiment de comunitat.