3.5. Pre-particions per a sistemes d'arrencada múltiple

Quan es parla de fer les particions del vostre disc es refereix al fet de dividir el vostre disc en seccions. Cada secció és independent de les altres. És bastant similar a posar murs dins d'una casa; si afegiu mobles a una habitació, no afectarà a les altres habitacions.

Sempre que en aquesta secció es parle de «discs» hauríeu d'entendre com a DASD o minidisc VM al mon S/390. També en aquest cas, una màquina vol dir hoste VM o LPAR.

Si ja teniu un sistema operatiu al vostre sistema (VM, z/OS, OS/390, …) i voleu afegir Debian al mateix disc, necessitareu refer les particions del disc. Debian necessita de les seves particions pròpies al disc. No es pot instal·lar a particions Windows o MacOS. Es poden compartir algunes particions amb altres sistemes Unix, però no es descriu ací. Com a mínim necessitareu una partició dedicada pel sistema de fitxers arrel de Debian.

Podeu trobar informació de la configuració de la vostra partició utilitzant una eina de fer particions pel vostre sistema operatiu, com el VM diskmap. Les eines de fer particions sempre donen un mecanisme per mostrar les particions existents sense fer canvis.

En general, canviar una partició que ja conté un sistema de fitxers, suposa esborrar tota la informació que hi tingui. Així, sempre hauríeu de fer copies de seguretat abans de tornar a fer particions. Utilitzant l'analogia de la casa, és millor si canvieu tots els mobles fora de la casa abans de moure una paret pel risc que hi ha de destruir-ho tot.

Molts sistemes operatius moderns poden moure i canviar la mida d'algunes particions sense destruir el seu contingut. D'aquest manera es pot obtenir espai addicional per a altres particions sense perdre dades anteriors. Tot i què aquesta remodelació funciona en la majoria de casos, canviar la mida de les particions d'un disc és una acció inevitablement perillosa i només s'ha de fer després d'haver fet una còpia de seguretat de totes les dades.

La generació i supressió de particions es pot fer amb el debian-installer o des d'un sistema operatiu ja instal·lat. Com a regla general, les particions es generen pel sistema amb el que es faran servir, es a dir, les particions que es faran servir per Debian GNU/Linux es generen amb el debian-installer i les particions que es faran servin amb altres sistemes operatius es generen amb aquests. El debian-installer es capaç de generar particions que no siguin Linux i les particions generades d'aquesta manera funcionen sense problemes amb altres sistemes operatius, tot i que hi ha alguns casos rars en què això genera problemes, de manera que si voleu estar segurs, feu servir les utilitats natives per a generar particions per a fer servir amb altres sistemes operatius.

Si aneu a instal·lar més d'un sistema operatiu a la mateixa màquina, hauríeu d'instal·lar tots els altres sistemes abans de fer la instal·lació de Debian. La instal·lació del Windows i altres SO destruirà l'arrencada del Debian, o us animarà a formatar les particions no natives.

Es pot recuperar el sistema després d'una d'aquestes accions, però si instal·leu primer el sistema nadiu, no patireu aquest problema.