Appendix A. Gestionarea sistemului stretch înainte de actualizare

Table of Contents

A.1. Actualizarea sistemului stretch
A.2. Verificarea fișierelor listelor de surse APT
A.3. Îndepărtarea fișierelor de configurare inutile
A.4. Actualizați localizările învechite la UTF-8

Această anexă conține informații despre cum să vă asigurați că puteți instala sau actualiza pachete stretch înainte de a actualiza la buster. Acest lucru ar trebui să fie necesar doar în anumite situații.

A.1. Actualizarea sistemului stretch

Practic aceasta nu este diferită de altă actualizare pe care ați efectuat-o pentru stretch. Singura diferență este că trebuie să vă asigurați mai întâi că lista de pachete încă conține referințe către stretch, după cum se explică în Section A.2, “Verificarea fișierelor listelor de surse APT”.

Dacă actualizați sistemul folosind un sit-oglindă Debian, atunci sistemul va fi actualizat automat la ultima versiune intermediară de stretch.

A.2. Verificarea fișierelor listelor de surse APT

Dacă oricare dintre liniile surselor APT (consultați sources.list(5)) conțin referințe la stable, înseamnă că acestea se referă deja la buster. Poate nu doriți acest lucru dacă nu ați terminat pregătirile pentru actualizare. Dacă ați rulat deja apt update, puteți încă da înapoi urmând procedurile de mai jos.

Dacă deja ați instalat pachete din buster, probabil nu mai are rost să mai instalați pachete din stretch. În acest caz va trebui să decideți dacă doriți să continuați sau nu. Este posibil să reveniți la versiuni anterioare ale pachetelor, însă acest subiect nu este acoperit aici.

Folosind editorul preferat deschideți ca root fișierul relevant cu surse APT (cum ar fi /etc/apt/sources.list) și verificați toate liniile care încep cu deb http:, deb https:, deb tor+http:, deb tor+https:, URIs: http:, URIs: https:, URIs: tor+http: sau URIs: tor+https: pentru referințe la stable. Dacă există modificați stable în stretch.

Dacă aveți linii care încep cu deb file:sau URIs: file:, va trebui să verificați dacă locația la care se referă conține o arhivă stretch sau buster.

[Important]Important

Nu modificați liniie care încep cu deb cdrom: sau URIs: cdrom:. În felul acesta veți invalida linia și va trebui să rulați din nou apt-cdrom. Nu vă alarmați dacă o linie de surse cdrom: se referă la unstable. Acest lucru este normal, deși poate crea confuzii.

Dacă ați efectuat modificări, salvați fișierul și executați

# apt update

pentru a actualiza lista de pachete.

A.3. Îndepărtarea fișierelor de configurare inutile

Înainte de a actualiza sistemul la buster este recomandat să ștergeți fișierele vechi de configurare (cum ar fi fișierele *.dpkg-{new,old} din /etc) din sistem.

A.4. Actualizați localizările învechite la UTF-8

Folosirea unei localizări de tip non-UTF-8 nu mai este suportată de mult timp de desktopuri și alte proiecte de programe uzuale. Asemenea localizări ar trebui să fie înnoite rulând dpkg-reconfigure locales și selectând o localizare implicită UTF-8. Ar trebui să vă asigurați și că utilizatorii nu suprascriu valoarea implicită pentru a folosi o localizare învechită în mediu lor.