A.2. Starta upp installationsprogrammet

Debian-cd-teamet ger ut färdiga installationsavbildningar med debian-installer på sidan Debian GNU/Linux på CD/DVD. För mer information om var man får tag på installationsavbildningar, se Avsnitt 4.1, ”Officiella Debian GNU/Linux installationsavbildningar”.

Vissa installationsmetoder kräver andra avbildningar än för optiska medier. Avsnitt 4.2.1, ”Var man får tag på installationsfiler” beskriver hur man hittar avbildningar på Debian-speglar.

Underavsnitten nedan ger detaljer om vilka avbildningar du bör hämta för varje tänkbar installation.

A.2.1. Optisk skiva

Netinst CD-avbildningen är en populär avbildning som kan användas för att installera bookworm med debian-installer. Denna installationsmetod är avsedd att starta från avbildningen och installera ytterligare paket över ett nätverk; därmed namnet netinst. Avbildningen har de programvarukomponenter som behövs för att köra installationsprogrammet och baspaketen för att ge ett minimalt bookworm system. Om du hellre vill kan du få en CD/DVD-avbild i full storlek som inte behöver nätverket för att installera. Du behöver bara den första avbildningen av en sådan uppsättning.

Hämta den typ du föredrar och bränn den till en optisk skiva. För att starta skivan kanske du behöver att ändra din BIOS/UEFI-konfiguration som förklaras i Avsnitt 3.6.1, ”Starta BIOS/UEFI-inställningsmenyn”.

A.2.2. USB-minne

Det är också möjligt att installera från en flyttbar USB-lagringsenhet. Till exempel kan en USB-nyckelring vara ett händigt lagringsmedia att installera Debian från och som du kan ta med dig överallt.

Det enklaste sättet att förbereda ditt USB-minne är att hämta en Debian CD- eller DVD-avbildning som får plats på det och skriva CD-avbildningen direkt till minnet. Så klart kommer det här att förstöra allt som redan finns på minnet. Detta fungerar eftersom Debian CD/DVD-avbildningar är isohybrid som kan startas både från optiska och USB-enheter.

Det finns andra, mer flexibla sätt att ställa in ett minne för användning av Debian-installer och det är möjligt att få det att fungera med mindre minnen. För detaljer, se Avsnitt 4.3, ”Förbereda filer för uppstart med USB-minne”.

While booting from USB storage is quite common on UEFI systems, this is somewhat different in the older BIOS world. Some BIOSes can boot USB storage directly, and some cannot. You may need to configure your BIOS/UEFI to enable USB legacy support or Legacy support. The boot device selection menu should show removable drive or USB-HDD to get it to boot from the USB device. For helpful hints and details, see Avsnitt 5.1.1, ”Uppstart från USB-minne”.

A.2.3. Uppstart från nätverk

Det är också möjligt att starta upp debian-installer helt från nätverket. De olika metoderna att nätstarta beror på din arkitektur och nätstartskonfiguration. Filerna i netboot/ kan användas för att nätstarta debian-installer.

Det enklaste sättet att konfigurera är antagligen nätstart via PXE. Packa upp filen netboot/pxeboot.tar.gz till /srv/tftp eller där det är lämpligast för din tftp-server. Ställ in din DHCP-server att skicka filnamnet pxelinux.0 till klienterna och med lite tur bör allt fungera. För detaljerade instruktioner, se Avsnitt 4.5, ”Förbered filerna för nätverksuppstart via TFTP”.

A.2.4. Uppstart från hårddisk

Det är möjligt att starta installationsprogrammet utan flyttbart media men bara med en befintlig hårddisk som kan innehålla ett annat operativsystem. Hämta hd-media/initrd.gz, hd-media/vmlinuz och en Debian CD/DVD-avbildning till toppnivåkatalogen av hårddisken. Se till att avbilden har ett filnamn som slutar på .iso. Nu är det bara att starta linux med initrd. Avsnitt 5.1.3, ”Uppstart från Linux med GRUB beskriver ett sätt att göra det på.