2.1. Maquinari suportat

Debian no imposa cap requeriment més enllà dels necessaris pel nucli Linux i el conjunt de ferramentes GNU. Per això, qualsevol arquitectura o plataforma per la qual s'haja portat el nucli Linux, les libc, gcc, etc. i per la qual s'haja portat Debian, es pot executar Debian. Visiteu la pàgina dels ports https://www.debian.org/ports/s390/ per obtenir més detalls dels sistemes on l'arquitectura S/390 s'ha comprovat amb Debian GNU/Linux.

Més que intentar descriure totes les configuracions diferents del maquinari que estan separades per S/390, aquesta secció conté informació general i apunts d'on trobar més informació.

2.1.1. Arquitectures suportades

Debian GNU/Linux 12 suporta 9 arquitectures principals i diverses variacions de cada arquitectura conegudes com «sabors».

Arquitectura Nom a Debian Subarquitectura Sabor
AMD64 & Intel 64 amd64    
Basada en Intel x86 i386 màquines x86 predeterminades predeterminat
Només dominis Xen PV xen
ARM armel Marvell Kirkwood i Orion marvell
ARM amb maquinari FPU armhf multiplatform armmp
64bit ARM arm64    
64bit MIPS (little endian) mips64el MIPS Malta 5kc-malta
Cavium Octeon octeon
Loongson 3 loongson-3
32bit MIPS (little endian) mipsel MIPS Malta 4kc-malta
Cavium Octeon octeon
Loongson 3 loongson-3
Power Systems ppc64el IBM POWER8 o més actuals  
IBM S/390 64 bits s390x IPL de VM-reader i DASD genèric

Aquest document cobreix la instal·lació per a l'arquitectura S/390 fent servir el nucli Linux. Si busqueu informació per qualsevol altra arquitectura suportada per Debian, pegueu una ullada a les pàgines dels ports de Debian.

2.1.2. Màquines del tipus zSeries i System z

El tipus de processador z/Architecture mínim requerit és z196. La millor informació actual sobre el suport de Linux per a IBM està disponible a la pàgina Linux on System z® a «developerWorks«.

2.1.3. PAV i HyperPAV

PAV i HyperPAV son admesos sense problemes, no és necessari les rutes múltiples («multipathing») per tal d'aprofitar els avantatges d'aquests tipus de emmagatzemament. Cal assegurar-se de configurar els dispositius quan es faci la selecció dels dispositius DASD. Els alies dels dispositius no estaran disponibles en el formateig, generació de particions o per l'ús directe.

2.1.4. Processadors múltiples

El suport de processadors múltiples — també anomenat «multiprocés simètric» o SMP — està disponible per a aquesta arquitectura. La presencia de múltiples processadors en un ordinador va començar en sistemes servidors de gama alta però s'ha tornat més comú amb la introducció dels anomenats processadors «multi-nucli». Aquests contenen dues o més unitats de processadors anomenats «nuclis» en un únic xip físic.

La imatge del nucli estàndard de Debian 12 ha estat compilada amb suport SMP. També es pot fer servir en sistemes sense SMP sense problemes.

2.1.5. Maquinari per a la connexió de xarxes

Pràcticament qualsevol targeta de xarxa (NIC) suportada pel nucli Linux és també suportada pel sistema d'instal·lació; els controladors modulars s'haurien de carregar automàticament.

La llista de dispositius suportats és:

  • Channel to Channel (CTC) i connexió ESCON (real o emulada)

  • OSA-2 Token Ring/Ethernet i OSA-Express Fast Ethernet (no QDIO)

  • OSA-Express en mode QDIO, HiperSockets i Guest-LANs

2.1.6. Perifèrics i altre maquinari

Aquest sistema no permet la instal·lació de paquets des de XPRAM o cinta. Tots els paquets que vulgueu instal·lar han d'estar disponibles en un DASD o en una xarxa per mitjà d'NFS, HTTP o FTP.