2.1. Ondersteunde hardware

Debian stelt geen extra vereisten inzake hardware bovenop de vereisten die gesteld worden door de Linux- of de KFreeBSD-kernel en de GNU-gereedschapssets. Daardoor kan Debian gebruikt worden op elke architectuur of elk platform waarvoor de Linux- of de KFreeBSD-kernel, libc, gcc, enz. geschikt gemaakt werden en waarvoor een Debian-uitgave bestaat. Raadpleeg de pagina's over geschikte architecturen (ports) op https://www.debian.org/ports/s390/ voor meer informatie over systemen van de architectuur S/390 waarop Debian GNU/Linux getest werd.

Eerder dan alle verschillende ondersteunde hardwareconfiguraties van S/390 te proberen beschrijven, bevat dit hoofdstuk algemene informatie en verwijzingen naar plaatsen waar bijkomende informatie gevonden kan worden.

2.1.1. Ondersteunde architecturen

Debian GNU/Linux 12 ondersteunt 9 hoofdarchitecturen en verschillende variaties van elk van die architecturen, varianten (flavors) genoemd.

Architectuur Aanduiding in Debian Onderarchitectuur Variant
AMD64 & Intel 64 amd64    
Gebaseerd op Intel x86 i386 standaard x86-systemen standaard
enkel Xen PV domeinen xen
ARM armel Marvell Kirkwood en Orion marvell
ARM met hardware-FPU armhf multiplatform armmp
64bits ARM arm64    
64bits MIPS (little endian) mips64el MIPS Malta 5kc-malta
Cavium Octeon octeon
Loongson 3 loongson-3
32bits MIPS (little endian) mipsel MIPS Malta 4kc-malta
Cavium Octeon octeon
Loongson 3 loongson-3
Power Systems ppc64el IBM POWER8 of recentere machines  
64bits IBM S/390 s390x IPL van VM-reader en DASD generieke

Dit document behandelt de installatie op de architectuur S/390 met de kernel Linux. Indien u op zoek bent naar informatie over een van de andere door Debian ondersteunde architecturen, raadpleeg dan de webpagina Architecturen waarop Debian werkt (Ports).

2.1.2. machines van het type zSerie en System z

Het minimaal vereiste processortype op de z/architectuur is z196. De meest recente informatie over de ondersteuning van IBM voor Linux is te vinden op de pagina Linux on System z® van developerWorks.

2.1.3. PAV en HyperPAV

PAV en HyperPAV worden op transparante wijze ondersteund. Om van deze opslagsysteemfunctionaliteit gebruik te maken is multipathing (techniek die meerdere fysieke paden gebruikt bij data-transfer) niet nodig. Zorg er voor om de apparaten te configureren tijdens het selecteren van de DASD-apparaten. De aliassen van deze apparaten zullen niet aangeboden worden om te worden geformatteerd of gepartitioneerd en ook niet voor rechtstreeks gebruik.

2.1.4. Meerdere processoren

Ondersteuning voor meerdere processoren — ook wel symmetric multiprocessing of SMP genoemd — is voor deze architectuur beschikbaar. De aanwezigheid van meerdere processoren in een computer was oorspronkelijk slechts weggelegd voor serversystemen uit het topsegment, maar is de laatste jaren ongeveer overal een gewone zaak geworden met de introductie van de zogenaamde multi-core-processoren (multikernprocessoren). Deze hebben in één enkele fysieke chip twee of meer processoreenheden, die cores of kernen genoemd worden.

Het standaard kernelimage van Debian 12 werd gecompileerd met SMP-ondersteuning. Het kan ook probleemloos gebruikt worden op niet-SMP-systemen.

2.1.5. Hardware voor verbinding met het netwerk

Zowat elke netwerkkaart (NIC) die door de kernel Linux ondersteund wordt, zou ook moeten ondersteund worden door het installatiesysteem. Stuurprogramma's zouden normaal automatisch geladen moeten worden.

Dit is de lijst van ondersteunde netwerkapparaten:

  • De verbindingen Channel to Channel (CTC) en ESCON (reëel of geëmuleerd)

  • OSA-2 Token Ring/Ethernet en OSA-Express Fast Ethernet (non-QDIO)

  • OSA-Express in QDIO modus, HiperSockets en Guest-LAN's

2.1.6. Randapparatuur en andere hardware

Het installeren van pakketten vanaf XPRAM of tape wordt door dit systeem niet ondersteund. Alle pakketten die u wenst te installeren moeten beschikbaar zijn op een DASD of moeten over het netwerk geïnstalleerd worden via NFS, HTTP of FTP.