2.1. Componente electronice compatibile (plăci și dispozitive)

Debian nu impune cerințe de componente electronice (plăci și dispozitive) dincolo de cerințele nucleului Linux sau kFreeBSD și ale setului de instrumente GNU. Prin urmare, orice arhitectură sau platformă la care au fost adaptate nucleul Linux sau kFreeBSD, libc, gcc etc. și pentru care o adaptare Debian există, poate rula Debian. Vă rugăm să consultați paginile de adaptări de la https://www.debian.org/ports/s390/ pentru mai multe detalii despre S/390 sisteme de arhitectură care au fost testate cu Debian GNU/Linux.

În loc să încerce să descrie toate configurațiile de componente electronice diferite care sunt compatibile cu S/390, această secțiune conține informații generale și indicații către unde pot fi găsite informații suplimentare.

2.1.1. Arhitecturi compatibile

Debian GNU/Linux 12 funcționează pe 9 arhitecturi principale și mai multe variante ale fiecărei arhitecturi cunoscute sub numele de savori.

Arhitectura Denumirea în Debian Subarhitectura Savoare
AMD64 și Intel 64 amd64    
Bazată pe Intel x86 i386 mașini x86 implicite varianta implicită
numai domenii Xen PV xen
ARM armel Marvell Kirkwood și Orion marvell
ARM cu componente FPU armhf multiplatformă armmp
ARM pe 64 de biți arm64    
MIPS pe 64 de biți (little-endian) mips64el MIPS Malta 5kc-malta
Cavium Octeon octeon
Loongson 3 loongson-3
MIPS pe 32 de biți (little-endian) mipsel MIPS Malta 4kc-malta
Cavium Octeon octeon
Loongson 3 loongson-3
Power Systems ppc64el mașini IBM POWER8 sau mai noi  
IBM S/390 pe 64 de biți s390x IPL de la VM-reader (lectorul de mașină virtuală) și DASD (accesul direct la dispozitivul de stocare) generic

Acest document acoperă instalarea pentru arhitectura S/390 folosind nucleul Linux. Dacă căutați informații despre oricare dintre celelalte arhitecturi compatibile cu Debian, aruncați o privire la paginile Adaptările de Debian.

2.1.2. Tipuri de mașini zSeries și System z

Tipul minim de procesor z/Architecture necesar este z196. Cele mai recente informații despre suportul IBM Linux pot fi găsite la Linux pe Sistem z® pagină pe developerWorks.

2.1.3. PAV și HyperPAV

PAV și HyperPAV sunt pe deplin compatibile, funcția „multipathing” nu este necesară pentru a profita de aceste caracteristici ale sistemului de stocare. Asigurați-vă de-a configura dispozitivele în timpul selectării dispozitivelori DASD. Dispozitivele alias nu vor fi oferite nici pentru formatare, partiționare sau utilizare directă.

2.1.4. Procesoare multiple

Suportul pentru multiprocesoare — numit și multiprocesare simetrică symmetric multiprocessing sau SMP — este disponibil pentru această arhitectură. Prezența a mai multor procesoare într-un singur calculator a fost inițial doar o caracteristică pentru sistemele de servere de înalt nivel, dar a devenit comună în ultimii ani aproape peste tot odată cu introducerea așa-numitelor procesoare multi-nucleu multi-core. Acestea conțin două sau mai multe unități de procesor, numite nuclee cores, într-un singur cip fizic.

Imaginea nucleului standard al Debian 12 a fost compilată cu suport SMP. De asemenea, se poate utiliza fără probleme pe sisteme non-SMP.

2.1.5. Plăci de conectare la rețea

Aproape orice placă de interfață de rețea (Network Interface Card: NIC) acceptată de nucleul Linux ar trebui să fie acceptată și de sistemul de instalare; controlorii ar trebui să fie în mod normal încărcați automat.

Lista dispozitivelor de rețea compatibile este:

  • Canal la canal (Channel to Channel: CTC) și conexiune ESCON (reală sau emulată)

  • OSA-2 Token Ring/Ethernet și OSA-Express Fast Ethernet (non-QDIO)

  • OSA-Express în modul QDIO, HiperSockets și Guest-LANs

2.1.6. Periferice și alte dispozitive

Instalările pachetelor de pe XPRAM și bandă magnetică nu sunt acceptate de acest sistem. Toate pachetele pe care doriți să le instalați trebuie să fie disponibile pe un dispozitiv de stocare cu acces direct (Direct-Access Storage Device: DASD) sau prin rețea folosind NFS, HTTP sau FTP.