Gebruikersondersteuning

IRC (directe ondersteuning)

IRC (Internet Relay Chat) is een geweldige manier om rechtstreeks te chatten met mensen van over de hele wereld. Het is een op tekst gebaseerd chatsysteem voor instant messaging. Op IRC kunt u chatrooms (zogenaamde kanalen) binnengaan of u kunt rechtstreeks chatten met individuele personen via privéberichten.

Aan Debian gewijde IRC-kanalen zijn te vinden op OFTC. Voor een volledige lijst van Debian-kanalen verwijzen wij u naar onze Wiki. U kunt ook een zoekmachine gebruiken om te zoeken naar Debian-gerelateerde kanalen.

IRC-clients

Om verbinding te maken met het IRC-netwerk, kunt u OFTC's WebChat in uw favoriete webbrowser gebruiken of een client op uw computer installeren. Er zijn veel verschillende clients, sommige met een grafische interface, sommige voor de console. Sommige populaire IRC-clients zijn verpakt voor Debian, bijvoorbeeld:

De Debian Wiki biedt een meer uitgebreide lijst van IRC-clients die beschikbaar zijn als Debian-pakket.

Verbinding maken met het netwerk

Nadat u de client hebt geïnstalleerd, moet u hem opdragen om verbinding te maken met de server. In de meeste clients kunt u dat doen door het volgende te typen:

/server irc.debian.org

De computernaam irc.debian.org is een alias voor irc.oftc.net. Bij sommige clients (zoals irssi) zult u in de plaats daarvan echter het volgende moeten typen:

/connect irc.debian.org

Een kanaal binnengaan

Eens u verbonden bent, kunt u voor ondersteuning in het Engels het kanaal #debian binnengaan door het volgende commando te typen:

/join #debian

Voor ondersteuning in het Nederlands kunt u het kanaal #debian-nl binnengaan door het volgende te typen:

/join #debian-nl

Noot: grafische clients zoals HexChat of Konversation hebben vaak een knop of een menu-item om verbinding te maken met servers en kanalen binnen te gaan.

Mailinglijsten

Meer dan duizend actieve ontwikkelaars verspreid over de hele wereld werken aan Debian in hun vrije tijd — en in hun eigen tijdzone. Daarom communiceren wij voornamelijk via e-mail. Op dezelfde manier vinden de meeste conversaties tussen Debian-ontwikkelaars en gebruikers plaats op verschillende mailinglijsten:

U kunt onze mailinglijstarchieven doorbladeren of zoeken in de archieven zonder dat u er moet op intekenen.

Er zijn uiteraard vele andere mailinglijsten, gewijd aan een bepaald aspect van het Linux ecosysteem, die niet specifiek op Debian zijn gericht. Gebruik uw favoriete zoekmachine om de lijst te vinden die best aansluit bij uw behoefte.

Usenet-nieuwsgroepen

Een groot aantal van onze mailinglijsten kan in de vorm van nieuwsgroepen worden gelezen, in de hiërarchie linux.debian.*.

Debian gebruikersfora

Debian User Forums is een webportaal waarop duizenden andere gebruikers met Debian verband houdende zaken bespreken, vragen stellen en elkaar helpen door ze te beantwoorden. U kunt alle fora lezen zonder dat u zich hoeft te registreren. Als u wilt deelnemen aan de discussie en uw eigen berichten wilt publiceren, moet u zich registreren en inloggen.

Pakketbeheerders contacteren

In principe zijn er twee gebruikelijke manieren om in contact te komen met een beheerder van een Debian-pakket:

Bugvolgsysteem

De Debian-distributie heeft zijn eigen bugvolger met bugs die gerapporteerd werden door gebruikers en ontwikkelaars. Elke bug heeft een uniek nummer en blijft actief totdat deze als opgelost wordt gemarkeerd. Er zijn twee verschillende manieren om een bug te melden:

Bekende problemen

Beperkingen en ernstige problemen van de huidige stabiele distributie (als die er al zijn) worden beschreven op de releasepagina.

Let vooral op de notities bij de release en de errata.