Ondersteuning

Woord vooraf

Debian wordt gerund door een vrijwilligersgemeenschap. Dit geldt ook voor de ondersteuning. Indien deze ondersteuning vanuit de gemeenschap niet beantwoordt aan uw noden, kunt u proberen consultants te contacteren, of, beter nog, onze documentatie en wiki te raadplegen.

Bekende problemen

Eventuele bekende beperkingen en ernstige problemen van de huidige stabiele distributie worden beschreven op de releasepagina's.

Let vooral op de aantekeningen bij de release en de errata.

Mailinglijsten

Debian wordt door middel van een gedistribueerd ontwikkelingsmodel ontwikkeld door ontwikkelaars uit de hele wereld. E-mail heeft daarom de voorkeur als communicatiemiddel om allerlei aan Debian gerelateerde zaken te bediscussiëren. Veel van de communicatie tussen ontwikkelaars van Debian en gebruikers verloopt via een aantal mailinglijsten.

Er zijn een aantal publiek beschikbare mailinglijsten. Voor meer informatie daarover, kunt u terecht op de pagina over Debian mailinglijsten.

Voor gebruikersondersteuning in het Nederlands neemt u best contact op met de debian-user-dutch mailinglijst.

Voor ondersteuning in andere talen, gelieve de mailinglijst-index voor gebruikers na te kijken.

Er zijn uiteraard vele andere mailinglijsten, gewijd aan een aspect van het uitgestrekte Linux ecosysteem, die niet specifiek op Debian zijn gericht. Gebruik uw favoriete zoekmachine om lijsten te vinden die aansluiten op uw behoeften.

Usenet nieuwsgroepen

Een groot aantal van onze mailinglijsten kan in de vorm van nieuwsgroepen worden gelezen, in de linux.debian.* hiërarchie. Dit is ook mogelijk via een web-interface zoals Google Discussiegroepen.

Er is ook een aantal "normale" nieuwsgroepen beschikbaar die op GNU/Linux betrekking hebben. Ondanks het feit dat deze groepen niet specifiek op Debian zijn gericht, kunnen ze toch ook Debian-gebruikers van veel informatie voorzien.

Allereerst zijn er de Nederlandstalige groepen:

nl.comp.os.linux.installatie
Vragen en discussies over het installeren van Linux
nl.comp.os.linux.netwerken
Vragen en discussie over het gebruik van Linux in een netwerkomgeving
nl.comp.os.linux.x
Vragen en discussies over het werken met X, X-windowmanagers en desktopsystemen
nl.comp.os.linux.overig
Vragen en discussies over alle technische Linux-onderwerpen die niet in een van de andere nl.* groepen horen
nl.comp.os.linux.discussie
Discussies over alle niet-technische zaken rond Linux
nl.comp.os.linux.announce (gemodereerd)
Aankondigingen met betrekking tot Linux
be.comp.os.linux
Een algemene Linux groep, gericht op Belgische gebruikers

Er is ook een aantal Engelstalige groepen:

comp.os.linux.hardware
Hardware-gerelateerde discussies
comp.os.linux.setup
Over het opzetten en configureren van Linux-systemen
comp.os.linux.m68k
Over het draaien van Linux op Motorola 680x0 processoren.
comp.os.linux.networking
Over netwerken en gerelateerde onderwerpen
comp.os.linux.x
Gebruik van het X Window Systeem op Linux-computers
comp.os.linux.misc
Diversen. Over alles wat niet in de andere groepen past.

Op deze pagina kunt u een uitgebreidere lijst van Linux-gerelateerde groepen vinden.

Webpagina's

Webfora

Debian User Forums is een webportaal waarop u met Debian verband houdende zaken kunt bespreken en vragen over Debian kunt stellen, die dan beantwoord kunnen worden door andere gebruikers.

Andere web-gebaseerde middelen

Debian-Administration.org levert tips en informatiebronnen voor Debian-systeembeheerders.

Enkele handige webpagina's over UNIX zijn:

Pakketontwikkelaars contacteren

Er zijn twee manieren om pakketontwikkelaars te contacteren. Als u een ontwikkelaar wilt mailen over een bug, kunt u simpelweg een bugrapport versturen (zie de paragraaf over het bugopvolgingssysteem hieronder). De ontwikkelaar krijgt een kopie van uw rapport.

Als u over een ander onderwerp met de pakketontwikkelaar in contact wilt treden, kunt u de speciale e-mailaliassen gebruiken die voor elk pakket gemaakt zijn. E-mailberichten die worden gestuurd naar <pakketnaam>@packages.debian.org wordt doorgestuurd naar de ontwikkelaar die verantwoordelijk is voor dat pakket.

Het Bug Tracking System (bugopvolgingssysteem)

De Debian distributie heeft een bugopvolgingssysteem dat informatie verzamelt over problemen (bugs) die worden gerapporteerd door gebruikers en ontwikkelaars. Elke bug krijgt een nummer en blijft actief totdat het probleem is opgelost.

Om een probleem te rapporteren kunt u een van de hieronder vermelde bugpagina's gebruiken of het Debian pakket reportbug om automatisch een bugrapport in te dienen. Informatie over het rapporteren van bugs, het bekijken van actieve bugs en het bugopvolgingssysteem in het algemeen is te vinden op de webpagina's over het Bug Tracking System.

Consultants

Debian is vrije software en biedt gratis hulp aan via mailinglijsten. Sommige mensen hebben daar echter geen tijd voor of hebben speciale wensen. Op de consultants pagina kunt een lijst vinden van personen en bedrijven die u kunt inhuren om uw Debian systeem te onderhouden of om extra functionaliteit toe te voegen.

Directe on-line hulp via IRC

IRC (Internet Relay Chat) is een manier om rechtstreeks met mensen van over de hele wereld te chatten. Op het OFTC IRC-netwerk bestaan kanalen die aan Debian gewijd zijn.

Om een verbinding te maken heeft u een IRC-programma nodig. Enkele van de meest gebruikte programma's zijn HexChat, ircII, irssi, epic5 en KVIrc. Al deze programma's zijn beschikbaar als Debian-pakketten. OFTC biedt ook WebChat als mogelijkheid. Het is een web-interface die u toelaat via een browser een verbinding te maken met IRC, waardoor het niet nodig is om lokaal een programma te installeren.

Als u een IRC-programma heeft geïnstalleerd, moet u het opdragen een verbinding te maken met de server. In de meeste programma's kunt u dat doen door het volgende commando in te tikken:

/server irc.debian.org

Bij sommige programma's (zoals irssi) zult u in de plaats daarvan het volgende moeten typen:

/connect irc.debian.org

Als u eenmaal bent verbonden, kunt het kanaal #debian binnengaan door het volgende te typen:

/join #debian-nl

Of, voor ondersteuning in het Engels:

/join #debian

NB: Grafische programma's zoals HexChat hebben vaak een andere interface waar u de server en het chatkanaal kunt invoeren.

Vanaf dan bevindt U zich in de vriendelijke gemeenschap van bewoners van #debian. Al uw vragen over Debian kunt u hier stellen. Een lijst van veel gestelde vragen (FAQ) op dit kanaal, kunt u vinden op https://wiki.debian.org/DebianIRC.

Er is ook een aantal andere IRC-netwerken waar u over Debian kunt chatten. Een van de meer prominente is het freenode IRC-netwerk op chat.freenode.net.

Overige ondersteuningsmogelijkheden

Bekijk ook de aanverwante links eens.