Användarsupport

IRC (realtidssupport)

IRC (Internet Relay Chat) är ett fantastiskt sätt att chatta med folk från hela världen i realtid. Det är ett textbaserat chatsystem för direktmeddelanden. På IRC kan du gå in i chatrum (så kallade kanaler) eller så kan du direkt chatta med individer via privata meddelanden.

IRC-kanaler som är dedicerade till Debian kan hittas på OFTC. För en fullständig lista på Debiankanaler vänligen se vår Wiki. Du kan även använda en sökmotor för att leta efter Debianrelaterade kanaler.

IRC-klienter

För att ansluta till IRC-nätverket kan du antingen använda OFTC's WebChat i din föredragna webbläsare eller installera en klient på din dator. Det finns en mängd olika klienter där ute, några med grafiskt gränssnitt, och några för kommandoraden. Några populära IRC-klienter har paketerats i Debian, exempelvis:

Debianwikin erbjuder en mer fullständig lista på IRC-klienter som finns tillgängliga som Debianpaket.

Anslut till nätverket

När du väl har en klient installerad, behöver du säga till den att ansluta till servern. I de flesta fall kan du göra detta genom att skriva:

/server irc.debian.org

Värdnamnet irc.debian.org är ett alias för irc.oftc.net. I några klienter (så som irssi) kommer du vara tvungen att skriva följande istället:

/connect irc.debian.org

Gå med i en kanal

När du väl har anslutit dig går du in på kanalen #debian genom att skriva följande kommando:

/join #debian

En svenskspråkig kanal med liknande publik är #debian.se.

Observera att grafiska klienter såsom HexChat eller Konversation ofta har en knapp eller en meny för att ansluta till servrar och kanaler.

Sändlistor

Mer än tusen aktiva utvecklare finns utspridda över hela världen som arbetar på Debian på deras fritid och i deras egna tidszoner. Därför kommunicerar vi primärt via e-post. På samma sätt sker de flesta av konversationerna mellan Debianutvecklare och användare på olika sändlistor:

Du kan bläddra igenom vårt sändlistearkiv eller söka igenom arkiven utan att prenumerera.

Självklart finns det en mängd andra sändlistor, dedikerade till någon aspekt av Linux-ekosystemet och inte Debian-specifika. Använd din favoritsökmotor för att hitta den mest lämpliga listan för ditt ändamål.

Usenet Newsgroups

Många av våra sändlistor kan även läsas som diskussionsgrupper (news) i hierarkin linux.debian.*.

Debian Användarforum

Debian User Forums är en webbportal där tusentals användare diskuterar Debian-relaterade ämnen, ställer frågor, och hjälper varandra genom att besvara dessa. Du kan läsa alla diskussionsforum utan att registrera dig. Men om du vill delta i diskussionerna och publicera dina egna poster måste du registrera dig och logga in.

Hur man kontaktar paketansvariga

Kortfattat finns det två sätt att kontakta ansvariga för paket i Debian:

Felspårningssystemet

Debiandistributionen har sitt eget felspårningssystem med fel som har rapporterats av användare och utvecklare. Varje fel har ett unikt nummer och arkiveras fram tills det är markerat som löst. Det finns flera sätt att rapportera fel:

Kända problem

Begränsningar och allvarliga problem i den aktuella stabila utgåvan (om sådana finns) beskrivs i utgåvesidorna.

Uppmärksamma speciellt versionsfakta samt errata.