Support

Dokumentation

Innan man ber om hjälp från andra är det oftast en bra idé att försöka hitta en lösning på problemet själv. På det sättet får man vanligtvis de svar man söker, och även om man inte gör det så kommer erfarenheterna från läsningen av dokumentationen med stor sannolikhet vara användbart i framtiden.

Det finns en stor mängd dokumentation tillgänglig i Debian – se webbsidan om dokumentation i Debian.

Kända problem

Begränsningar och större problem i den aktuella stabila utgåvan (om sådan finns) beskrivs på utgåvesidorna.

Se speciellt versionsfakta och kända errata.

Wiki

Lösningar på vanliga problem, hur-gör-man-dokument, handledningar, tips och annan dokumentation finns i Debians wiki. Denna wiki ändras, precis som andra, kontinuerligt och vi välkomnar dina ändringar.

Sändlistor

Debian utvecklas utbrett över hela världen, och därför är sändlistor det sätt som föredras för att diskutera saker. En stor del av konversationen mellan Debians utvecklare och användare sker på sändlistorna.

Det finns flera sändlistor som är allmänt tillgängliga. För ytterligare information, se Debians sändlistesida.

För användarsupport på svenska, kontakta sändlistan debian-user-swedish. Den engelska motsvarigheten är debian-user.

För användarsupport på andra språk, se indexet över sändlistor för användare.

Det finns förstås många andra sändlistor tillägnade någon aspekt av det rika Linuxekosystemet, vilka inte är Debianspecifika. Använd din favoritsökmotor för att hitta den lista som passar ditt ändamål bäst.

Diskussionsgrupper

Många av våra sändlistor kan även läsas som diskussionsgrupper (news) i hierarkin linux.debian.*. De kan även nås via webbgränssnitt som Google Groups.

Det finns ett antal riktiga GNU/Linuxrelaterade diskussionsgrupper tillgängliga på Usenet. Trots att de inte är Debianspecifika kan de ändå ge Debiananvändare mycket information.

comp.os.linux.hardware
Maskinvarurelaterade diskussioner.
comp.os.linux.m68k
Om att köra Linux på Motorola 680x0-processorer.
comp.os.linux.setup
Installation och konfiguration av Linuxsystem.
comp.os.linux.networking
Nätverksrelaterade ämnen.
comp.os.linux.x
Använda X-Windows på Linuxdatorer.
comp.os.linux.misc
Diverse ämnen. En grupp för de ämnen som inte passar på andra ställen.
se.dator.sys.unix
Svenskspråkig grupp om Unixsystem.

Se detta index för en med omfattande lista över relaterade diskussionsgrupper.

Webbplatser

Forum

Debian User Forums är en webbportal där du kan diskutera Debian-relaterade ämnen, ställa frågor om Debian och få dem besvarade av andra användare.

Andra webbresurser

Debian-Administration.org erbjuder tips och resurser för Debiansystemadministratörer.

Hjälpsamma länkar om Unix:

Nå paketens ansvariga

Det finns två sätt att nå de ansvariga för paketen i Debian. Om du vill kontakta den ansvarige på grund av ett programfel (bugg) skickar du helt enkelt in en felrapport (se avsnittet om felrapporteringssystemet nedan), varpå den ansvarige får en kopia av felrapporten.

Om du bara vill kommunicera med den ansvarige kan du använda de speciella e-postalias som har satts upp för varje paket. All post som skickas till <paketnamn>@packages.debian.org kommer att skickas vidare till den som är ansvarig för just det paketet.

Felrapporteringssystemet

Debian har ett felrapporteringssystem vilket innehåller detaljer om fel som har rapporteras av såväl användare som utvecklare. Varje felrapport ges ett nummer, och hålls kvar i arkivet tills det har markerats som avhjälpt.

För att rapportera ett fel kan du använda en av felrapporteringssidorna nedan, eller så kan du använda Debianpaketet reportbug; som hjälper dig med att automatiskt skicka in en felrapport.

Information om hur du skickar in fel, tittar på de befintliga felen, och om felrapporteringssystemet i allmänhet finns på felrapporteringens webbsidor.

Konsulter

Debian är fri programvara och erbjuder hjälp genom sändlistor. Vissa har inte tid, eller har speciella krav, och är villiga att anlita någon att antingen underhålla eller lägga till ytterligare funktionalitet till sitt Debiansystem. Se konsultsidan för en lista över personer och företag som erbjuder sådana tjänster.

Direkthjälp via IRC

IRC (Internet Relay Chat) är ett sätt att chatta med folk över hela världen i realtid. IRC-kanaler avsedda för Debian finns på OFTC.

För att ansluta sig till den behöver du en IRC-klient. Några av de mest populära är HexChat, ircII, irssi, epic5 samt KVIrc, alla tillgängliga som Debianpaket. OFTC tillhandahåller även ett WebChat-gränssnitt som tillåter dig att ansluta till IRC med en webbläsare utan att behöva installera en lokal IRC-klient.

När du har installerat en klient måste du tala om för den att ansluta sig till vår server. I de flesta klienter gör du detta genom att skriva:

/server irc.debian.org

När du väl har anslutit dig går du in på kanalen #debian genom att skriva

/join #debian

Observera att grafiska klienter såsom HexChat ofta har andra, grafiska gränssnitt för att byta server och kanal.

Nu kommer du att finna dig bland en vänlig folkhop bestående av #debian-invånare. Kanalens frågor och svardokument finns på https://wiki.debian.org/DebianIRC.

En svenskspråkig kanal med liknande publik är #debian.se.

Det finns också ett antal andra IRC-nätverk där du kan prata om Debian. Ett av de mer framstående är freenodes IRC-nätverkchat.freenode.net.


Andra resurser för användarstöd

Se relaterade länkar.