Debian på cd

Advarsel! Denne oversættelse er for gammel, benyt venligst originalen.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er et cd-aftryk egentlig?

Et cd-aftryk er en nøjagtig repræsentation af oplysningerne på en cd, gemt i en almindelig fil på computeren, som for eksempel kan overføres over internet. Cd-brændingsprogrammer kan anvende aftryksfiler til at lave rigtige cd'er.

I Debian anvender vi udtrykket cd-aftryk (på engelsk CD image), som en fællesbetegnelse for flere ting, mange af dem kan end ikke være på en cd! Navnet er gammelt, og er blevet hængende. Vi opbygger jævnligt forskellige former for aftryk:

I mange tilfælde kan disse installerings- og liveaftryk skrives direkte til usb-flashdrev, uden at involvere en cd; se nedenfor. Bliv ikke afskrækket af navnet cd-aftryk!

En korrekt brændt cd må ikke indeholde .iso-filen når cd'en tilgås! I stedet skal der være et antal filer og mapper - ved Debian-cd'er, blandt andre en dists-mappen og en README.html-fil.

.iso-formatet, som vi anvender til af vores aftryk, kan groft sagt sammenlignes med .zip-filer: Det indeholder andre filer og mapper, og kun disse vil være at finde på den færdige cd-/dvd-/usb-medie. Nogle arkivprogrammer gør det muligt for dig at udpakke .iso-filer. Opret ikke en cd ud fra sådanne udpakkede filer! Man vil ikke kunne starte fra det nye medie, fordi .iso-formatet indeholder særlige oplysninger vedrørende start fra cd/dvd/usb, og disse går tabt når filen udpakkes. Se nedenfor for oplysninger om hvordan man på korrekt vis brænder et cd-/dvd-aftryk under Linux, Windows og Mac OS, eller hvordan der skrives et aftryk til et usb-flashdrev.

Debians installeringsprogram fortæller at min hardware kræver ekstra firmware for at fungere. Hvor finder jeg den?

Mange enheder kræver firmware for at fungere. Historisk blev firmware indbygget i enhedens ROM eller flashhukommelse, men det sker hyppigere at et firmwareaftryk skal indlæses i enheden af en enhedsdriver under initialiseringen af enheden.

Nogle firmwareaftryk er frit tilgængelige og open source, og nogle af dem er ikke-frie, hvilket betyder at du er nødt til at tilføje komponenterne non-free og contrib til dine APT-kilder.

I nogle tilfælde kan installeringsprogrammet konstatere et behov for ikke-fri firmware, og beder brugeren om at gøre den tilgængelig for installeringsprogrammet, for at afslutte installeringen. Det kan eksempelvis ske ved trådløse netværkskort, der ofte kræver ikke-fri firmware for at fungere (for eksempel ipw2200).

Her er der to fremgangsmetoder:

Denne OSS besvarer ikke mit spørgsmål!

Bliver dine spørgsmål ikke besvaret her, kan du bede om hjælp på en af Debians postlister. Du bør altid søge i postlistearkiverne før du sender e-mail til listerne. Du kan tegne og ophæve abonnement på listerne. Men du behøver ikke at have tegnet abonnement for at sende e-mail til listerne - hvis du ikke har tegnet abonnement, kan du bede om at der bliver sendt en kopi af svarene til dig.

Relevante postlister ved problemer med installation fra cd:

Hvorfor skal jeg bruge dette jigdo-program? Jeg foretrækker en simpel HTTP-overførsel!

Der er i dag over 300 Debian-filspejle (som indeholder den fuldstændige Debian-distribution i form af .deb-filer), men langt færre maskiner som har Debians cd-aftryk. Som en følge deraf er serverne med cd-aftrykkene altid overbelastede.

Desuden er ingen meget for at sætte flere cd-servere op, på grund af de enorme mængder af spildt båndbredde (nogle mennesker bliver ved med at genstarte mislykkede overførsler i stedet for at genoptage dem fra det sted hvor forbindelsen blev afbrudt), og fordi et almindeligt filspejl er mere attraktivt (det tillader fortløbende overførseler af Debian-opgraderinger til serveren, eller at anvende distributionerne testing / unstable i stedet for stable).

jigdo prøver at udnytte denne situation bedst muligt, ved at hente dataene til cd-aftrykkene fra et af de 300 filspejle. Men disse filspejle indeholder individuelle .deb-filer, ikke cd-aftryk, derfor er nogen ekstra manipulation af dataene nødvendige for at kunne fremstille én stor fil med cd-aftrykket fra de mange små .deb-filer.

Vær ikke bange for at prøve jigdo! Den komplicerede proces det er at generere cd-aftrykket er fuldstændigt skjult for dig - du drager i stedet fordel af det faktum, at de 300 Debian-filspejle ikke kan undgå at være tættere på og hurtigere end nogen af cd-serverne.

Hvilket af de mange aftryk skal jeg hente? Behøver jeg dem alle?

Nej, først og fremmet behøver du kun at hente enten cd-, dvd- eller bd-aftryk - disse tre former for filaftryk indeholder de samme pakker.

Dernæst behøver du kun cd/-dvd/bd-aftryk til din computers arkitektur. Arkitekturen er den type hardware, din computer anvender. Den langt mest populære er 64 bit pc-arkitekturer fra Intel/AMD, så de fleste behøver kun filaftrykkene til amd64. Hvis din pc har en ældre 32 bit-processor fra AMD eller Intel, vil du mest sandsynligt i stedet skulle bruge i386-aftryk.

Desuden er det i de fleste tilfælde ikke nødvendigt at hente alle aftrykkene, til din arkitektur. Pakkerne er sorteret efter hvor populære de er: Den første cd/dvd/bd indeholder nstalleringssystemet og de mest poplære pakker. Den anden indeholder knap så populære pakker, den tredje endnu mindre populære pakker, osv. Formentlig har du kun brug for det første par dvd'er (eller de første par bd'er, osv.), med mindre du har meget specielle behov. (Og i tilfælde af at du senere har brug for en pakke, som ikke er på en af cd'erne/dvd'erne/bd'erne, du hentede, kan du altid installere pakken direkte fra internettet.)

Læs også de næste afsnit for at afgøre hvorvidt du ønsker eller har brug for at hente netværksinstallering-cd'er, opdaterings-cd'er eller cd'er med kildekode.

Hvad er en netinst- eller netværksinstallations-cd?

Citat fra netværksinstalleringssiden: En netværksinstallations- eller netinst-cd er en enkelt cd, der gør det muligt for dig at installere hele styresystemet. Denne ene cd indeholder kun det minimale antal programmer for at installere grundsystemet hente de manglende pakker via internet.

Ønsker du kun at installere Debian på en enkelt maskine, der har en hurtig internetforbindelse, kan netværksinstalleringen være den hurtigste og nemmeste mulighed for dig: Du henter kun de pakker, som du udvælger til installering på din maskine, hvilket sparer både tid og båndbredde.

Hvad er update-cd'erne/-dvd'erne?

Update-cd'er/-dvd'er, er cd'er/dvd'er der indeholder alle pakker, som er ændret mellem en stor udgivelse (fx 7.0, 8.0, osv) og en senere punktopdatering til den aktuelle stabile distribution. Hvis du for eksempel allerede har et komplet sæt cd'er/dvd'er med debian-8.0.0, kan du anvende cd'en/dvd'en debian-update-8.2.0, til at forvandle debian-8.0.0-sættet til et debian-8.2.0-sæt.

Denne form for cd/dvd er beregnet til forhandlere, der har store mængder trykte cd'er/dvd'er (hvilket gør dem billigere end cd'er/dvd'er, der brændes enkeltvis). Hvis du bestiller cd'er/dvd'er hos en sådan forhandler, modtager du måske cd'er/dvd'er til en lidt ældre punktopdatering samt nogle opdaterings-cd/-dvd til den seneste revision. Dette er en helt acceptabel måde at distribuere Debian på cd'er/dvd'er.

Selvfølgelig kan denne form for cd/dvd også være nyttig for dig som slutbruger; i stedet for at fremstille det komplette sæt cd'er/dvd'er for hver ny revision af en udgivelse, behøver du kun at hente og brænde opdaterings-cd'er/-dvd'er til din arkitektur.

Du behøver kun at hente enten opdaterings-cd'en eller de almindelige cd'er, ikke begge dele!

Hvad nu hvis du af en eller anden grund ikke ønsker at hente opdaterings-cd'en/-dvd'en/bd'en, selv om du allerede har et komplet sæt cd'er/dvd'er/bd'er til den foregående revision? I dette tilfælde bør du enten overveje at anvende jigdos update-funktionalitet: jigdo kan læse indholdet af de gamle cd'er/dvd'er/bd'er og kun hente de filer, som er blevet ændret i forbindelse med de nye cd'er/dvd'er, og fremstille et komplet sæt nye cd'er/dvd'er/bd'er. Denne metode henter omtrent den samme mængde data, som en opdaterings-cd/-dvd indeholder.

Hvad er source-cd'erne?

Der er to slags aftryk, binary-cd'erne (binære) som indeholder præ-kompilerede, lige-til-at-køre-programmer, og source-cd'erne som indeholder kildekoden til programmerne. Langt størstedelen behøver ikke kildekode-cd'erne; du bør ikke hente dem med mindre du virkelig har en god grund til det.

Hvor er cd-aftrykket med non-free?

Debian ser ganske strikst på programlicenser: kun programmer som er frie i betydningen i Debians retningslinjer for fri software tillades i den egentlige distribution. Alle andre non-free (ikke-frie) programmer (for eksempel programmer hvor kildekoden ikke er tilgængelig) understøttes ikke officielt.

De offcielle cd'er må anvendes frit, kopieres og sælges af alle hvor som helst i verden. Pakkerne i kategorien non-free er pålagt restriktioner som er i modstrid med dette, hvorfor pakkerne ikke findes på de officielle cd'er.

Af og til er nogen venlig nok til at fremstille uofficielle cd'er med non-free. Hvis du ikke kan finde nogle links her på webstedet, kan du prøve at spørge på postlisten debian-cd.

Findes der Debian-liveaftryk?

Ja. En såkaldt liveaftryk (live image), eller mere præcist et live-system, er et komplet system forberedt til en dvd, usb-pind eller et andet medie. Man behøver ikke installere noget på harddisken. I stedet booter man fra mediet (dvd eller usb), og kan med det samme arbejde på maskinen. Alle programmer kører direkte fra mediet.

Debian Live-projektet fremstiller live-aftryksfiler til et udvalg af systemtyper og medier.

Der kan ikke startes fra cd'en/dvd'en/bd'en! / Hvilken skive skal jeg starte fra?

Kun den første cd/dvd/bd i et sæt er startbar.

Hvis du ikke kan starte fra din Debian-skive, så kontrollér først at du har brændt den korrekt til mediet - se forklaringen oven for. Kontrollér desuden om din BIOS er sat op til at man kan starte dit optiske eller usb-drev.

Hvor er der aftryk til M68K, Hurd eller andre arkitekturer?

Afhængigt af hvorvidt en given arkitektur er understøttet, er cd-/dvd-aftryk tilgængelige fra forskellige steder:

Er der aftryk til distributionen unstable?

Der er ingen komplette cd-/dvd-/bd-filaftryk med unstable. Årsagen er at pakkerne i unstable ændrer sig meget hurtigt, og det derfor er bedre for folk at hente og installere unstable fra et almindeligt Debian-HTTP-filspejl.

Hvis du er opmærksom på risikoen ved at køre unstable, men stadig ønsker at installere den, har du nogle få muligheder:

Hvilket cd-/dvd-/bd-aftryk indeholder pakke XYZ?

For at finde ud af hvilket aftryk, der indeholder en bestemt fil, kan man anvende søgeværktøjet cdimage. Det har kendskab til næsten alle Debians cd'er/dvd'er/bd'er, fremstillet af Debian siden version 3.0 (Woody), dækkende alle officielle udgivelser (både ældre arkiverede udgivelser og den aktuelle stabile udgave) og de aktuelle sæt med daglige og ugentlige opbygninger af testing.

Kan jeg få en liste over alle pakker et aftryk indeholder?

Ja. Se på cdimage.debian.org efter den tilsvarende .list.gz-fil - den indeholder alle pakker og kildekodefiler, som er indeholdt i aftrykket. Hvad angår Debian Live-aftryk, kan du i den samme mappe som aftryksfilerne, finde nogle tilsvarende navngivne filer, som slutter på .packages. Hent disse og gennemsøg dem efter det ønskede pakkenavn.

Programmerne på de officielle cd'er er forældede - hvorfor udgiver I ikke en ny version?

Vi fremstiller kun officielle udgaver af den stabile distribution når vi mener at navnet virkelig er fortjent. Det betyder desværre at stabile udgivelser kun finder sted hvert andet år eller så...

Hvis du har brug for nyere versioner af nogle af programmerne i Debian kan du installere stable og dernæst opgradere udvalgte dele (via internet) til versionerne i testing - det er muligt at blande programmer fra de forskellige udgaver.

Alternativt kan du prøve de officielle filaftryk med testing, de genereres automatisk hver uge. Flere oplysninger om sikkerhedsunderstøttelse i testing findes i sikkerheds-OSS'en.

Hvis du kun har behov for nyere versioner af specifikke pakker, kan du også prøve tjenesten backports, hvor der tages pakker fra testing, hvorefter de tilpasses til at fungere under stable. Denne mulighed kan være mere sikker, end at installere den samme pakke direkte fra testing.

Hvordan ved jeg om jeg er ved at hente de nyeste filaftryk?

Bemærkningen i bunden af Debian på cd-siden viser altid versionsnummeret på den senste udgivelse.

Hvordan verificerer jeg om overførte ISO-aftryk og brændte optiske medier er korrekte?

Detaljerede oplysninger om hvordan man autentificerer de signerede checksum-filer hørende til ISO-aftryksfilerne, er tilgængelig på siden om autenticitetsverifikation. Efter kryptografisk at have verificeret checksum-filerne, kan man kontrollere om:

Problemet med verifikation af brændte optiske medier er, at nogle former for medier måske returnerer flere bytes, end der er i ISO-aftrykket. Disse efterfølgende affaldstegn er umulige at undgå ved cd'erne brændt i TAO-tilstand, DVD-R(W) brændt inkrementielt, formatterede DVD-RW, DVD+RW, BD-RE, samt usb-pinde. Derfor er vi nødt til at læse præcis det samme antal datasektorer fra mediet, som findes i selve ISO-aftrykket; læsning af flere bytes fra mediet vil ændre resultatet af tjeksumsberegningen.

Alternativt anvendes nyttigt hjælpeskript kaldet check_debian_iso, som kan verificere ISO-aftryksfiler og optiske medier, hvor det passende antal bytes læses fra mediet, hvorefter tjeksummen beregnes og sammenlignes med tjeksumfilens indhold.

Hvorfor er det dvd-aftryk jeg hentede mindre end 1 gb, når det skulle have været større end 4 gb?

Sandsynligvis understøtter det program du bruger til at hente aftrykket med ikke store filer, dvs. det har problemer med at hente filer der er større end 4 gigabyte. Det mest almindelige symptom på problemet er, at når du henter filen, så rapporterer programmet at størrelsen (og mængden af data det henter) er præcis 4 gigabyte for lille. Eksempelvis, hvis dvd-aftrykket er 4,4 gigabyte stort, vil dit program angive størrelsen som værende 0,4 gigabyte.

Nogle gamle versioner af wget lider af samme problem - opgradér enten til en version af wget, som ikke har denne begrænsning eller brug kommandolinjeværktøjet curl til hentning af filer: curl -C - [URL]

Hvordan brænder jeg et ISO-aftryk under Linux/Unix?

Bemærk at med Debians ISO-aftryk til i386, amd64 og arm64, også kan starte fra en usb-pind; se neden for.

xorriso til alle former for optiske medier (også hvis man ikke har root-adgang):
xorriso -as cdrecord -v dev=/dev/sr0 -eject debian-x.y.z-arch-MEDIUM-NN.iso
For at finde den fulde, nominelle hastighed, når der skrives til BD-RE (dvs. uden nedgangen i hastighed, der forårsages af drevets interne fejlhåndtering), tilføjes valgmuligheden stream_recording=on.

growisofs til de optiske medier dvd og bd:
growisofs -dvd-compat -Z /dev/sr0=debian-x.y.z-arch-MEDIUM-NN.iso

wodim til optiske cd-medier:
wodim -v dev=/dev/sr0 -eject -sao debian-x.y.z-arch-CD-NN.iso

Til Linux er der også X-programmerne Brasero, K3B og X-CD-Roast for at nævne et par stykker. Bemærk, at de alle er overbygninger til de før omtalte lavniveaubrænderprogrammer.

Brasero
Vælg knappen Burn Image. Dernæst vælges Click here to select a disc image, hvorefter man navigerer hen til den hentede ISO-fil, dernæst undersøges om indstillingerne under Properties er korrekte og er det tilfældet, vælges til slut Create Image.
K3b
Vælg menupunktet Tools - CD - Burn CD Image. I den dialogboks, der åbner, skrives stien til aftrykket i feltet Image to Burn, kontrollér hvorvidt de øvrige indstillinger er korrekte, vælg dernæst Start.
X-CD-Roast
Efter programmet er startet, vælg Setup og vælg fanen HD settings. Kopier cd-aftrykket med Debian til en af mapperne som vises i oversigten. (Hvis oversigten er tom, skriv stien til mappen, som du ønsker at anvende til midlertidig opbevaring, og vælg Add.) Vælg OK for at afsluttet opsætningen. Vælg dernæst Create CD og Write Tracks. Vælg fanen Layout tracks, vælg linjen som viser cd-aftrykkets filnavn og vælg Add, vælg dernæst Accept track layout. Til sidst vælges Write tracks.

Hvordan brænder jeg et ISO-aftryk under Windows?

Ved nyere versioner af Windows, kan der benyttes en indbygget funktion, ved at højreklikke på ISO-aftrykket og vælge "Brænd diskimage" (eller lignende).

Det kan være et lille problem under ældre udgaver af Windows, da mange brænderprogrammer til Windows bruger deres egne formater til cd-aftryk. For at brænde .iso-aftrykkene, skal du sandsynligvis bruge en særlig menu. Kig efter valgmuligheder så som ISO9660 file, Raw ISO image eller 2048 bytes/sector. (Bemærk: andre værdier for byte/sektor er fatale!) Nogle programmer har ikke disse valgmuligheder; brug i stedet et andet brænderprogram (spørg en ven eller kollega). Her følger nogle oplysninger om hvordan man brænder cd-aftryk med specifikke produkter:

ImgBurn (freeware)
Der er screenshots af hvordan man skriver et aftryk til cd/dvd
CDBurnerXP Pro (freeware)
Hvordan man brænder et .iso-aftryk er beskrevet i programmets manual.
Roxio Easy-CD Creator
I menuen File vælges Create CD from image.... Vælg dernæst filtypen .iso, og det ønskede aftryk. Dermed åbner den grafiske brugerflade til fremstilling af cd'er, sørg for at alle oplysninger om din CD-R er rigtige. Under Create options vælges Create CD; under Write method vælges Track at once og Close CD.
Nero fra Ahead Software
Luk wizard'en, vælg dernæst Burn Image i menuen File eller Recorder. Vælg All Files i filvalgsvinduet, hvis det er nødvendigt. Vælg .iso-filen, vælg OK i dialogboksen this is a foreign file. I valgmulighedsboksen som åbner skulle standardindstillingerne være i orden: Data Mode 1, Block Size 2048, Raw Data, Scrambled, and Swapped ikke valgt, og Image Header og Image Trailer skal uændret være 0. Vælg OK. Under Write CD eller Burn anvendes standardindstillingerne, for eksempel Write og Determine maximum speed, vælg indstillingen Finalize CD vælges.
Microsoft Resource Kit Tools
Kommandolinjeprogrammerne i Resource Kit Tools stilles frit til rådighed af Microsoft, de fungerer med Windows 2003 og XP. Der er to programmer til skrivning af aftryk til cd eller dvd, som hedder henholdsvis Cdburn.exe og Dvdburn.exe. Anvendelsen af programmerne er beskrevet i den medfølgende hjælpefil - grundlæggende skal kommandoen se nogenlunde ud som den følgende cdburn drev: iso-fil.iso /speed maks

Hvis du har ajourførte oplysninger eller oplysninger om andre programmer, så fortæl os om dem.

Hvordan brænder jeg et ISO-aftryk under Mac OS?

Programmet Toast til Mac OS skulle fungere fint med .iso-filer. Du kan sikre dig yderligere ved angive creator code CDr3 (eller muligvis CDr4) og type code iImg ved hjælp af for eksempel FileTyper. Et dobbeltklik på filen vil starte Toast, uden at skulle bruge træk-og-slip eller at gøre det via menuen File-Open.

En anden mulighed er Disk Utility (som leveres med Mac OS X 10.3 og højere): Efer åbning af applikationen Disk Utility (i mappen /Applications/Utilities), vælges Burn... i menuen Image og dernæst vælges cd-aftrykket, der skal brændes. Man skal sikre sig at indstillingerne er korrekte, hvorefter der klikkes på Burn.

En tredje mulighed er Disk Copy (findes i Mac OS X 10.1 og højere): Efter at have åbnet Disk Copy-programmet (i mappen /Applications/Utilities), vælg Burn Image... i menuen Image og vælg det cd-aftryk som skal brændes. Forvis dig om at indstillingerne er korrekte, klik dernæst på Burn.

Hvordan brænder jeg et cd-/dvd-/bd-aftryk til et usb-flashdrev?

Flere filaftryk med Debian og Debian Live, dvs. alle i386-, amd64- og arm64-aftryk, er fremstillet ved hjælp af teknologien isohybrid, hvilket betyder at de kan anvendes på to forskellige måder:

På Linux-maskiner kan man blot benytte cp-kommandoen til at kopiere et filaftryk til usb-flashdrevet:

cp <fil> <enhed>

Alternativt kan man benytte dd:

dd if=<fil> of=<enhed> bs=4M; sync

Hvor:

Ud over metoden nævnt oven for vedrørende Linux-systemer, er der også programmet win32diskimager, som gør det muligt at skrive til sådanne bootbare usb-flashdrev under Windows. Tip: win32diskimager viser åbenbart som standard kun inputfiler navngivet *.img, og Debian-filaftryk er navngivet *.iso. Derfor skal man ændre filteret til *.*, hvis man anvender dette værktøj.

Bemærk at Debian anbefaler, at man ikke anvender unetbootin til denne opgave. Det kan medføre problemer med start og installering, som er svære at diagnostificere, og anbefales derfor ikke.

Hvordan skal jeg navngive skiverne?

Der er ingen bestemt måde man skal navngive på. Men vi foreslår, at du bruger følgende princip, for at sikre ensartethed:

Debian GNU/{Linux|Hurd|kFreeBSD} <version>[<revision>]
Official {<arkitektur>} {CD|DVD|BD}-<nummer>

For eksempel:

Debian GNU/Linux 6.0.3
Official i386 CD-1

Debian GNU/Linux 6.0.3
Official amd64 DVD-2

Debian GNU/Linux 6.0.3
Official source BD-1

Debian GNU/kFreeBSD 6.0.3
Official i386 Netinst CD

Hvis du har plads til det kan du også tilføje kodenavnet til den første linje, dvs.: Debian GNU/Linux 6.0.3 Squeeze.

Bemærk at det kun er tilladt at bruge udtrykket Official på cd'er hvis kontrolsum passer med den fra stedet med jigdo-filer indeholdende officielle udgivelser. Cd'er hvis kontrolsum ikke passer (for eksempel dine egne) skal tydeligt mærkes med Unofficial, for eksempel:

Debian GNU/Linux 6.0.3
Unofficial Non-free

Det er naturligvis tilladt at oversætte etiketten, for eksempel:

Debian GNU/Linux 2.2
Officiel i386 Binær-1

Ved officielle ugentlige øjebliksbilleder, skal versionsnumre som 6.0.3 ikke anvendes for at undgå forveksling med udgivne Debian-versioner. I stedet navngivet aftrykke med et kodenavn som etch eller et distributionsnavn som testing. Tilføj også Snapshot (øjebliksbillede) og dets dato, for at hjælpe med at identificere det:

Debian GNU/Linux etch
Official Snapshot alpha Binary-2
2005-06-17

Findes der grafik til skiver og omslag?

Det er ikke et officielt layout til Debian-cd'ers for- og bagomslag, eller etiketter, men flere har lavet nogle pæne billeder. Se vores særlige side med grafik.

Er gamle cd-/dvd-/bd-filaftryk stadig tilgængelige?

Nogle ældre filaftryk er tilgængelige fra arkivområdet på cdimage.debian.org. For eksempel kan du prøve ældre aftryk, hvis du har brug for understøttelse for visse ældre (under)arkitekturer der ikke længere understøttes i en nyere udgave.

Bemærk at du kan installere ved hjælp af en rigtig gammel cd/dvd (før 4.0 Etch), indholdet af /etc/apt/sources.list vil som standard pege på den aktuelle stabile Debian-udgave. Det betyder, at enhver opgradering over nettet vil opgradere til den aktuelle stabile udgave.

Hvad er den bedste måde at installere Debian på mange netværksforbundne computere?

Hvis du vil installere Debian på et stort antal maskiner og dernæst holde alle installationerne ajour (for eksempel med sikkerhedsopdateringer), er det ikke praktisk at installere fra et optisk medie, men det er installering via internettet heller ikke, fordi pakkerne skal hentes til hver enkelt maskine. Du bør til det formål opsætte et lokalt mellemlager, som der er tre mulighed for:

Det kan være kompliceret at installere på et stort antal maskiner. Programmet Fully automatic installation (FAI; fuldautomatisk installation), der også er tilgængelig som en Debian-pakke, kan være en hjælp.

Jeg har et lokalt filspejl og ønsker at fremstille mine egne cd'er/dvd'er/bd'er. Hvordan gør jeg?

Bortset fra et lokalt Debian-filspejl, skal du bruge en masse harddiskplads. Scriptene til fremstilling af filaftrykkene findes i pakken debian-cd. Men det er dog normalt bedre at bruge den seneste kode fra git. (Ikke desto mindre bør du tage et kig på pakkens afhængigheder, for at sikre dig, at du har alle de nødvendige værktøjer.)

For at hente den senste version fra git, skal git være installeret. Skriv følgende kommando i en tom mappe:

git clone https://salsa.debian.org/images-team/debian-cd.git

Hvis du prøver at bruge scriptene, så kig i postlistearkivet til debian-cd efter løsninger til de spørgsmål, som uundgåeligt vil vise sig. :-)

Hvordan spejler jeg Debians cd-/dvd-/bd-filaftryk?

Hvad der skal til for at opsætte dit eget debian-cd-filaftryksspejl og holde det ajour, er beskrevet på en separat side.

Nogle aftryk mangler! Kun de første n aftryk er tilgængelige! Hvor er resten?

Vi gemmer/leverer ikke det komplette sæt af ISO-aftryk til alle arkitekturer, for at begrænsen mængden af plads på filspejlene. Du kan i stedet anvende værktøjet jigdo for at gendanne de manglende ISO-aftryk.

Hvad er forskellen på officielle og uofficielle cd-aftryk?

Officielle cd-aftryk opbygges af Debians cd-team og testes før udgivelsen, så man ved, at de virker. Når de er blevet udgivet, ændres cd-aftrykkene ikke - hvis det viser sig, at de ikke virker, udgives der et nyt sæt med et anderledes versionsnummer.

Uofficielle cd-aftryk kan opbygges af hvem som helst - medlemmer af Debians cd-team, andre Debian-udviklere eller endog avancerede Debian-brugere. De er typisk mere up-to-date, men er til gengæld ikke blevet testet nær så meget. Nogle har ny funktionalitet (f.eks. installationsunderstøttelse af ny hardware), eller visse ekstra software-pakker som ikke er en del af Debian-arkivet.