Debian pe CD

Avertisment! Această traducere este prea veche, vă rugăm să vedeți originalul.

FAQ - Întrebări frecvente

Ce este o imagine CD?

O imagine CD este reprezentarea exactă a informației de pe un CD într-un fișier normal pe computer. Acesta poate fi, de exemplu, transmis prin Internet. Programele de scris CD-uri folosesc aceste imagini pentru a crea CD-uri.

Fișierul .iso nu trebuie să fie vizibil când accesezi un CD scris corect! În schimb ar trebui să vezi diverse fișiere și directoare. În cazul unui CD Debian, acestea includ un director dists și un fișier README.html.

Formatul .iso este comparabil cu un fișier .zip: acesta conține alte fișiere și directoare, și doar acestea vor fi vizibile pe CD-ul final. Anumite programe de arhivare permit despachetarea fișierelor .iso. Nu este recomandata folosirea acestora pentru a crea un CD cu fișierele despachetate! CD-ul nu va inițializa computerul pentru că formatul .iso include informații speciale ce permit bootarea de pe CD, care se pierd la despachetare. Vezi mai jos cum să creezi CD-uri folosind imaginile CD sub Linux, Windows sau MacOS.

Întrebarea mea nu are răspuns aici!

Dacă nu găsești un răspuns aici, poți întreba pe una dintre listele de poștă electronică Debian. În orice caz, ar trebui să cauți în arhive înainte de a trimite mesaje către liste. Poți să te abonezi sau să te dezabonezi la/de la liste. Pentru a trimite mesaje către liste nu este necesar să fii abonat. Dacă nu ești abonat cere să ți se trimită răspunsurile în copie (CC).

Liste de poștă electronică relevante pentru probleme cu instalarea de pe CD:

De ce să folosesc acest program jigdo? Prefer o descărcare HTTP/FTP!

În acest moment există aproape 300 de siteuri-oglindă Debian (care conțin distribuția Debian completă sub formă de fișiere .deb), dar mult mai puține servere pentru imagini CD Debian. În consecință, serverele de imagini CD sunt constant supraîncărcate.

În plus, nimeni nu se grăbește să instaleze mai multe servere CD din cauza risipei imense (unii repornesc (restart) în loc să continue (resume) descărcarea din punctul unde conexiunea a fost închisă) și din cauză că un site-oglindă obișnuit este mai atractiv (permite actualizări constante sau folosirea distribuției testare/instabilă în loc de stabilă).

jigdo încearcă să exploateze la maxim această situație prin descărcarea informației pentru imagini CD de pe unul din cele 300 de situri-oglindă. Totuși, aceste situri-oglindă nu conțin imaginea CD ci doar fișiere .deb individuale, deci este necesară o manipulare suplimentară a fișierelor pentru a produce o imagine CD completă din mai multe fișiere .deb mai mici.

Nu îți fie teamă să încerci jigdo! Procedeul complex de generare a imagini CD este ascuns în întregime. În schimb beneficiezi de faptul că unul din cele 300 de situri-oglindă este, probabil, mai aproape și mai rapid decât oricare dintre serverele de CD-uri.

Ce imagini ar trebui să descarc? Am nevoie de toate?

Nu. În primul rând trebuie să descarci doar un tip de imagine. Ori imagini CD ori DVD ori BD. Cele trei tipuri de imagini conțin aceleași pachete.

Este nevoie să descarci doar imaginile CD/DVD/BD pentru arhitectura calculatorului tău. Arhitectura reprezintă tipul de componente folosit de calculator. Pe departe, cea mai răspândită este arhitectura Intel/AMD, deci majoritatea vor dori doar imaginile pentru i386. Dacă PC-ul tău are un procesor AMD sau Intel pe 64 de biți vei avea nevoie de imaginile amd64 (dar și i386 sunt bune). Imaginile ia64 nu vor funcționa.

Chiar mai mult, în majoritatea cazurilor nu este necesar să descarci toate imaginile pentru arhitectura ta. Pachetele sunt sortate după popularitate: primul CD/DVD conține sistemul de instalare și cele mai populare pachete. Al doilea conține pachete ceva mai puțin populare, al treilea și mai puțin, etc. Probabil vei avea nevoie doar de primul DVD (sau primele două CD-uri), cu excepția cazului când ai cerințe foarte specializate. (Și în caz că ulterior ai nevoie de un pachet care nu este inclus pe CD/DVD-urile descărcate, acesta se poate instala oricând direct de pe internet.)

Citește următoarele paragrafe pentru a determina dacă ai nevoie sau dorești să descarci CD-uri de instalare prin rețea, CD-uri de actualizare sau CD-uri cu surse.

Ce este un CD netinst sau instalare prin rețea?

Citând pagina pentru instalare prin rețea: Un CD instalare prin rețea sau netinst este un singur CD care permite instalarea întregului sistem de operare. Acest CD conține doar cantitatea minimă de programe necesare să pornească instalarea și să descarce restul pachetelor direct de pe Internet.

Dacă dorești să instalezi Debian pe un singur calculator, care are o conexiune Internet rapidă, instalarea prin rețea ar putea fi cea mai rapidă și mai simplă. În acest fel descarci doar pachetele care le-ai selectat pentru instalare pe calculatorul tau, economisind timp și lățime de bandă.

Ce sunt CD/DVD-urile cu actualizări?

CD/DVD-urile de actualizare sunt CD/DVD-uri care conțin pachete care au fost actualizate de la ultima versiune majoră (ex. 7.0.0, 8.0.0, etc.) până la o versiune intermediară ulterioară a distribuției stabile curente. De exemplu, dacă ai întregul set de CD/DVD-uri debian-8.0.0 poți folosi CD/DVD-ul debian-update-8.2.0 pentru a transforma acest set debian-8.0.0 într-un set debian-8.2.0.

Acest tip de CD/DVD este destinat comercianților care dețin cantități mari de CD/DVD-uri presate (care sunt mai ieftine decât CD/DVD-uri scrise individual). Dacă comanzi CD/DVD-uri de la un astfel de comerciant este posibil să primești CD/DVD-uri pentru o revizie puțin mai veche plus un CD/DVD de actualizare pentru ultima revizie. Acesta este un mod perfect acceptabil pentru distribuirea Debian pe CD/DVD.

Desigur, acest tip de CD/DVD poate fi folositor și pentru tine ca utilizator. În loc să creezi setul întreg pentru fiecare revizie trebuie doar să descarci unul sau două CD/DVD-uri de actualizare pentru arhitectura ta.

Ține cont că CD/DVD-urile de actualizare nu pot inițializa sistemul, acestea conțin doar pachetele necesare pentru a actualiza instalarea. Dacă nu ai Debian instalat atunci va trebui să folosești CD/DVD-urile normale de instalare. După ce sistemul este pornit p0ți adăuga CD/DVD-urile de actualizare cu apt-cdrom add.

Cum procedezi dacă nu dorești să descarci CD/DVD-ul de actualizare, deși ai un set complet de CD/DVD-uri pentru revizia precedentă? În acest caz ar trebui să iei în considerare funcția de actualizare din jigdo. jigdo poate să citească conținutul CD/DVD-urilor vechi, să descarce pentru noile CD/DVD-uri doar fișierele actualizate și să creeze setul complet de CD/DVD-uri noi, și va face acest lucru descărcând cam aceeași cantitate de date ca și pentru un CD/DVD de actualizare.

Ce sunt CD/DVD-urile cu surse?

Există două tipuri de imagini: CD-urile binare care conțin programe precompilate, gata de rulare și CD-urile cu surse care conțin codul sursă pentru programe. Marea majoritate a utilizatorilor nu au nevoie de CD-urile cu surse. Acestea nu trebuie descărcate decât dacă aveți un motiv bine întemeiat.

Unde este imaginea CD cu programe non-libere?

Debian are vederi destul de stricte în legătură cu licențele programelor: doar programe care sunt Libere conform cu Ghidul Debian pentru Programe Libere sunt permise în distribuția principală. Toate celelalte programe non-libere (de exemplu programe pentru care codul sursă nu este disponibil) nu sunt suportate oficial.

CD-urile oficiale pot folosite, copiate și vândute fără restricții. Pachetele din categoria non-libere au restricții care intră în conflict cu aceasta, așa că aceste pachete nu sunt incluse pe CD-urile oficiale.

Câteodată se găsește un binevoitor să creeze CD-uri neoficiale non-libere. Dacă nu găsești referințe pe acest site poți întreba pe lista debian-cd.

Sunt disponibile imagini DVD cu Debian?

Da. Debian oferă imagini DVD pentru versiunea stabilă curentă. Suplimentar, din câte știm noi, Debian este singura distribuție Linux care oferă săptămânal imagini DVD complete spre descărcare! Datorită dimensiunii lor aceste imagini sunt distribuite cu jigdo.

Care este diferența dintre imaginile oficiale și cele neoficiale?

Imaginile oficiale sunt create de către un membru al echipei Debian CD și au trecut anumite teste pentru a asigura funcționarea. Odată ce au fost lansate imaginile nu se mai schimbă. Dacă se descoperă că sunt defecte este lansat un set nou cu un număr de revizie diferit.

Imaginile neoficiale pot fi create de către oricine: membri ai echipei CD, alți dezvoltatori Debian sau chiar utilizatori avansați. În general acestea sunt mai actuale, dar au fost testate mai puțin. Unele au funcții noi (de ex. suport pentru instalare pe sisteme noi), sau conțin pachete de programe suplimentare, care nu fac parte din arhiva Debian.

Există și un CD live Debian?

Un CD live sau mai precis un sistem live este un sistem complet preparat pentru un CD, DVD, dispozitiv USB sau alt mediu. Nu este necesar să instalezi nimic pe computer, în schimb poți sa inițializezi (bootezi) acest CD sau alt mediu pentru a lucra imediat pe calculator. Toate programele rulează direct de pe acel mediu.

Proiectul Debian Live produce imagini live pentru o varietate de sisteme și medii.

CD/DVD-ul nu inițializează sistemul! / De pe care CD ar trebui să bootez?

Doar primul CD/DVD dintr-un set poate inițializa.

Dacă CD-ul Debian nu bootează corect mai întâi verifică dacă este scris corect pe CD-R(W). Vezi explicația de mai sus. În plus verifică dacă BIOS-ul este configurat să inițializeze de pe unitatea CD/DVD.

Dacă sistemul tău nu poate inițializa deloc de pe CD, atunci este posibil să bootezi de pe un dispozitiv USB sau prin rețea..

Unde sunt imaginile pentru M68K, Hurd sau alte arhitecturi?

În funcție de stadiul suportului pentru o anumită arhitectură, imaginile CD/DVD sunt disponibile în locuri diferite:

Sunt disponibile imagini pentru distribuția instabilă (unstable)?

Nu există imagini complete CD/DVD/BD pentru distribuția instabilă. Datorită faptului că pachetele din instabil se schimbă atât de repede este mai potrivit să descărcari și să instalezi distribuția instabila folosind un sit-oglindă FTP Debian obișnuit.

Dacă ești conștient de riscurile distribuției instabile, dar totuși dorești să o instalezi, ai urmatoarele variante:

Care imagine CD/DVD/DVD conține pachetul XYZ?

Pentru a afla care imagine conține un anumit fișier folosește unealta de căutare cdimage. Are informații despre aproape toate imaginile produse de Debian de la versiunea Woody, acoperind toate lansările oficiale (atât lansări mai vechi, arhivate, cât și ediția stabilă curentă) și seturile curente de imagini de test zilnice și săptămânale.

Pot să obțin o listă a tuturor pachetelor conținute într-o imagine?

Da, vezi cdimage.debian.org pentru fișierul .list.gz corespunzător imaginii respective. Acesta va lista toate pachetele și fișierele sursă incluse în imagine. Pentru imagini Debian Live poți găsi în același director ca și imaginile niște fișiere cu nume similar cu terminația .packages. Poți să le descarci și să cauți în acestea numele pachetului.

Programele de pe CD/DVD-urile oficiale sunt versiuni vechi. De ce nu lansați o versiune nouă?

Lansări oficiale ale distribuției stabile se fac doar când considerăm că merită cu adevărat acest nume. Din păcate acest lucru înseamnă ca lansări stabile au loc la aproximativ fiecare 2 ani...

Dacă ai nevoie de versiuni mai recente a anumitor programe din Debian, poți instala distribuția stabilă după care să actualizezi (prin rețea) programele dorite la versiunile din testare. Este posibil să mixezi programe din versiuni diferite.

Alternativ poți încerca imaginile CD/DVD testare, care sunt generate automat în fiecare săptămână. În acest caz ar trebui să iți configurezi calculatorul să primească actualizări de securitate testare, mai ales dacă rulezi testare pe un server. Mai multe informații despre suportul de securitate din testare sunt disponibile în FAQ despre securitate.

Dacă ai nevoie doar de versiuni mai noi pentru anumite pachete poți încerca serviciul backports, care modifică pachete din testare pentru a funcționa în distribuția stabilă. Această opțiune ar putea fi mai sigură decât instalarea aceluiași pachet din testare.

De unde știu dacă descarc cea mai recentă imagine CD/DVD.?

Nota din josul paginii "Debian pe CD" arată întotdeauna numărul versiunii ultimei ediții.

Cum pot verifica dacă imaginile CD/DVD descărcate și mediile optice scrise sunt corecte?

Informații detaliate despre autentificarea fișierelor ce conțin sume de control pentru imaginile ISO se găsesc pe pagina despre verificarea autenticității. După ce fișierele cu sume de control au fost verificate criptografic putem verifica dacă:

Problema cu verficarea mediilor optice scrise este că anumite tipuri de medii vor raspunde cu mai mulți octeți decât cei găsiți în imaginea ISO. Aceste adaosuri inutile sunt imposibil de evitat cu CD-uri scrise în mod TAO, DVD-R[W] înregistrate incremental, DVD-RW, DVD+RW, BD-RE formatate, precum și dispozitive USB. De aceea este necesar să citim exact același număr de sectoare de date de pe mediu câte sunt în imaginea ISO. Citirea mai multor octeți de pe mediu va altera rezultatul sumei de control.

Alternativ există un script ajutător denumit check_debian_iso care poate verifica fișiere cu imagini ISO și medii optice, citind numărul corect de octeți de pe mediu și comparând suma de control calculată cu valoarea din fișierul cu sume de control.

De ce imaginea DVD descărcată este mai mică de 1 Go când ar trebui să fie mai mare de 4 Go?

Cel mai probabil utilitatea folosită la descărcare nu are suport pentru fișiere mari, adică are probleme cu descărcarea fișierelor mai mari de 4 Gocteți. Simptomul obișnuit pentru această problemă este că dimensiunea fișierului raportată de utilitatea ta în timpul descărcării (și cantitatea de date pe care o descarcă) este mai mică cu exact 4 Go. De exemplu, dacă imaginea DVD are dimensiunea de 4.4 Go, atunci dimensiunea raportată va fi de 0.4 Go.

Și anumite versiuni wget suferă de această problemă. Actualizează wget la o versiune mai nouă, care nu are această limitare sau folosește curl: curl -C - [URL]

Cum scriu o imagine ISO în Linux/Unix?

De remarcat că imaginile Debian ISO pentru i386 și amd64 pot fi bootate și de pe un dispozitiv USB. Vezi mai jos.

xorriso pentru toate mediile optice (funcționează și ca utilizator non-root):
xorriso -as cdrecord -v dev=/dev/sr0 -eject debian-x.y.z-arch-MEDIUM-NN.iso
Pentru a obține viteza nominală când scrii un BD-RE (adică fără încetinirea cauzată de managementul de defecte intern al unității), adăugă opțiunea stream_recording=on.

growisofs pentru medii optice de tip DVD și BD:
growisofs -dvd-compat -Z /dev/sr0=debian-x.y.z-arch-MEDIUM-NN.iso

wodim pentru medii optice de tip CD:
wodim -v dev=/dev/sr0 -eject -sao debian-x.y.z-arch-CD-NN.iso

Pentru Linux există și programele grafice Brasero, K3B și X-CD-Roast, ca să menționăm doar câteva. Toate acestea sunt interfețe pentru aplicațiile menționate mai sus.

Brasero
Selectează butonul Burn Image. După acea click pe Click here to select a disc image, și selectează imaginea ISO descărcată, verifică dacă setările de la Properties sunt corecte și alege Create Image.
K3b
Selectează din meniu Tools - CD - Burn CD Image. În fereastra de dialog care se deschide introdu calea până la imagine în câmpul Image to Burn, verifică dacă celelalte opțiuni sunt corecte după care apasă butonul Start.
X-CD-Roast
După ce programul a pornit selectează Setup și alege HD settings. Copiază imaginea Debian CD într-unul dintre directoarele afișate în tabel (dacă tabelul este gol introdu calea către directorul pe care dorești să îl folosești pentru stocare temporară și apasă pe Add.) Click pe OK pentru a încheia configurarea. După aceea selectează Create CD și Write Tracks. Alege Layout tracks, selectează linia care afișează numele imaginii și apasă Add, după care click pe Accept track layout. În final selectează Write tracks.

Cum înregistrez o imagine ISO în Windows?

Aceasta ar putea fi o mică problemă deoarece multe programe Windows folosesc propriile formate pentru imagini CD. Pentru a scrie imagini .iso probabil va trebui să folosești un meniu special. Caută opțiuni de genul fișier ISO9660, imagine Raw ISO sau 2048 bytes/sector. (Notă: alte valori bytes/sector sunt greșite!) Unele programe nu oferă aceste opțiuni. Folosește alt program (întreabă prieteni sau colegi). Câteva informații despre înregistrarea unei imagini CD cu produse specifice:

ImgBurn (program gratuit)
Aici sunt capturi de ecran despre cum se scrie o imagine pe CD/DVD
CD/DVDBurnerXP Pro (program gratuit)
Procedeul de scriere a unei imagini .iso este descris în manualul programului.
Adaptec/Roxio Easy-CD/DVD Creator
Din meniul File alege Create CD from image... după care selectează tipul de fișier .iso și imaginea corectă. Aceasta va deschide interfața grafică pentru creare de CD-uri. Asigură-te că informațiile despre CD-R-ul tău sunt corecte. La porțiunea Create options alege Create CD. La categoria Write method selectează Track at once și Close CD.
Nero de la Ahead Software
Dezactivează modul 'Wizard' după care selectează Burn Image din meniul File sau Recorder. Selectează All Files în fereastra de selecție a fișierului dacă este necesar. Selectează fișierul .iso, clic pe OK în caseta de dialog this is a foreign file dacă este afișată. În caseta cu opțiuni care se deschide, valorile implicite ar trebui să fie corecte: Data Mode 1, Block Size 2048, Raw Data, Scrambled and Swappednu fie selectată și Image Header și Image Trailer lăsate la 0. Click pe OK. La Write CD sau Burn foloseste opțiunile implicite, de ex. Write și Determine maximum speed, în plus bifează opțiunea Finalize CD.
CD/DVD Extreme de la Sony
Alege New Job... din meniul File. După aceea selectează Global-Image sau Other Image. Aceasta va deschide fereastra de configurare pentru crearea de CD-uri. Alege manual calea către imaginea .iso sau folosește browse... alegând fișiere de tipul other. Din meniul Edit alege Recording Options iar în caseta de dialog Disk Image Options care urmează alege:
   Recording Type: Disk at Once (DAO) Closed
   Mode and Blocking: CD Mode1 (Blocking 2048)-DVD
Să nu deselectezi "Post-gap...".
Microsoft Resource Kit Tools
Utilitarele de linie de comandă Resource Kit Tools sunt furnizate de Microsoft fără plată. Acestea funcționează cu Windows 2003 și XP. Sunt incluse două programe de scris imagini pe CD și DVD. Acestea se numesc Cdburn.exe și Dvdburn.exe. Modul de folosire a programelor este descris în fișierul help însoțitor. În mare parte comanda care trebuie executată este ceva de genul cdburn unitate: fișier-iso.iso /speed viteza_maximă

Dacă poți furniza informații actualizate sau detalii despre alte programe te rugăm să ne dai de știre.

Cum înregistrez o imagine ISO pe Mac OS?

Conform rapoartelor, programul Toast pentru Mac OS funcționează bine cu fișiere .iso. Poți să iei măsuri de precauție și să furnizezi codul de creere CDr3 (sau CDr4) și codul de tip iImg folosind de ex. FileTyper. Un dublu clic va deschide direct Toast, fără a fi necesar să tragi fișierul în fereastra lui sau să alegi meniul File-Open.

O altă opțiune este Disk Utility (inclusă în Mac OS X 10.3 sau mai nou): După deschiderea aplicației Disk Utility (în directorul /Applications/Utilities), selectează Burn... în menu-ul Image și alege imaginea CD dorită. Asigură-te că setările sunt corecte, după care selectează Burn.

O altă opțiune este Disk Copy (inclus cu Mac OS X 10.1 sau mai nou): După deschiderea aplicației Disk Copy (în dosarul /Applications/Utilities), alege Burn Image... din meniul Image și selectează imaginea CD care trebuie scrisă. Asigură-te că setarea este corectă și apasă Burn.

Cum scriu o imagine CD pe un dispozitiv USB?

Mai multe imagini Debian CD și Debian Live, in mod notabil toate imaginile i386, amd64 și arm64, sunt create folosind tehnologia isohybrid. Asta înseamnă că pot fi folosite în două moduri diferite:

Pe un sistem Linux, folosește comanda cp pentru a copia o imagine pe un dispozitiv USB:

cp <file> <device>

În mod alternativ, poți folosi comanda dd:

dd if=<file> of=<device> bs=4M; sync

unde:

Pe lângă metodele de mai sus pentru sisteme Linux, win32diskimager este un program pentru creerea de dispozitive USB bootabile disponibil in Windows. Sugestie: aparent, win32diskimager va lista doar fișiere cu extensia *.img în mod obișnuit, pe când imaginile Debian au extensia *.iso. Schimbă filtrul pentru a lista *.* (toate fișierele) dacă folosești acest program.

Te rugăm să ții cont că Debian nu încurajează folosirea programului unetbootin pentru creerea de medii bootabile. Acesta poate cauza probleme dificil de diagnosticat în procesul de inițializare și instalare, așa ca nu este recomandat.

Cum ar trebui să etichetez CD-urile?

Nu există o metodă obligatorie de etichetare. Totuși, pentru compatibilitate, sugerăm folosirea următoarei scheme:

Debian GNU/{Linux|Hurd|kFreeBSD} <versiune>[<revizie>]
Oficial {<arhitectură>} {CD|DVD|BD}-<număr>

De exemplu:

Debian GNU/Linux 6.0.3
Oficial i386 CD-1

Debian GNU/Linux 6.0.3
Oficial amd64 DVD-2

Debian GNU/Linux 6.0.3
Oficial source BD-1

Debian GNU/kFreeBSD 6.0.3
Oficial i386 Netinst CD

Dacă ai destul spațiu poți adăuga și numele de cod la prima linie, ca aici: Debian GNU/Linux 6.0.3 Squeeze.

Ține cont că poți folosi desemnarea Oficial doar pe CD-uri la care suma de control a imaginii se potrivește cu cea din fișierele jigdo oficiale. Orice CD care nu se potrivește (de ex. propriile tale creații) trebuie inscripționate clar ca și Neoficial, de exemplu:

Debian GNU/Linux 6.0.3
Neoficial Non-free

În cazul instantaneelor săptămânale ar trebui să nu folosești numere de versiune cum ar fi 6.0.3 pentru a evita confuzia cu versiuni Debian lansate. În schimb inscripționează cu un nume de cod, cum ar fi etch sau un nume de distribuție, cum ar fi testare. Adăugă și Instantaneu și data instantaneului:

Debian GNU/Linux etch
Instantaneu Oficial alpha Binary-2
2005-06-17

Există imagini artistice pentru CD-uri și coperți?

Nu există o structură oficială pentru coperta sau eticheta unui CD Debian, dar mai mulți contribuitori au creat imagini aspectuoase. Vezo pagina de imagini artistice.

Sunt disponibile și imagini CD/DVD mai vechi?

Câteva imagini mai vechi sunt disponibile în secțiunea de arhivă de pe cdimage.debian.org. De exemplu, poți dori să încerci imagini mai vechi dacă ai nevoie de suport pentru o anumită (sub)arhitectură care a fost abandonată în versiuni mai noi.

Ține cont că dacă instalezi folosind un CD/DVD foarte vechi, (pre 4.0 Etch) conținutul /etc/apt/sources.list va face referire la versiunea stabilă curentă. Aceasta înseamnă că orice actualizare prin rețea va actualiza la versiunea stabilă curentă.

Care este cea mai bună metodă de instalare Debian pe multe calculatoare interconectate?

Dacă dorești să instalezi Debian pe un număr mare de calculatoare și să menții toate aceste instalări la zi (de ex. actualizări de securitate), instalarea de pe CD ROM nu este ideală, dar nici instalarea de pe Internet, pentru că pachetele ar trebui descărcate din nou pentru fiecare calculator. În acest caz ar trebui să creezi un depozit local. Cele trei opțiuni sunt:

Instalarea unui număr mare de calculatoare poate fi problematică. Instalare complet automată (Fully automatic installation - FAI), care este disponibil și ca pachet Debian te poate ajuta la această sarcină.

Am un site-oglindă local, cum pot să-mi creez propriile discuri?

În afară de un site-oglindă Debian local, ai nevoie și de mult spațiu pe disc. Programele si script-urile de generare a imaginilor sunt în pachetul debian-cd. Totuși, în general e mai bine să folosești cel mai nou cod din git. (Verifică dependențele pachetului pentru a te asigura că ai toate utilitarele necesare.)

Pentru a obține ultima versiune din git, asigură-te că ai git instalat. Într-un director gol rulează următoarea comandă:

git clone https://salsa.debian.org/images-team/debian-cd.git

Dacă vrei să folosești programele verifică arhiva listei debian-cd pentru soluții la problemele care inevitabil vor apărea. :-)

Cum pot deveni un site-oglindă pentru imagini CD/DVD Debian?

Pașii necesari pentru crearea și menținerea unui site-oglindă sunt descriși pe o pagină separată.

Anumite imagini lipsesc! Doar primele n imagini sunt disponibile! Restul unde sunt?

Nu păstrăm/oferim setul complet de imagini ISO pentru toate arhitecturile pentru a reduce spațiul ocupat pe siturile oglindă. Poți folosi jigdo pentru a recrea imaginile ISO lipsă.