Debian pe CD

Avertisment! Această traducere este prea veche, vă rugăm să vedeți originalul.

FAQ - Întrebări frecvente

Ce este o imagine CD?

O imagine CD este reprezentarea exactă a informației de pe CD într-un fișier normal de computer. Acesta poate fi, de exemplu, transmis prin internet. Programe de scris CD-uri pot folosi aceste imagini pentru a crea CD-uri.

Fișierul .iso nu trebuie să fie vizibil când accesați un CD scris corect! În schimb ar trebui să vedeți diverse fișiere și directoare. În cazul unui CD Debian, acestea includ un director dists și un fișier README.html.

Formatul .iso este comparabil cu un fișier .zip: acesta conține alte fișiere și directoare, și doar acestea vor fi vizibile pe CD-ul final. Anumite programe de arhivare permit despachetarea fișierelor .iso. Nu folosiți această funcție pentru a crea un CD cu fișierele despachetate! CD-ul nu va inițializa computerul pentru că formatul .iso include informații speciale pentru inițializarea de pe CD, care se pierd la despachetare. Vedeți mai jos despre înregistrarea corectă a unei imagini CD sub Linux, Windows sau MacOS.

Întrebarea mea nu are răspuns aici!

Dacă nu găsiți răspuns la întrebarea dumneavoastră aici, puteți întreba pe una dintre listele de poștă electronică Debian. În orice caz, ar trebui să căutați în arhive înainte de a trimite mesaje către liste. Puteți să vă abonați sau să vă dezabonați la/de la liste. Pentru a trimite mesaje către liste nu este necesar să fiți abonat. Dacă nu sunteți abonat rugați să vi se trimită răspunsurile în copie (CC).

Liste de poștă electronică relevante pentru probleme cu instalarea de pe CD:

De ce să folosesc acest program jigdo? Prefer o descărcare HTTP/FTP!

În acest moment există aproape 300 de situri-oglindă Debian (care conțin distribuția Debian completă sub formă de fișiere .deb), dar mult mai puține servere pentru imagini CD Debian. În consecință, serverele de imagini CD sunt constant supraîncărcate.

În plus, nimeni nu se grăbește să instaleze mai multe servere CD din cauza risipei imense (unii repornesc (restart) în loc să continue (resume) descărcarea din punctul unde conexiunea a fost închisă) și din cauză că un sit-oglindă obișnuit este mai atractiv (permite actualizări constante sau folosirea distribuției testare/instabilă în loc de stabilă).

jigdo încearcă să exploateze la maxim această situație prin descărcarea informației pentru imagini CD de pe unul din cele 300 de situri-oglindă. Totuși, aceste situri-oglindă nu conțin imaginea CD ci doar fișiere .deb individuale, deci este necesară o manipulare suplimentară a fișierelor pentru a produce o imagine CD completă din mai multe fișiere .deb mai mici.

Să nu vă fie teamă să încercați jigdo! Procedeul complex de generare a imagini CD este ascuns în întregime. În schimb beneficiați de faptul că unul din cele 300 de situri-oglindă este, probabil, mai aproape și mai rapid decât oricare dintre serverele de CD-uri.

Ce imagini ar trebui să descarc? Am nevoie de toate?

Nu. În primul rând trebuie să descărcați doar imagini CD sau DVD, desigur. Cele două tipuri de imagini conțin aceleași pachete.

Este nevoie să descărcați doar imaginile pentru arhitectura calculatorul dumneavoastră. Arhitectura reprezintă tipul de componente folosit de calculatorul dumneavoastră. Pe departe, cea mai răspândită este arhitectura Intel/AMD, deci majoritatea vor dori doar imaginile pentru i386. Dacă PC-ul dumneavoastră are un procesor AMD sau Intel pe 64 de biți veți avea nevoie de imaginile amd64 (dar și i386 sunt bune). Imaginile ia64 nu vor funcționa.

Chiar mai mult, în majoritatea cazurilor nu este necesar să descărcați toate imaginile pentru arhitectura dumneavoastră. Pachetele sunt sortate după popularitate: primul CD/DVD conține sistemul de instalare și cele mai populare pachete. Al doilea conține pachete ceva mai puțin populare, al treilea și mai puțin, etc. Probabil veți avea nevoie doar de primul DVD (sau primele două CD-uri), cu excepția cazului când aveți cerințe foarte specializate. (Și în caz că ulterior aveți nevoie de un pachet care nu este inclus pe CD/DVD-urile descărcate, acesta se poate instala oricând direct de pe internet.)

Vă rugăm citiți și următoarele paragrafe pentru a determina dacă doriți/aveți nevoie să descărcați CDuri de instalare prin rețea, CD-uri de actualizare sau CD-uri cu surse.

Ce este un CD netinst sau instalare prin rețea?

Citând pagina pentru instalare prin rețea: Un CD instalare prin rețea sau netinst este un singur CD care vă permite instalarea întregului sistem de operare. Acest CD conține doar cantitatea minimă de programe necesare să pornească instalarea și să descarce restul pachetelor direct de pe internet.

Dacă doriți să instalați Debian pe un singur calculator, care are o conexiune internet rapidă, instalarea prin rețea ar putea fi cea mai rapidă și mai simplă pentru dumneavoastră. În acest fel descărcați doar pachetele care le-ați selectat pentru instalare pe calculatorul dumneavoastră, economisind timp și lățime de bandă.

Ce sunt CD/DVD-urile cu actualizări?

CD/DVD-urile de actualizare sunt CD/DVD-uri care conțin pachete care s-au modificat de la microversiunea zero (ex. 5.0.0, 6.0.0, etc.) până la o versiune intermediară ulterioară a distribuției stabile curente. De exemplu, dacă sunteți în posesia întregului set de CD/DVD-uri debian-6.0.0 puteți folosi CD/DVD-ul debian-update-6.0.1 pentru a transforma acest set debian-6.0.0 într-un set debian-6.0.1.

Acest tip de CD/DVD este destinat comercianților care dețin cantități mari de CD/DVD-uri presate (care sunt mai ieftine decât CD/DVD-uri scrise individual). Dacă comandați CD/DVD-uri de la un astfel de comerciant este posibil să primiți CD/DVD-uri pentru o revizie puțin mai veche plus un CD/DVD de actualizare pentru ultima revizie. Acesta este un mod perfect acceptabil pentru distribuirea Debian pe CD/DVD.

Desigur, acest tip de CD/DVD poate fi folositor și pentru dumneavoastră ca utilizator final. În loc să creați setul întreg pentru fiecare revizie trebuie doar să descărcați unul sau două CD/DVD-uri de actualizare pentru arhitectura dumneavoastră.

Țineți cont că CD/DVD-urile de actualizare nu pot inițializa sistemul, acestea conțin doar pachetele necesare pentru a actualiza instalarea. Dacă nu aveți o instalare atunci va trebui să folosiți CD/DVD-urile normale de instalare. După ce sistemul este pornit puteți adăuga CD/DVD-urile de actualizare cu apt-cdrom add.

Dacă pentru un motiv oarecare nu doriți să descărcați CD/DVD-ul de actualizare, deși aveți un set complet de CD/DVD-uri pentru revizia precedentă? În acest caz ar trebui să luați în considerare funcția de actualizare din jigdo. jigdo poate să citească conținutul CD/DVD-urilor vechi, să descarce pentru noile CD/DVD-uri doar acele fișiere care sau modificat și să creeze setul complet de CD/DVD-uri noi, și va face acest lucru descărcând cam aceeași cantitate de date ca și pentru un CD/DVD de actualizare.

Ce sunt CD/DVD-urile cu surse?

Există două tipuri de imagini: CD-urile binare care conțin programe precompilate, gata de rulare și CD-urile cu surse care conțin codul sursă pentru programe. Marea majoritate a utilizatorilor nu au nevoie de CD-urile cu surse. Acestea nu trebuie descărcate decât dacă aveți un motiv bine întemeiat.

Unde este imaginea CD cu programe non-libere?

Debian are vederi destul de stricte în legătură cu licențele programelor: doar programe care sunt Libere conform cu Ghidul Debian pentru Programe Libere sunt permise în distribuția principală. Toate celelalte programe non-libere (de exemplu programe pentru care codul sursă nu este disponibil) nu sunt suportate oficial.

CD-urile oficiale pot folosite, copiate și vândute fără restricții. Pachetele din categoria non-libere au restricții care intră în conflict cu aceasta, așa că aceste pachete nu sunt incluse pe CD-urile oficiale.

Câteodată se găsește un binevoitor să creeze CD-uri neoficiale non-libere. Dacă nu găsiți referințe pe acest sit puteți întreba pe lista debian-cd.

Sunt disponibile imagini DVD cu Debian?

Da. Debian oferă imagini DVD pentru versiunea stabilă curentă. Suplimentar, din câte știm noi, Debian este singura distribuție Linux care oferă săptămânal imagini DVD complete spre descărcare! Datorită dimensiunii lor aceste imagini sunt distribuite cu jigdo.

Care este diferența dintre imaginile oficiale și cele neoficiale?

Imaginile oficiale sunt create de către un membru al echipei Debian CD și au trecut anumite teste pentru a asigura funcționarea. Odată ce au fost lansate imaginile nu se mai schimbă. Dacă se descoperă că sunt defecte este lansat un set nou cu un număr de revizie diferit.

Imaginile neoficiale pot fi create de către oricine: membri ai echipei CD, alți dezvoltatori Debian sau chiar utilizatori avansați. În general acestea sunt mai actuale, dar au fost testate mai puțin. Unele au funcții noi (de ex. suport pentru instalare pe sisteme noi), sau conțin pachete de programe suplimentare, care nu fac parte din arhiva Debian.

Există și un CD live Debian?

Un așa numit CD live sau mai precis un sistem live este un sistem complet preparat pentru un CD, DVD, dispozitiv USB sau alt mediu. Nu este necesar să instalați nimic pe disc, în schimb inițializați de pe CD sau alt mediu și puteți să lucrați imediat pe calculator. Toate programele rulează direct de pe acel mediu.

Proiectul Debian Live produce imagini live pentru o varietate de sisteme și medii.

CD/DVD-ul nu inițializează sistemul! / De pe care CD ar trebui să inițializez?

Doar primul CD/DVD dintr-un set poate inițializa.

Dacă CD-ul Debian nu inițializează corect mai întâi verificați dacă este scris corect pe CD-R(W). Vă rugăm vedeți explicația de mai sus. În plus verificați dacă BIOS-ul este configurat să inițializeze de pe unitatea CD/DVD.

Dacă sistemul dumneavoastră nu poate inițializa deloc de pe CD, atunci este posibil să inițializați de pe un dispozitiv USB sau prin rețea..

Unde sunt imaginile pentru M68K, Hurd sau alte arhitecturi?

În funcție de stadiul suportului pentru o anumită arhitectură, imaginile CD/DVD sunt disponibile în locuri diferite:

Sunt disponibile imagini pentru distribuția instabilă (unstable)?

Nu există imagini complete CD sau DVD pentru instabil. Datorită faptului că pachetele din instabil se schimbă atât de repede este mai potrivit să descărcați și să instalați instabil folosind un sit-oglindă FTP Debian obișnuit.

Dacă sunteți conștient de riscurile de a rula instabil, dar totuși doriți să-l instalați, aveți două variante:

Care imagine CD/DVD/DVD conține pachetul XYZ?

Pentru a afla care imagine conține un anumit fișier folosiți unealta de căutare cdimage. Are informații despre aproape toate imaginile produse de Debian de la versiunea Woody, acoperind toate lansările oficiale (atât lansări mai mai vechi, arhivate, cât și ediția stabilă curentă) și seturile curente de imagini de test zilnice și săptămânale.

Pot să obțin o listă a tuturor pachetelor conținute într-o imagine?

Da, vedeți la cdimage.debian.org fișierul .list.gz respectiv pentru acea imagine, va lista toate pachetele și fișierele sursă incluse în imagine. Pentru imagini Debian Live puteți găsi în același director ca și fișierele imagini niște fișiere cu nume similar cu terminația .packages. Puteți să le descărcați și să căutați în acestea numele pachetului.

Programele de pe CD/DVD-urile oficiale sunt versiuni vechi. De ce nu lansați o versiune nouă?

Lansări oficiale ale distribuției stabile se fac doar când considerăm că merită cu adevărat acest nume. Din păcate acest lucru înseamnă ca lansări stabile au loc la aproximativ fiecare 1.5 până la 2 ani...

Dacă aveți nevoie de versiuni mai recente a anumitor programe din Debian, puteți instala stabil după care să actualizați (prin rețea) acele părți la versiunile din testare. Este posibil să amestecați programe din versiuni diferite.

Alternativ puteți încerca imaginile CD/DVD testare, care sunt generate automat în fiecare săptămână. În acest caz ar trebui să vă configurați calculatorul să primească actualizări de securitate testare, mai ales dacă rulați testare pe un server. Mai multe informații despre suportul de securitate din testare sunt disponibile în FAQ despre securitate.

Dacă aveți nevoie doar de versiuni mai noi pentru anumite pachete puteți încerca serviciul backports, care modifică pachete din testare pentru a funcționa în stabil. Această opțiune ar putea fi mai sigură decât instalarea aceluiași pachet din testare.

De unde știu dacă descarc cea mai recentă imagine CD/DVD.?

Nota din josul paginii "Debian pe CD" arată întotdeauna numărul versiunii ultimei ediții.

Cum pot verifica dacă imaginile CD/DVD descărcate și mediile optice scrise sunt corecte?

Informații detaliate despre autentificarea fișierelor ce conțin sume de control pentru imaginile ISO se găsesc pe pagina despre verificarea autenticității. După ce fișierele cu sume de control au fost verificate criptografic putem verifica dacă:

Problema cu verficarea mediilor optice scrise este că anumite tipuri de medii vor raspunde cu mai mulți octeți decât cei găsiți în imaginea ISO. Aceste adaosuri inutile sunt imposibil de evitat cu CD-uri scrise în mod TAO, DVD-R[W] înregistrate incremental, DVD-RW, DVD+RW, BD-RE formatate, precum și dispozitive USB. De aceea este necesar să citim exact același număr de sectoare de date de pe mediu câte sunt în imaginea ISO. Citirea mai multor octeți de pe mediu va altera rezultatul sumei de control.

Alternativ există un script ajutător denumit check_debian_iso care poate verifica fișiere cu imagini ISO și medii optice, citind numărul corect de octeți de pe mediu și comparând suma de control calculată cu valoarea din fișierul cu sume de control.

De ce imaginea DVD descărcată este mai mică de 1 Go când ar trebui să fie mai mare de 4 Go?

Cel mai probabil utilitarul folosit la descărcare nu are suport pentru fișiere mari, adică are probleme cu descărcarea fișierelor mai mari de 4 Gocteți. Simptomul obișnuit pentru această problemă este că dimensiunea fișierului raportată de utilitarul dumneavoastră în timpul descărcării (și cantitatea de date pe care o descarcă) este mai mică cu exact 4 Go. De exemplu, dacă imaginea DVD are dimensiunea de 4.4 Go, atunci utilitarul dumneavoastră va raporta o dimensiune de 0.4 Go.

Și anumite versiuni wget suferă de această problemă. Actualizați wget la o versiune mai nouă, care nu are această limitare sau folosiți utilitarul pentru linie de comandă curl: curl -C - [URL]

Cum înregistrez o imagine ISO în Linux/Unix?

Țineți cont că imaginile Debian ISO pentru i386 și amd64 pot inițializa de pe un dispozitiv USB. Vedeți mai jos.

xorriso pentru toate mediile optice (funcționează și ca utilizator non-root):
xorriso -as cdrecord -v dev=/dev/sr0 -eject debian-x.y.z-arch-MEDIUM-NN.iso
Pentru a obține viteza nominală când scrieți un BD-RE (adică fără încetinirea cauzată de managementul de defecte intern al unității), adăugați opțiunea stream_recording=on.

growisofs pentru medii optice de tip DVD și BD:
growisofs -dvd-compat -Z /dev/sr0=debian-x.y.z-arch-MEDIUM-NN.iso

wodim pentru medii optice de tip CD:
wodim -v dev=/dev/sr0 -eject -sao debian-x.y.z-arch-CD-NN.iso

Pentru Linux există și programele grafice Brasero, K3B și X-CD-Roast, ca să menționăm doar câteva. Toate acestea sunt interfețe pentru aplicațiile menționate mai sus.

Brasero
Selectați butonul Burn Image. După acea un click pe Click here to select a disc image, navigați și selectați imaginea ISO descărcată, verificați dacă setările de la Properties sunt corecte și alegeți Create Image.
K3b
Selectați din meniu Tools - CD - Burn CD Image. În fereastra de dialog care se deschide introduceți calea până la imagine în câmpul Image to Burn, verificați dacă celelalte opțiuni sunt corecte după care apăsați butonul Start.
X-CD-Roast
După ce programul a pornit faceți clic pe Setup și alegeți HD settings. Copiați imaginea Debian CD într-unul dintre directoarele afișate în tabel. (Dacă tabelul este gol introduceți calea către un director pe care doriți să-l folosiți pentru stocare temporară și apăsați pe Add.) Clic pe OK pentru a încheia configurarea. După aceea selectați Create CD și Write Tracks. Alegeți Layout tracks, selectați linia care afișează numele imaginii și apăsați Add, după care faceți clic pe Accept track layout. În final apăsați Write tracks.

Cum înregistrez o imagine ISO în Windows?

Aceasta ar putea fi o mică problemă deoarece multe programe Windows folosesc propriile formate pentru imagini CD. Pentru a scrie imagini .iso probabil va trebui să folosiți un meniu special. Căutați opțiuni de genul fișier ISO9660, imagine Raw ISO sau 2048 bytes/sector. (Notă: alte valori bytes/sector sunt greșite!) Unele programe nu oferă aceste opțiuni. Folosiți alt program (întrebați prieteni sau colegi). Câteva informații despre înregistrarea unei imagini CD cu produse specifice:

ImgBurn (program gratuit)
Aici sunt capturi de ecran despre cum se scrie o imagine pe CD/DVD
CD/DVDBurnerXP Pro (program gratuit)
Procedeul de scriere a unei imagini .iso este descris în manualul programului.
ISO Recorder (program gratuit)
Acest program poate înregistra imagini .iso pe Windows 2003, XP și Vista.
Adaptec/Roxio Easy-CD/DVD Creator
Din meniul File alegeți Create CD from image... după care selectați tipul de fișier .iso și imaginea corectă. Aceasta va deschide interfața grafică pentru creare de CD-uri. Asigurați-vă că informațiile despre CD-R-ul dumneavoastră sunt corecte. La porțiunea Create options alegeți Create CD. La categoria Write method alegeți Track at once și Close CD.
Nero de la Ahead Software
Dezactivați Vrăjitorul după care selectați Burn Image din meniul File sau Recorder. Selectați All Files în fereastra de selecție a fișierului dacă este necesar. Selectați fișierul .iso, clic pe OK în caseta de dialog this is a foreign file dacă este afișată. În caseta cu opțiuni care se deschide, valorile implicite ar trebui să fie corecte: Data Mode 1, Block Size 2048, Raw Data, Scrambled and Swappednu fie selectată și Image Header și Image Trailer lăsate la 0. Clic pe OK. La Write CD sau Burn folosiți opțiunile implicite, de ex. Write și Determine maximum speed, în plus bifați opțiunea Finalize DVD.
WinOnCD/DVD Power Edition de la CeQuadrat
În acest program trebuie să selectați Track Image (nu CD/DVD Image!). Formatul de fișier este 2048 - Mode 1 or Mode 2 Form 1 Data only și formatul de pistă este CD-Rom Mode 1.
CD/DVD Extreme de la Sony
Alegeți New Job... din meniul File. După aceea selectați Global-Image sau Other Image. Aceasta va deschide fereastra de configurare pentru crearea de CD-uri. Introduceți manual calea către imaginea .iso sau folosiți browse... alegând fișiere de tipul other. Din meniul Edit alegeți Recording Options iar în caseta de dialog Disk Image Options care urmează alegeți:
   Recording Type: Disk at Once (DAO) Closed
   Mode and Blocking: CD Mode1 (Blocking 2048)-DVD
Să nu deselectați "Post-gap...".
Microsoft Resource Kit Tools
Utilitarele de linie de comandă Resource Kit Tools sunt furnizate de Microsoft fără plată. Acestea funcționează cu Windows 2003 și XP. Sunt incluse două programe de scris imagini pe CD și DVD. Acestea se numesc Cdburn.exe și Dvdburn.exe. Modul de folosire a programelor este descris în fișierul help însoțitor. În mare parte comanda care trebuie executată este ceva de genul cdburn unitate: fișier-iso.iso /speed viteza_maximă

Dacă puteți furniza informații actualizate sau detalii despre alte programe vă rugăm să ne dați de știre.

Cum înregistrez o imagine ISO pe Mac OS?

Conform rapoartelor, programul Toast pentru Mac OS funcționează bine cu fișiere .iso. Puteți să vă luați măsuri de precauție și să transmiteți codul de creere CDr3 (sau CDr4) și codul de tip iImg folosind de ex. FileTyper. Un dublu clic va deschide direct Toast, fără a fi necesar să trageți fișierul în fereastra lui sau să alegeți meniul File-Open.

O altă opțiune este Disk Copy (inclus cu Mac OS X 10.1 sau mai nou): După deschiderea aplicației Disk Copy (în dosarul /Applications/Utilities), alegeți Burn Image... din meniul Image și selectați imaginea CD care trebuie scrisă. Asigurați-vă că configurația este corectă și apăsați Burn.

Cum scriu o imagine CD pe un dispozitiv USB?

Mai multe imagini Debian CD și Debian Live sunt create folosind tehnologia isohybrid, ceea ce înseamnă că pot fi folosite în două moduri diferite:

Cea mai utilizată metodă ce a copia o imagine pe un dispozitiv USB este folosirea comenzii dd pe un sistem Linux:

dd if=<fișier> of=<dispozitiv> bs=4M; sync

unde:

Cum ar trebui să etichetez CD-urile?

Nu există o metodă obligatorie de etichetare. Totuși, pentru compatibilitate, sugerăm folosirea următoarei scheme:

Debian GNU/{Linux|Hurd|kFreeBSD} <versiune>[<revizie>]
Oficial {<arhitectură>} {CD|DVD|BD}-<număr>

De exemplu:

Debian GNU/Linux 6.0.3
Oficial i386 CD-1

Debian GNU/Linux 6.0.3
Oficial amd64 DVD-2

Debian GNU/Linux 6.0.3
Oficial source BD-1

Debian GNU/kFreeBSD 6.0.3
Oficial i386 Netinst CD

Dacă aveți destul spațiu puteți adăuga și numele de cod la prima linie, ca aici: Debian GNU/Linux 6.0.3 Squeeze.

Țineți cont că puteți folosi desemnarea Oficial doar pe CD-uri la care suma de control a imaginii se potrivește cu cea din fișierele jigdo oficiale. Orice CD care nu se potrivește (de ex. propriile dumneavoastră creații) trebuie inscripționate clar ca și Neoficial, de exemplu:

Debian GNU/Linux 6.0.3
Neoficial Non-free

În cazul instantaneelor săptămânale ar trebui să nu folosiți numere de versiune cum ar fi 6.0.3 pentru a evita confuzia cu versiuni Debian lansate. În schimb inscripționați cu un nume de cod, cum ar fi etch sau un nume de distribuție, cum ar fi testare. Adăugați și Instantaneu și data instantaneului:

Debian GNU/Linux etch
Instantaneu Oficial alpha Binary-2
2005-06-17

Există imagini artistice pentru CD-uri și coperți?

Nu există un aspect oficial pentru coperta sau eticheta unui CD Debian, dar mai multe persoane au creat imagini frumoase. Vă rugăm vedeți pagina de imagini artistice.

Sunt disponibile și imagini CD/DVD mai vechi?

Câteva imagini mai vechi sunt disponibile în secțiunea de arhivă de pe cdimage.debian.org. Poate doriți să încercați imagini mai vechi dacă aveți nevoie de suport pentru o anumită (sub)arhitectură care a fost abandonată în versiuni mai noi.

Țineți cont că dacă instalați folosind un CD/DVD foarte vechi, (pre 4.0 Etch) conținutul /etc/apt/sources.list va face referire la versiunea stabilă curentă. Aceasta înseamnă că orice actualizare prin rețea va actualiza la versiunea stabilă curentă.

Care este cea mai bună metodă de instalare Debian pe multe calculatoare interconectate?

Dacă doriți să instalați Debian pe un număr mare de calculatoare și să mențineți toate aceste instalări la zi (de ex. actualizări de securitate), instalarea de pe CD ROM nu este ideală, dar nici instalarea de pe Internet, pentru că pachetele ar trebui descărcate din nou pentru fiecare calculator. În acest caz ar trebui să creați un depozit local. Cele trei opțiuni sunt:

Instalarea unui număr mare de calculatoare poate fi problematică. Instalare complet automată (Fully automatic installation - FAI), care este disponibil și ca pachet Debian v-ar putea ajuta la această sarcină.

Am un sit-oglindă local, cum pot să-mi creez propriile discuri?

În afară de un sit-oglindă Debian local, aveți nevoie și de mult spațiu pe disc. Programele de generare a CD-urilor sunt în pachetul debian-cd. Totuși, în general e mai bine să folosiți cel mai nou cod din SVN. (Verificați însă dependențele pachetului pentru a vă asigura că aveți toate utilitarele necesare.)

Pentru a obține ultima versiune din SVN, asigurați-vă că aveți SVN instalat. Într-un director gol rulați următoarea comandă:

svn co svn://svn.debian.org/svn/debian-cd/trunk

Dacă încercați să folosiți programele verificați arhiva listei debian-cd pentru soluții la problemele care inevitabil vor apărea. :-)

Cum pot deveni un sit-oglindă pentru imagini CD/DVD Debian?

Pașii necesari pentru a crea un sit-oglindă pentru imagini CD/DVD și să-l mențineți actualizat sunt descriși pe o pagină separată.

Anumite imagini lipsesc! Doar primele n imagini sunt disponibile! Restul unde sunt?

Nu păstrăm/oferim setul complet de imagini ISO pentru toate arhitecturile pentru a reduce spațiul ocupat pe siturile oglindă. Puteți folosi utilitarul jigdo pentru a recrea imaginile ISO lipsă.