Debian 12 bookworm werd uitgebracht

10 juni 2023

Na 1 jaar, 9 maanden en 28 dagen ontwikkeling, stelt het Debian-project met trots zijn nieuwe stabiele versie 12 (codenaam bookworm) voor.

bookworm zal de komende 5 jaar worden ondersteund dankzij het gezamenlijke werk van het Debian Beveiligingsteam en het Debian Langetermijnondersteuningsteam.

In navolging van de Algemene resolutie van 2022 over niet-vrije firmware hebben we een nieuw archiefgebied geïntroduceerd dat het mogelijk maakt om niet-vrije firmware te scheiden van de andere niet-vrije pakketten:

De meeste niet-vrije firmwarepakketten zijn verplaatst van non-free naar non-free-firmware. Deze opsplitsing maakt het mogelijk om verschillende officiële installatie-images te bouwen.

Debian 12 bookworm wordt geleverd met verschillende grafische werkomgevingen, zoals:

Deze release bevat meer dan 11.089 nieuwe pakketten op een totaal aantal van 64.419 pakketten, terwijl meer dan 6.296 pakketten als verouderd verwijderd werden. 43.254 pakketten werden in deze release bijgewerkt. Het totale schijfgebruik voor bookworm bedraagt 365.016.420 kB (365 GB) en bestaat uit 1.341.564.204 regels code.

bookworm heeft meer vertaalde man-pagina's dan ooit dankzij onze vertalers die man-pagina's beschikbaar hebben gemaakt in meerdere talen zoals: Tsjechisch, Deens, Grieks, Fins, Indonesisch, Macedonisch, Noors (Bokmål), Russisch, Servisch, Zweeds, Oekraïens en Vietnamees. Alle systemd man-pagina's zijn nu volledig beschikbaar in het Duits.

De doelgroepspecifieke collectie Debian Med introduceert een nieuw pakket, shiny-server, dat wetenschappelijke webtoepassingen vereenvoudigt met behulp van R. We zijn doorgegaan met onze inspanningen om continue integratieondersteuning te bieden voor de pakketten van het Debian Med-team. Installeer de metapakketten van versie 3.8.x voor Debian bookworm.

De doelgroepspecifieke collectie Debian Astro blijft een totaaloplossing bieden voor professionele astronomen, liefhebbers en hobbyisten met updates voor bijna alle versies van de softwarepakketten in de collectie. astap en planetary-system-stacker helpen bij beeldstapeling en astrometrische resolutie. openvlbi, de openbron correlator zit nu in de collectie.

Ondersteuning voor Secure Boot op ARM64 werd opnieuw geïntroduceerd: gebruikers van UEFI-compatibele ARM64-hardware kunnen opstarten met een geactiveerde Secure Boot-modus om de beveiligingsfunctie ten volle te benutten.

Debian 12 bookworm bevat talrijke bijgewerkte softwarepakketten (meer dan 67% van alle pakketten uit de vorige release), zoals:

Met deze brede selectie van pakketten en de traditionele brede architectuurondersteuning blijft Debian opnieuw trouw aan zijn doel om Het Universele Besturingssysteem te zijn. Het is geschikt voor veel verschillende gebruikssituaties: van desktopsystemen tot netbooks, van ontwikkelservers tot clustersystemen, en voor database-, web- en opslagservers. Tegelijkertijd zorgen extra inspanningen voor kwaliteitsgarantie, zoals automatische installatie- en upgradetests voor alle pakketten in het Debian-archief, ervoor dat bookworm voldoet aan de hoge verwachtingen die gebruikers hebben van een stabiele Debian-release.

In totaal worden negen architecturen officieel ondersteund in bookworm:

De architectuur 32-bits pc (i386) ondersteunt niet langer de i586-processor; de nieuwe minimale processorvereiste is i686. Als uw machine niet compatibel is met deze vereiste, wordt u aangeraden om bij bullseye te blijven gedurende de rest van zijn ondersteuningscyclus.

Het Debian Cloud-team publiceert bookworm voor verschillende cloudcomputingdiensten:

Het genericcloud-image zou in elke gevirtualiseerde omgeving moeten kunnen werken, en er is ook een nocloud-image dat handig is voor het testen van het bouwproces.

GRUB-pakketten zullen standaard niet langer os-prober uitvoeren om andere besturingssystemen te vinden.

Tussen de releases in heeft het Technisch Comité beslist dat Debian bookworm alleen de indeling van het basisbestandssysteem met een samengevoegde usr moet ondersteunen, waarbij de ondersteuning voor de indeling met een niet-samengevoegde usr weggelaten wordt. Voor systemen die geïnstalleerd zijn als buster of bullseye zullen er geen wijzigingen zijn aan het bestandssysteem; systemen die de oudere indeling gebruiken zullen echter geconverteerd worden tijdens de upgrade.

Wilt u het eens uitproberen?

Als u Debian 12 bookworm gewoon wilt uitproberen zonder het te installeren, kunt u een van de beschikbare live-images gebruiken. Hiermee laadt u en voert u het volledige besturingssysteem uit in een alleen-lezen modus in het geheugen van uw computer.

Deze live-images worden ter beschikking gesteld voor de architecturen amd64 en i386 en zijn beschikbaar voor dvd, USB-stick en netboot-opstellingen. De gebruiker kan kiezen uit verschillende grafische werkomgevingen om uit te proberen: GNOME, KDE Plasma, LXDE, LXQt, MATE en Xfce. Debian Live bookworm heeft een standaard live-image, waardoor het ook mogelijk is om een basaal Debian-systeem uit te proberen zonder enige grafische gebruikersinterface.

Als u het besturingssysteem leuk vindt, heeft u de mogelijkheid om het vanaf het live-image op de harde schijf van uw computer te installeren. Het live-image bevat zowel het onafhankelijke Calamares-installatieprogramma als het standaard Debian-installatieprogramma. Meer informatie is te vinden in de notities bij de release en de secties van de website van Debian over live installatie-images.

Om Debian 12 bookworm rechtstreeks op het opslagapparaat van uw computer te installeren, kunt u kiezen uit verschillende soorten installatiemedia die u kunt downloaden, zoals: Blu-rayschijf, dvd, cd, USB-stick, of via een netwerkverbinding. Zie de Installatiehandleiding voor meer details.

Debian kan nu in 78 talen worden geïnstalleerd, waarvan de meeste beschikbaar zijn in zowel een op tekst gebaseerde als in een grafische gebruikersinterface.

De installatie-images kunnen nu worden gedownload via bittorrent (de aanbevolen methode), jigdo, of HTTP; zie Debian op cd's voor verdere informatie. bookworm zal weldra ook beschikbaar zijn op fysieke dvd-, cd-, en blu-rayschijven bij talloze leveranciers.

Debian opwaarderen

Opwaarderingen naar Debian 12 bookworm vanaf de vorige release, Debian 11 bullseye, worden voor de meeste configuraties automatisch afgehandeld door het pakketbeheerprogramma APT.

Voordat u een opwaardering van uw systeem uitvoert, is het sterk aanbevolen om een volledige back-up te maken, of op zijn minst een back-up van alle gegevens of configuratie-informatie die u zeker niet wilt kwijt raken. De opwaarderingshulpmiddelen en het opwaarderingsproces zijn vrij betrouwbaar, maar een hardwarestoring midden in een opwaardering kan resulteren in een ernstig beschadigd systeem. De belangrijkste zaken waarvan u een back-up zult willen maken, zijn de inhoud van /etc, /var/lib/dpkg, /var/lib/apt/extended_states en de uitvoer van: $ dpkg --get-selections '*' # (de aanhalingstekens zijn belangrijk)

We verwelkomen alle informatie van gebruikers met betrekking tot de opwaardering van bullseye naar bookworm. Deel informatie door een bug in te dienen met uw resultaten in het bugvolgsysteem van Debian met behulp van het pakket upgrade-reports.

Er werd veel ontwikkeld aan het installatiesysteem van Debian, wat heeft geleid tot verbeterde hardwareondersteuning en andere functies, zoals oplossingen voor de grafische ondersteuning op UTM, reparaties aan de lettertypelader van GRUB, het verwijderen van het lange wachten aan het einde van het installatieproces en reparaties aan de detectie van BIOS-opstartbare systemen. Deze versie van het installatiesysteem van Debian kan waar nodig niet-vrije firmware gebruiken.

Het pakket ntp werd vervangen door het pakket ntpsec, waarbij de standaard systeemklokdienst nu systemd-timesyncd is>; er is ook ondersteuning voor chrony en openntpd.

Omdat niet-vrije firmware verplaatst werd naar zijn eigen component in het archief, is het aanbevolen om non-free-firmware toe te voegen aan uw bronnenlijst van APT als u niet-vrije firmware geïnstalleerd heeft.

Het is raadzaam om vermeldingen van bullseye-backports te verwijderen uit de bronnenlijstbestanden voor APT vóór de opwaardering; overweeg om na de opwaardering bookworm-backports toe te voegen.

De naam van de veiligheidssuite voor bookworm is bookworm-security; gebruikers moeten hun bronnenlijstbestanden voor APT dienovereenkomstig aanpassen bij het opwaarderen. Als u in uw APT-configuratie ook gebruik maakt van pinning of van APT::Default-Release, is het waarschijnlijk dat er aanpassingen nodig zijn om de opwaardering van pakketten naar de nieuwe stabiele release mogelijk te maken. Overweeg om APT-pinning uit te schakelen.

De opwaardering van OpenLDAP 2.5 bevat een aantal incompatibele wijzigingen die mogelijk handmatige tussenkomst vereisen. Afhankelijk van de configuratie kan de dienst slapd na de opwaardering gestopt blijven totdat nieuwe configuratie-updates voltooid zijn.

Het nieuwe pakket systemd-resolved zal bij opwaarderingen niet automatisch geïnstalleerd worden omdat het afgesplitst werd in een apart pakket. Indien u de systeemdienst systemd-resolved gebruikt, installeer het nieuwe pakket dan handmatig na de opwaardering, en merk op dat DNS-omzetting mogelijk niet meer werkt totdat het is geïnstalleerd, omdat de dienst niet aanwezig zal zijn op het systeem.

Er zijn wat veranderingen aan de vastlegging van systeemgegevens in logboeken; op de meeste systemen is het pakket rsyslog niet langer vereist en het wordt standaard niet geïnstalleerd. Gebruikers kunnen overstappen op journalctl of de nieuwe zeer nauwkeurige tijdstempels gebruiken die nu door rsyslog worden gebruikt.

Mogelijke problemen tijdens de opwaardering zijn lussen van Conflicts en Pre-Depends die kunnen worden opgelost door sommige pakketten te verwijderen en te elimineren of door de herinstallatie van andere pakketten te forceren. Andere problemen zijn fouten van het type Kan onmiddellijke configuratie niet uitvoeren ... waarvoor men zowel bullseye (dat zojuist werd verwijderd) als < q>bookworm (dat zojuist werd toegevoegd) in het bronnenlijstbestand voor APT zal moeten behouden, en bestandsconflicten waarvoor het nodig kan zijn om pakketten geforceerd te verwijderen. Zoals gezegd is het maken van een back-up van het systeem de sleutel tot een probleemloze opwaardereing, mochten er onverwachte fouten optreden.

Er zijn enkele pakketten waarbij Debian niet kan beloven minimale backports te leveren voor beveiligingsproblemen. Zie de Beperkingen in beveiligingsondersteuning.

Zoals altijd kunnen Debian-systemen probleemloos worden opgewaardeerd terwijl ze blijven functioneren, zonder enige gedwongen uitvaltijd, maar het wordt sterk aanbevolen om de notities bij de release te lezen alsook de installatiehandleiding voor mogelijke problemen en voor gedetailleerde instructies over installeren en opwaarderen. De notities bij de release zullen in de weken na de release verder worden verbeterd en vertaald naar andere talen.

Over Debian

Debian is een vrij besturingssysteem dat ontwikkeld wordt door duizenden vrijwilligers van over de hele wereld die samenwerken via het internet. De belangrijkste sterke punten van het Debian-project zijn het feit dat het gedragen wordt door vrijwilligers, de toewijding aan het Debian Sociale Contract en aan Vrije Software, en het streven om het best mogelijke besturingssysteem aan te bieden. Deze nieuwe release is weer een belangrijke stap in die richting.

Contactinformatie

Bezoek voor meer informatie de webpagina's van Debian op https://www.debian.org/ of stuur een e-mail naar <press@debian.org>.