Hvordan kan jeg hjælpe Debian?

Hvis du overvejer, at hjælpe med udviklingen af Debian, er der mange områder, hvor både erfarne og uerfarne brugere kan give en hånd med:

 1. Du kan simpelthen afprøve styresystemet og de medfølgende programmer, og rapportere ethvert problem eller fejl, du måtte finde, som ikke allerede er registreret, ved hjælp af vores fejlsporingssystem. Prøv også at kigge på fejl knyttet til pakker, du anvender, og giv yderligere oplysninger, hvis du kan genskabe de beskrevne problemer.
 2. Hvis du er en erfaren bruger, kan du hjælpe andre brugere via brugerpostlisterne eller benytte IRC-kanalen #debian. På chat.freenode.net er der en lille dansksproget IRC-kanal, #debian.dk. Se supportsiderne for flere oplysninger om supportmuligheder og tilgængelige ressourcer.
 3. Du kan hjælpe med at oversætte applikationer eller Debian-relaterede oplysninger (websider, dokumentation) til dit eget sprog, ved at blive involveret i et oversættelsesprojekt (diskussioner håndteres generelt via i18n-postlisten), som også har en dansksproget udgave. Du kan endda starte din egen internationaliseringsgruppe, hvis der ikke findes en vedrørende dit sprog. Se internationaliseringssiderne for flere oplysninger.
 4. Du kan hjælpe med at vedligeholde applikationer, som allerede er tilgængelige i styresystemet Debian, særligt dem du anvender hyppigt eller kender meget til, ved at bidrage med rettelser (patches) eller yderligere oplysninger i vores fejlsporingssystem hvad angår disse pakker. Du kan også blive involveret direkte i pakkevedligeholdelse, ved at blive medlem af et gruppevedligeholdelseshold eller blive involveret i software, som udvikles til Debian, ved at blive medlem i et softwareprojekt på Alioth.
 5. Du kan hjælpe med at udarbejde dokumentation, enten ved at arbejde på den officielle dokumentation fra Debian Documentation Project eller ved at bidrage på Debians wiki.
 6. Du kan hjælpe med udviklingen af Debians offentlige profil, ved at bidrage til webstedet eller ved at hjælpe med organiseringen af begivenheder over hele verden.
 7. Du kan hjælpe med at tilpasse (port) Debian til en arkitektur, du måtte have erfaring med, enten ved at påbegynde en ny tilpasning eller bidrage til de eksisterende tilpasninger. For flere oplysninger, se listen over tilgængelige tilpasninger.
 8. Du kan pakke applikationer, du har megen erfaring med og som du anser for værdifulde for Debian, og blive vedligeholder af disse pakker. Se Debians udviklerhjørne for flere oplysninger.
 9. Du kan hjælpe med at spore, finde og rette sikkerhedsproblemer i pakkerne i Debian. Du kan også hjælpe med at hærde pakker, arkiver og filaftryk og andet.
 10. Du kan donere udstyr og tjenesteydelser til Debian-projektet, så enten det eller dets brugere kan drage nytte af dem. Vi er hele tiden på udkig efter filspejle (mirrors) over hele verden, som vores brugere kan regne med, samt auto-builder-systemer til vores tilpasningsfolk (portere).
 11. Du kan lave screenshots af pakker og uploade dem til screenshots.debian.net, så vores brugere kan se hvordan software ser ud i Debian, før de benytter den.
 12. Du kan tag'e og kategorisere pakker på debtags-webstedet, så vores brugere på lettere vis kan finde software, som de er på udkig efter.
 13. Hjælp Debian med at promovere sig selv, ved at tale om det og demonstrere det for andre.
 14. Du kan hjælpe til med den årlige Debian-konference, herunder med videooptagelse af foredrag, hilse deltagere velkommen når de ankommer, hjælpe talere før foredrag, særlige arrangementer (så som ost og vin-festen), opsætning, nedtagning med mere.
 15. Du kan hjælpe med at organisere den årlige Debian-konference, mini-DebConf'er i det område, Debian Day-fester, udgivelsesfester, fejludryddelsesfester, udviklingssprinter og andre begivenheder rundt omkring i verden.
 16. Du kan aktivere rapportering til pakken popularity-contest.

Som du kan se, er der mange måder, at blive involveret i projektet på, og kun nogle få af dem kræver at man er Debian Developer. Mange af de forskellige projekter har mekanismer, som giver direkte adgang til kildekodetræer, til bidragydere som har vist, at man kan stole på dem og som gør at nyttigt arbejde. Typisk vil folk, der bliver meget aktive i Debian, ende med at blive optaget i projektet, men det er ikke altid et krav.