Как да се свържете с нас

Дебиан е голяма организация и има много начини да се свържете с членовете на проекта или други потребители. Тази страница обобщава най-честите точки за контакт и няма за задача да бъде изчерпателна. Още начини за връзка с нас могат да бъдат намерени в останалата част на сайта.

Забележете, че повечето от адресите, които следват представляват отворени пощенски списъци с общодостъпни архиви. Прочетете отказа от отговорност преди да изпращате съобщения.

Обща информация

Повечето от информацията за Дебиан е събрана нашия уеб сайт – https://www.debian.org/. Разгледайте го или потърсете това, което Ви интересува преди да се свържете с нас.

Въпроси, засягащи проекта Дебиан като цяло могат да бъдат пращани до пощенския списък debian-project на адрес debian-project@lists.debian.org. Не изпращайте въпроси свързани с използването на Линукс в този списък; прочетете по-долу за това.

Инсталиране и използване на Дебиан

Ако вече сте прегледали документацията в инсталационния носител и уеб сайта и не сте получили решение на вашия проблем, можете да вземете участие в оживения потребителски пощенски списък, където потребители и сътрудници на Дебиан могат да отговорят на вашите въпроси. Може да задавате всякакви въпроси по следните теми:

Моля, абонирайте се и изпратете въпросите си на адрес debian-user@lists.debian.org.

На разположение са и потребителски пощенски списъци, предназначени за говорещи различни езици – Международни пощенски списъци.

Архивите на пощенските списъци са достъпни за разглеждане и търсене без да е необходимо абониране.

Допълнително можете да посетите нашите пощенски списъци във вид на новинарски групи.

Ако смятате, че сте открили грешка в инсталатора, пишете до пощенския списък debian-boot@lists.debian.org. Може да изпратите и доклад за грешка в псевдо-пакета debian-installer.

Връзки с обществеността

Екипът за връзки с обществеността отговаря за публикациите във всички канали на Дебиан като пощенски списъци, блога, сайта за микро новини и официалните канали в социалните мрежи.

Ако пишете материал за Дебиан и имате нужда от помощ или информация, свържете се с екипа за връзки с обществеността. Това е и правилния адрес ако планирате да публикувате новина на нашата страница за новини.

Събития и конференции

Покани за конференции, изложения и други събития могат да бъдат пращани до events@debian.org.

Заявки за дипляни, постери и участия в събития на територията на Европа могат да бъдат изпращани до пощенския списък debian-events-eu@lists.debian.org.

Помощ за проекта

Има много възможности да помогнете на проекта и да допринесете към разработката на операционната система Дебиан. Ако желаете да предложите помощ, моля разгледайте страницата как да стана сътрудник.

Ако желаете да създадете огледало на Дебиан, прегледайте страниците за огледалата на Дебиан. За добавяне на ново огледало използвайте тази бланка. Проблеми с огледалата могат да бъдат докладвани на адрес mirrors@debian.org.

Ако желаете да продавате инсталационните дискове с Дебиан, прочетете информацията за търговците на дискове. За да бъдете включени в списъка на търговците на дискове на Дебиан, използвайте тази бланка.

Докладване за проблеми в пакет за Дебиан

Ако желаете да ни уведомите за открит от вас проблем в някой от пакетите на Дебиан, можете да използвате системата за следене на грешки. Запознайте се преди това с инструкциите за докладване за проблеми.

Ако просто искате да се свържете с отговорника на съответния пакет в Дебиан, можете да използвате специално създадените за целта пощенски адреси. Всяко писмо, изпратено до адрес <име на пакет>@packages.debian.org, ще бъде препратено автоматично към отговорника за пакета.

Ако желаете да известите екипа на Дебиан за потенциален проблем със сигурността, без да го огласявате публично, изпратете изпратете съобщение до security@debian.org.

Разработване на Дебиан

Ако имате въпроси, свързани с разработката на Дебиан, можете да се абонирате за някои от пощенските списъци, посветени на тази тема и там да се свържете с нашите сътрудници.

Главният пощенски списък за разработка е debian-devel. Можете да се абонирате за него тук.

Проблеми с инфраструктурата на Дебиан

Докладването за проблем с някоя от услугите на Дебиан обикновено става чрез доклад за проблем в съответния псевдо пакет.

Също така, можете да изпратите поща до някой от следните адреси:

Редактори на уеб сайта
package: www.debian.org
debian-www@lists.debian.org
Преводачи на уеб страниците
Rumen Krasstev <rkrastev@obs.bg>
Администратори на пощенските списъци и архивите
package: lists.debian.org
listmaster@lists.debian.org
Администратори на системата за следене на грешки
package: bugs.debian.org
owner@bugs.debian.org

Справяне с потенциален тормоз

Дебиан е общност, която цени уважението. Ако сте обект на неуместно поведение, ако някой ви нарани или се чувствате тормозени по време на взаимодействие с проекта, свържете се с екипа за поддържане на общността на адрес community@debian.org.