Contact opnemen

Debian is een grote organisatie en er zijn verschillende manieren om in contact te komen met leden van het project en andere gebruikers van Debian. Deze pagina geeft een overzicht van contactmogelijkheden waar vaak naar gevraagd wordt; zij is geenszins volledig. Raadpleeg de rest van de webpagina's voor andere contactmethoden.

Houd er rekening mee dat de meeste van de onderstaande e-mailadressen adressen zijn van open mailinglijsten met openbare archieven. Lees de niet-aansprakelijkheidsverklaring voordat u een bericht verzendt.

Algemene informatie

De meeste informatie over Debian werd verzameld op onze webpagina, https://www.debian.org/. Doorblader ze en doorzoek ze voordat u met ons contact opneemt.

U kunt vragen over het Debian-project sturen naar de mailinglijst debian-project@lists.debian.org. Stel geen algemene vragen over Linux op deze lijst; lees verder voor meer informatie over andere mailinglijsten.

Debian installeren en gebruiken

Als u zeker weet dat de documentatie op de installatiemedia en op onze website geen oplossing biedt voor uw probleem, is er een zeer actieve gebruikers-mailinglijst waar Debian-gebruikers en -ontwikkelaars uw vragen kunnen beantwoorden. Hier kunt u allerlei vragen stellen over de volgende onderwerpen:

Teken in op de lijst en stuur uw vragen naar debian-user@lists.debian.org.

Verder zijn er nog gebruikersmailinglijsten in verschillende talen. Raadpleeg de informatie over het intekenen op internationale mailinglijsten.

U kunt het archief van onze mailinglijsten doorbladeren of zoeken in de archieven zonder dat u erop moet intekenen.

Bovendien kunt u onze mailinglijsten als nieuwsgroepen doorbladeren.

Als u denkt dat u een bug in ons installatiesysteem gevonden heeft, schrijf dan naar de mailinglijst debian-boot@lists.debian.org. U kunt ook een bugrapport indienen tegen het pseudo-pakket debian-installer.

Publiciteit & pers

Het Publiciteitsteam van Debian modereert nieuws en aankondigingen in alle officiële bronnen van Debian, bijvoorbeeld sommige mailinglijsten, de blog, de micronews-website, en de officiële kanalen in sociale media.

Als u over Debian schrijft en hulp of informatie nodig hebt, neem dan contact op met het publiciteitsteam. Ook als u nieuws wilt aanleveren voor onze eigen nieuwspagina bent u hier aan het juiste adres.

Evenementen & conferenties

Stuur uitnodigingen voor conferenties, tentoonstellingen of andere evenementen naar events@debian.org.

Aanvragen voor folders, posters en deelnames in Europa moeten worden gestuurd naar de mailinglijst debian-events-eu@lists.debian.org.

Debian helpen

Er zijn tal van mogelijkheden om het Debian-project te ondersteunen en bij te dragen aan de distributie. Als u hulp wilt bieden, ga dan eerst naar onze pagina over Lid worden van Debian.

Als u een spiegelserver voor Debian wilt onderhouden, raadpleeg dan de pagina's over Debian spiegelen. Nieuwe spiegelservers worden aangemeld via dit formulier. Problemen met bestaande spiegelserver kunnen worden gemeld op mirrors@debian.org.

Als u Debian-cd's/dvd's wilt verkopen, raadpleeg dan de informatie voor cd-verkopers. Gebruik dit formulier om vermeld te worden op de lijst met cd-leveranciers.

Problemen in Debian-pakketten melden

Als u een bug wilt indienen tegen een Debian-pakket, dan hebben we een bugvolgsysteem ter beschikking waar u gemakkelijk uw probleem kunt melden. Raadpleeg de instructies voor het indienen van bugrapporten.

Als u gewoon wilt communiceren met de beheerder van een Debian-pakket, dan kunt u de speciale e-mailaliassen gebruiken die voor elk pakket zijn ingesteld. Elke e-mail die wordt verzonden naar <pakketnaam>@packages.debian.org zal worden doorgestuurd naar de beheerder die verantwoordelijk is voor dat pakket.

Als u de ontwikkelaars op een discrete manier attent wilt maken op een beveiligingsprobleem in Debian, stuur dan een e-mail naar security@debian.org.

Ontwikkeling van Debian

Als u vragen heeft over de ontwikkeling van Debian, dan hebben we daar verschillende mailinglijsten voor. Hier kunt u in contact komen met onze ontwikkelaars.

Er is ook een algemene mailinglijst voor ontwikkelaars: debian-devel@lists.debian.org. Volg deze link om u erop te abonneren.

Problemen met de infrastructuur van Debian

Om een probleem met een dienst van Debian te melden, kunt u meestal een bug rapporteren tegen het betreffende pseudo-pakket.

U kunt ook een e-mail sturen naar een van de volgende adressen:

Redacteuren van de webpagina's
pakket: www.debian.org
debian-www@lists.debian.org
Vertalers van de webpagina's
Debian Dutch l10n Team <debian-l10n-dutch@lists.debian.org>
Beheerders van de mailinglijsten en -archieven
pakket: lists.debian.org
listmaster@lists.debian.org
Beheerders van het bugvolgsysteem
pakket: bugs.debian.org
owner@bugs.debian.org

Pesterijen

Debian is een gemeenschap van mensen die veel waarde hechten aan respect. Als u het slachtoffer bent van ongepast gedrag, als iemand in het project u schade heeft berokkend, of als u zich lastiggevallen voelt, neem dan contact op met het Gemeenschapsteam: community@debian.org