Contact opnemen

Debian is een grote organisatie en er zijn veel verschillende manieren om met ons in contact te treden. Op deze pagina vindt u een overzicht van de meest gebruikte manieren om contact met ons op te nemen; dit overzicht is echter niet compleet. Kijk ook op de nadere webpagina's voor andere manieren om ons te contacteren.

Houd er rekening mee dat meeste onderstaande e-mailadressen voor open mailinglijsten staan met een openbaar archief. Lees de voorwaarden voordat u berichten stuurt.

De Engelse taal wordt het meest gebruikt voor communicatie tussen Debian ontwikkelaars. Daarom zouden we u willen vragen om uw vragen in eerste instantie in het Engels te stellen. Als dit niet mogelijk is, kunt u het best eerst uw vraag stellen op de mailinglijst voor Nederlandstalige gebruikers.

Algemene informatie

De meeste informatie over Debian is verzameld op onze webpagina, https://www.debian.org/. U kunt het beste daar dus eerst even rondkijken en afzoeken voordat u contact met ons opneemt.

Onze FAQ - lijst van veelgestelde vragen beantwoordt waarschijnlijk de meeste van uw vragen.

Vragen over het Debian Project in het algemeen kunt u sturen naar de debian-project mailinglijst op debian-project@lists.debian.org. Stuur a.u.b. geen vragen over het gebruik van Linux naar deze lijst; zie daarvoor hieronder.

Installatie en gebruik van Debian

Als u er zeker van bent dat de documentatie op de installatiemedia en op onze website geen oplossing hebben voor uw probleem, dan kunt u uw vraag stellen op de debian-user mailinglijst. Deze lijst is erg actief en zowel andere gebruikers als ontwikkelaars zullen proberen uw vraag te beantwoorden. Alle vragen over

kunt u het beste naar deze lijst sturen. U kunt simpelweg uzelf abonneren op debian-user en uw vraag sturen naar debian-user@lists.debian.org.

Verder zijn er ook nog mailinglijsten die speciaal zijn gericht op spreken van diverse talen. Zie de pagina met internationale mailinglijsten voor aanvullende informatie.

Bovendien kunt u onze mailinglijsten als nieuwsgroepen doorbladeren via een webinterface, zoals Google.

Als u denkt een bug in ons installatiesysteem te hebben gevonden, kunt u informatie hierover opsturen naar debian-boot@lists.debian.org of u kunt een bug rapporteren over het debian-installer pseudo-pakket.

Publiciteit en pers

Als u informatie zoekt voor een artikel of als u nieuws heeft voor onze nieuws pagina, kunt u contact opnemen met onze afdeling publiciteit.

Evenementen en Conferenties

Uitnodigingen voor conferenties of andere soorten evenementen kunt u sturen naar de evenementenafdeling. Aanvragen voor folders en posters en deelname aan Europese evenementen kunt u sturen naar de mailinglijst voor Europese evenementen.

Helpen van Debian

Als u uw hulp wilt aanbieden aan Debian, bekijk dan a.u.b. eerst de mogelijke manieren waarop u kunt helpen.

Als u een Debian spiegelserver wilt onderhouden, zie dan de pagina's over het spiegelen van Debian. Nieuwe spiegelservers kunt u aanmelden met dit formulier. Problemen met bestaande spiegelservers kunt u melden bij mirrors@debian.org.

Als u Debian CD's wilt verkopen, zie dan de informatie voor CD-verkopers. Gebruik dit formulier indien u opgenomen wenst te worden in de lijst van CD-verkopers.

Rapporteren van problemen in Debian

Als u een bug in een Debian pakket hebt gevonden, kunt u het Bug Tracking Systeem gebruiken om op een eenvoudige manier de bug te melden. Nadere instructies hiervoor kunt u vinden in de instructies voor het melden van bugs.

Als u simpelweg wilt communiceren met de ontwikkelaar van een Debian pakket, dan kunt u gebruik maken van de speciale e-mailaliassen die hiervoor zijn aangemaakt. E-mailberichten die worden gestuurd naar <pakketnaam>@packages.debian.org worden automatisch doorgestuurd naar de ontwikkelaar die verantwoordelijk is voor dat pakket.

Als u de ontwikkelaars op een discrete manier wilt wijzen op een beveiligingsprobleem in Debian, kunt u een e-mailbericht sturen aan security@debian.org.

Ontwikkeling van Debian

Als u vragen heeft die gaan over de ontwikkeling van Debian, kunt u een bericht sturen naar een van de Debian mailinglijsten die bestemd zijn voor ontwikkelaars.

De algemene mailinglijst voor de ontwikkeling van Debian is debian-devel: u kunt er zich op abonneren en vervolgens e-mailberichten sturen aan debian-devel@lists.debian.org.

Problemen met de Debian infrastructuur

Om een probleem met betrekking tot een Debian service te melden, kunt u over het algemeen gewoon een bug rapporteren over het betreffende pseudo-pakket.

Ook kunt u direct een e-mailbericht sturen aan de verantwoordelijke ontwikkelaars:

Redactie van de webpagina's
package: www.debian.org
debian-www@lists.debian.org
Vertalers van de webpagina's
Debian Dutch l10n Team <debian-l10n-dutch@lists.debian.org>
Beheerders van de mailinglijsten en -archieven
package: lists.debian.org
listmaster@lists.debian.org
Beheerders van het Bug Tracking Systeem
package: bugs.debian.org owner@bugs.debian.org

Intimidatie problemen

Debian is een gemeenschap van mensen die waarde hechten aan eerbied en dialoog. Als u het slachtoffer bent van gedrag dat u kwetst of als u zich geïntimideerd voelt (of dat nu is gedurende een door het project georganiseerde conferentie of sprint, of door generieke project gerelateerde interactie), neemt u a.u.b contact op met het Community Team via community@debian.org.

Er is ook een compleet overzicht van de verschillende onderdelen en e-mailadressen van de Debian organisatie.