Hoofdstuk 13. Bijdragen aan het project van Debian

Inhoudsopgave

13.1. Hoe kan ik lid/een ontwikkelaar van Debian worden?
13.2. Hoe kan ik met hulpbronnen bijdragen aan het project van Debian?
13.3. Hoe kan ik op financieel vlak een bijdrage leveren aan Debian?
13.3.1. Software in the Public Interest
13.3.2. Andere organisaties

Donations of time (to develop new packages, maintain existing packages, or provide user support), resources (to mirror the package and WWW archives), and money (to pay for new testbeds as well as hardware for the archives) can help the project. See also How can you help Debian?.

13.1. Hoe kan ik lid/een ontwikkelaar van Debian worden?

Meewerken aan de ontwikkeling van Debian staat open voor iedereen. Nieuwe gebruikers met de juiste vaardigheden en/of de bereidheid om die te leren zijn nodig om bestaande pakketten te onderhouden die door hun vorige onderhouder "verweesd" werden, om nieuwe pakketten te ontwikkelen, om documentatie te schrijven, om vertaalwerk te doen, om te helpen met de website van Debian, om gebruikersondersteuning te bieden, enz.

De beschrijving van hoe u een lid van Debian kunt worden, vindt u op de website van Debian op Het hoekje voor nieuwe leden

13.2. Hoe kan ik met hulpbronnen bijdragen aan het project van Debian?

Vermits het project ernaar streeft om een aanzienlijke hoeveelheid software overal ter wereld snel en gemakkelijk toegankelijk te maken, zijn spiegelservers nodig. Het verdient de voorkeur, al is het niet absoluut noodzakelijk om het volledige archief te spiegelen. Raadpleeg de pagina over De grootte van een Debian spiegelserver voor informatie over vereisten op het gebied van opslagruimte.

Het grootste deel van het spiegelen gebeurt zonder enige interactie en volledig automatisch met behulp van scripts. Toch kan het sporadisch gebeuren dat een storing of een systeemaanpassing een menselijke tussenkomst vereist.

Indien u over een snelle internetverbinding beschikt, over voldoende hulpbronnen om een deel of het geheel van de distributie te spiegelen en bereid bent de tijd te nemen (of daarvoor iemand te zoeken) om in te staan voor het regelmatig onderhoud van het systeem, neem dan contact met .

13.3. Hoe kan ik op financieel vlak een bijdrage leveren aan Debian?

Giften van sponsors maken het voor Debian mogelijk om over computers en andere hardware te beschikken, om conferenties en zogenaamde ontwikkelingssprints te organiseren, enzovoort. Raadpleeg voor bijkomende informatie Giften aan Debian. Op de pagina staan ook de verschillende manieren vermeld waarop een donatie kan gebeuren.

Men kan individuele donaties geven aan organisaties die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van het Debian-project. De belangrijkste organisatie is Software in the Public Interest, een vereniging in de Verenigde Staten, maar er zijn er ook nog andere.

13.3.1. Software in the Public Interest

Software in the Public Interest (SPI) is een onder IRS 501(c)(3) erkende non-profitorganisatie die gevestigd is in de Verenigde Staten. De vereniging heeft als doel vrije software te ontwikkelen en te verspreiden.

Ze moedigt programmeurs aan om de 'GNU General Public License' te gebruiken of andere licenties die de vrije verspreiding en het vrije gebruik van software toelaten, en hardwareontwikkelaars om documentatie te verspreiden die het mogelijk maakt om voor hun product een apparaatstuurprogramma te schrijven.

SPI ontvangt giften met fiscale vrijstelling voor veel projecten van vrije en open-bronsoftware. Sinds het ontstaan van de organisatie is Debian een van de geassocieerde projecten.

U kunt SPI bereiken op: https://www.spi-inc.org/.

13.3.2. Andere organisaties

There are a number of organizations created in different countries that hold assets in trust for Debian. The donations page lists the trusted organizations individuals can donate to. At the time of this writing there are two of them: the Debian France Association (in France), and debian.ch (Switzerland and the Principality of Liechtenstein). Additional affiliate organizations in other countries are listed in Organizations page in the Debian Wiki.