Внимание! Този превод е твърде стар, моля прочетете оригиналния документ.

Огледални сървъри на Дебиан

Дебиан се разпространява по целия свят посредствном мрежа от огледални сървъри. Това предоставя на потребителите по-удобен и бърз достъп до архива и намалява натоварването върху сървърите на Дебиан.

Следните архиви имат копия на огледалните сървъри:

Пакети на Дебиан (debian/)
Фонда с пакети на Дебиан – включва повечето .deb пакети, инсталационните файлове и изходния код.
Прегледайте списъка на огледалните сървъри, които включват архива debian/.
Образи на компактдискове (debian-cd/)
Хранилището за образи на компактдискове – файлове за jigdo и образи във формат ISO.
Прегледайте списъка на огледалните сървъри, които включват архива debian-cd/.
Стари издания (debian-archive/)
Архив на старите издания на Дебиан.
За повече информация вижте Архиви на дистрибуцията.

До версия 3.1 в Дебиан имаше и архив на Non-US пакети (debian-non-US/), който съдържаше пакети, които не можеха да бъдат разпространявани в Съединените Щати заради софтуерни патенти или използване на шифриране. Тези пакети бяха интегрирани в основния архив с версия 3.1 и оттогава архивът non-US е премахнат.

Информация за собствениците на огледални сървъри

Огледалата на Дебиан се поддържат от ентусиасти на доброволни начaла. Ако имате възможност да дарите дисково пространство и мрежова свързаност, създайте огледало и направете Дебиан по-достъпен за целия свят.

На страниците за настройване на огледало на Дебиан ще откриете информация за всички подробности около създаването на огледален сървър.

Можете да направите частично или пълно огледало на Дебиан — проверете обема на архива.

Ако предпочитате можете да запазите огледалото за вътрешна употреба. Повечето хора избират да добавят огледалото си в нашата база данни. Това е добър начин да го направите известно, понеже потребителите ще го забележат в списъка на огледалните сървъри. Организацията, поддържаща огледалото ще бъде спомената в страницата със спонсори на огледални сървъри.

Ако във вашата страна все още няма официално огледало на Дебиан и вашето има добра мрежова свързаност, можете да го направите официално.

Има два публични пощенски списъка за огледалата на Дебиан – debian-mirrors-announce (известия) и debian-mirrors (дискусии). Препоръчваме на всички отговорници на огледала да се абонират за списъка за известия, в който се съобщава за важни промени. Списъкът се контролира и количеството съобщения е малко. Вторият пощенски списък е предназначен за дискусии и е отворен за всички.

Огледалата на Дебиан съдържат файлове с времева маркировка, които използваме за да разберем кога последно е бил обновен даден сървър. Ето някои статистически данни, предоставени от отговорниците за огледалната инфраструктура:

Ако имате въпроси, на които няма отговор на тези страници, можете да се свържете с нас на адрес mirrors@debian.org или в IRC канала #debian-mirrors на irc.debian.org.