Debianspeglar

Debian distribueras över hela världen genom att använda speglar för att ge våra användare bättre tillgång till vårt arkiv och för att reducera belastningen på våra servrar.

Följande Debianarkiv speglas:

Debianpaket (debian/)
Debians paketpool – den innehåller huvuddelen av .deb-paketen, installationsmaterialet och källkoden.
Se förteckningen över Debianspeglar som innehåller debian/-arkivet.
CD-avbildningar (debian-cd/)
Arkivet med cd-avbildningar: Jigdofiler och ISO-avbildningsfiler.
Se förteckningen över Debianspeglar som innehåller debian-cd/-arkivet.
Debian backports (debian-backports)
Arkivet med Debian backports.
Se listan över Debianspeglar som inkluderar debian-backports/-arkivet.
Gamla utgåvor (debian-archive/)
Arkiv med gamla versioner av Debian.
Se Arkiverade utgåvor för mer information.

Före Debian 3.1 fanns det ven ett arkiv för Icke-USA-paket (debian-non-US/) som innehöll Debianpaket som inte kunde distriberas i Förenta Staterna på grund av programvarupatent eller att de använde kryptering. Dessa paket togs in i huvudarkivet i Debian 3.1 och non-US-arkivet finns inte längre.

Information till de som äger speglar

Debianspeglar underhålls av frivilliga, så om du har möjlighet att donera diskutrymme och bandbredd: sätt upp en spegel och hjälp till att göra Debian mer tillgängligt.

Mer information om hur man speglar, hur man gör en delvis spegling, när man skall spegla, med mera, finns på sidan om hur man skapar en spegel av Debianarkivet .

Du kan spegla Debianarkivet delvis eller i sin helhet – se storleken på speglar. Se sidorna om att sätta upp en Debianarkivspegel för ytterligare information om, bland annat, hur du speglar, hur du sätter upp en spegel som bara tar delar av arkivet och när du bör spegla.

Du kan hålla din spegel privat, men de flesta väljer att lägga sina ftp-platser till vår databas vilken innehåller information om alla Debianspeglar. Detta är ett bra sätt att göra speglarna kända, eftersom användare kan hitta dem via våra spegellistor. Din organisation kommer också att omnämnas på webbsidan med speglarnas sponsorer.

Om det inte redan finns en officiell Debianspegel i ditt land och din spegel har bra bandbredd kanske du vill att den skall bli en officiell spegel.

Det finns två öppna sändlistor som handlar om Debianspeglar, debian-mirrors-announce och debian-mirrors. Vi uppmuntrar alla spegelansvariga att prenumerera på kungörelselistan (-announce) eftrsom den används för viktiga kungörelser. Den andra listan är tänkt för allmänna diskussioner och är öppen för alla.

Debianspeglar har tidsstämplingsfiler som vi använder för att avgöra hur nyligen de har uppdaterats. Här finns statistik de spegelansvariga har tillhandahållit:

Om du har frågor som inte besvaras av dessa webbsidor kan du kontakta oss på mirrors@debian.org eller med hjälp av IRC, #debian-mirrors på irc.debian.org.