Margarita Manterola

Margarita Manterola URL: https://www.marga.com.ar/blog
Email: marga@debian.org

Hoe lang gebruikt u Debian al?

Ik gebruik Debian sinds 2000. In het begin was ik gewoon een eenvoudige gebruiker, maar na verloop van tijd raakte ik meer betrokken, eerst door het rapporteren van bugs, toen door het indienen van patches, en tegen 2004 begon ik met het onderhouden van pakketten.

Een keerpunt in mijn leven was DebConf4 in Brazilië, waar ik veel Debian-ontwikkelaars heb ontmoet, gezichten op namen heb kunnen plakken en veel heb geleerd over hoe Debian werkt. Ik raad mensen ten zeerste aan om DebConf bij te wonen en daar mensen te ontmoeten. Het is al lang geleden en ik heb nu het gevoel dat Debian-mensen deel uitmaken van mijn uitgebreide familie.

Bent u een ontwikkelaar van Debian?

Ja. Ik ben Debian-ontwikkelaar geworden op 13 november 2005.

In welke domeinen van Debian bent u actief?

Ik onderhoud een aantal pakketten, maar niet al te veel. Het belangrijkste op het gebied van verpakkingen dat ik doe, is deelnemen aan het team dat de Cinnamon Desktopomgeving onderhoudt.

Ik ben ook zeer actief betrokken geweest bij de organisatie van verschillende DebConfs, in het bijzonder van DebConf8, dat plaatsvond in mijn land, Argentinië. Later verhuisde ik naar Duitsland en nam ook actief deel aan de organisatie van DebConf15, in Heidelberg. Bovendien vind ik het erg leuk om QA te doen: ik heb heel wat NMU's gedaan om RC-bugs op te lossen in pakketten die niet geschikt waren voor een release, en ik heb meestal veel plezier bij het deelnemen aan Bug Squashing Parties. Ik maak deel uit van het team tegen grensoverschrijdend gedrag, dat van Debian een veilige plek probeert te maken waar iedereen welkom is en zich kan uiten. Ik maak ook deel uit van het Technisch Comité, het orgaan dat helpt bij het nemen van moeilijke technische beslissingen.

Waardoor raakte u geïnteresseerd om met Debian te werken?

De filosofie van vrije software. Ik hield ervan dat die werd ontwikkeld door een gemeenschap in plaats van door een bedrijf en dat mijn bijdragen konden worden geaccepteerd als ze waardevol waren.

Ook de magie van apt-get en de immense pakketbron. Ik heb meestal het idee dat als iets niet in Debian zit, het niet de moeite waard is om het te gebruiken (en als dat wel het geval is, dan kan ik het op mij nemen om ervoor te zorgen dat het verpakt en geüpload wordt). Wat me door de jaren heen geïnteresseerd heeft gehouden in het werken in Debian is dat er altijd meer werk te doen is, meer software om in Debian te krijgen, meer bugs om op te lossen, meer nieuwe ideeën om uit te proberen.

Heeft u tips voor vrouwen die graag meer actief betrokken willen worden bij Debian?

Er zijn veel dingen te doen in Debian, en meestal is het moeilijkste om uit te zoeken waar u best past. Als u bijvoorbeeld van programmeren houdt, zoek dan een team dat pakketten onderhoudt in een programmeertaal die u leuk vindt en sluit u bij hen aan. Als u bent zoals ik en graag veel kleine bugs oplost, kijk dan naar de lijst met bugs en probeer er één op te lossen. Er zijn veel eenvoudige bugs en mensen zullen u dankbaar zijn dat u de tijd hebt genomen om ze op te lossen. Maar zelfs als u niet bezig bent met coderen of bugs oplossen, zijn er veel dingen die u kunt doen. We hebben een beter grafisch ontwerp nodig, we hebben betere documentatie nodig, we hebben vertalingen nodig en nog veel meer.

Iets meer over uzelf...

Ik ben al meer dan 10 jaar voornamelijk Python-programmeur. Tot 2012 woonde ik in Argentinië, daarna verhuisde ik naar München, Duitsland om voor Google te werken als verantwoordelijke voor de efficiënte werking van computer- en softwaresystemen.

Ik ben sinds 2004 getrouwd met Maximiliano Curia (ook een DD) (DebConf4 was onze huwelijksreis!)