Documentatie

Bij het maken van een vrij besturingssysteem van hoge kwaliteit hoort ook het schrijven van technische handleidingen die de werking en het gebruik van programma's beschrijven. Het Debian-project stelt alles in het werk om alle gebruikers te voorzien van goede documentatie in een gemakkelijk toegankelijke vorm. Deze pagina bevat een aantal links die leiden naar installatiehandleidingen, HOWTO's, veelgestelde vragen, opmerkingen bij de release, onze Wiki en meer.

Snel aan de slag

Als Debian nieuw voor u is, raden we u aan te beginnen met de volgende twee handleidingen:

Zorg ervoor dat u deze documenten bij de hand heeft wanneer u uw eerste installatie van Debian uitvoert. Waarschijnlijk zullen ze veel vragen beantwoorden en u helpen bij het werken met uw nieuw Debian-systeem.

Later zult u mogelijk de volgende documenten willen raadplegen:

Handleidingen

Het grootste deel van de documentatie die is opgenomen in Debian, werd geschreven voor GNU/Linux in het algemeen, maar er is ook documentatie die specifiek voor Debian is geschreven. In principe worden de documenten ingedeeld in de volgende categorieën:

Veel van de hier vermelde handleidingen zijn zowel online als in Debian-pakket beschikbaar; in feite zijn de meeste handleidingen op de website uit hun respectievelijk Debian-pakket gehaald. Kies hieronder een handleiding voor de naam van het pakket en/of de link naar de online versie.

Handleidingen die specifiek zijn voor Debian

Handleidingen voor gebruikers

Handleidingen voor ontwikkelaars

Andere (beknoptere) documenten

De volgende documenten bevatten snelle, korte instructies:

Man-pagina’s
Vanouds worden alle UNIX programma's gedocumenteerd in zogenaamde manpages (man-pagina’s). Dit zijn naslaghandleidingen die u kunt oproepen door middel van het commando man. Ze zijn meestal niet gericht op beginners, maar ze documenteren alle eigenschappen en functies van een commando. Het volledige archief van alle man-pagina’s die in Debian beschikbaar zijn, staat online: https://manpages.debian.org/.
info-bestanden
Veel software van GNU is gedocumenteerd in info-bestanden in plaats van in man-pagina’s. Deze bestanden bevatten uitgebreide informatie over het programma zelf, opties en voorbeelden. Ze zijn beschikbaar via het commando info.
README-bestanden
README-bestanden (lees-mij-bestanden) zijn eenvoudige tekstbestanden die één enkel onderwerp beschrijven, meestal een specifiek pakket. U kunt veel van deze bestanden vinden in de onderliggende mappen van /usr/share/doc/ op uw Debian-systeem. Naast het README-bestand bevatten sommige van die mappen configuratievoorbeelden. Houd er rekening mee dat de documentatie van grotere programma's doorgaans in een apart pakket wordt geleverd (met dezelfde naam als het oorspronkelijke pakket, maar eindigend op -doc).