Användardokumentation
En viktig del i alla operativsystem är dokumentationen, de tekniska manualer som beskriver hur programmen fungerar och används. Som del av arbetet med att skapa ett högkvalitativt fritt operativsystem anstränger sig Debianprojektet för att tillhandahålla ordentlig dokumentation i ett lättåtkomligt format.
Snabbstart
Om du är nybörjare på Debian rekommenderar vi att du börjar med att läsa:
Ha dessa till hands när du installerar Debian för första gången. Där kommer du troligen hitta svar på de flesta frågor du har och de kommer hjälpa dig med att använda ditt nya Debiansystem. Senare bör du gå igenom:
- Handbok för Debianadministratörer, den omfattande användarmanualen
- Debianreferensen, en kortfattad användarguide med fokus på kommandoradstolken
- versionsfakta, för användare som uppgraderar
- Debian Wiki, en god informationskälla för nybörjare
Slutligen är det en bra idé att skriva ut och ha Debian GNU/Linux-referenskortet, en förteckning över de viktigaste kommandona på Debiansystem, tillgängligt.
En hel del annan dokumentation nämns nedan.
Typer av dokumentation
Huvuddelen av den dokumentation som finns i Debian skrevs för GNU/Linux generellt. Det finns även en del dokumentation skriven specifikt för Debian, dessa dokument kan delas in i följande grundläggande kategorier:
- Manualer
- "Hur gör jag"-dokument (HOWTO)
- Frågor och svar (FAQ)
- Andra kortare dokument
Manualer
Manualerna påminner om böcker, eftersom de på ett allsidigt sätt beskriver stora ämnesområden.
Manualer specifika för Debian
Utvecklarmanualer
- Debians policyhandbok
- Debians utvecklarreferens
- Guide för Debian Maintainers
- Debian New Maintainers' Guide
- Introduktion till Debianpaketering
- Debians menysystem
- Introduction to i18n
- De inre delarna av Debian Installer
- Guide för paketunderhållare som använder databaser
- Policy för paket som använder databaser
Diverse manualer
Den kompletta listan över Debianmanualer och annan dokumentation finns på Debian Documentation Projects webbsidor.
Det finns även flera manualer riktade mot användare skrivna för Debian GNU/Linux tillgängliga som tryckta böcker.
Manualer för GNU/Linux i allmänhet
Några av de populäraste Linuxdokumenten och -manualerna är Linux Installation and Getting Started, Linux Users' Guide, Network Administrators' Guide, System Administrator's Guide, med flera.
Linuxdokumentationen samordnas genom Linux Documentation Project (LDP). Du hittar den kompletta listan över LDP-manualer på på deras webbplats, tillsammans med en hel del annan dokumentation, både i elektronisk och tryckt form.
"Hur gör jag"-dokument
"Hur gör jag"-dokumenten (HOWTO) beskriver, som namnet antyder, hur man gör någonting, och de täcker vanligtvis ett mer specifikt ämne.
Några av de viktigare Linux-HOWTO-dokumenten är:
- Hardware Compatibility HOWTO,
- Unix and Internet Fundamentals HOWTO,
- Filesystems HOWTO,
- Configuration HOWTO,
- Networking HOWTO,
- och många fler.
Frågor och svar
Frågor och svar-dokument (engelska FAQ, frequently asked questions) är dokument som besvarar ofta ställda frågor.
Frågor specifika för Debian besvaras i Debians FAQ. Det finns även en separat FAQ om Debian på cd-/dvd-avbildningar.
Andra, kortare dokument
Följande dokument innehåller snabbare, kortare instruktioner:
- Manualsidor
- Traditionellt dokumenteras alla Unixprogram med manualsidor, referensmanualer som nås via kommandot man. De är vanligen inte avsedda för nybörjare. Du kan söka efter och läsa manualsidor i Debian via https://manpages.debian.org/.
- info-filer
- Många GNU-program dokumenteras med info-filer istället för manualsidor. Dessa filer innehåller detaljerad information om programmet, flaggor och användningsexempel och kan nås via kommandot info.
- Blandade README-filer
- Read me ("Läs mig") är också vanliga – de är vanliga textfiler som beskriver något enskilt, vanligtvis ett paket. Du hittar många av dessa i katalogerna under /usr/share/doc/ på ditt Debiansystem. Varje programpaket har en underkatalog med sina egna dokument, det kan även finnas exempelkonfigurationer. Observera att för större program finns dokumentationen vanligen i ett separat paket (med samma namn som originalpaketet, men med ändelsen -doc).
- Snabbreferenskort
-
Snabbreferenskort är väldigt korta sammanfattningar av vissa (del)system. Vanligtvis tillhandahåller ett sådant kort de oftast använda kommandona på ett enda papper. Några referenskort och samlingar av kort:
- Debian GNU/Linux-referenskortet
- Detta kort, som kan skrivas ut på ett enkelt papper, innehåller en förteckning över de viktigaste kommandona och är en god referens för nya Debiananvändare som vill lära sig dem. Det kräver åtminstone grundläggande kunskaper om datorer, filer, kataloger och kommandoraden. Nybörjare bör kanske läsa Debianreferensen först.
Om du har undersökt resurserna ovan, men fortfarande inte kan finna svaret på dina frågor eller lösningar till dina problem, se vår supportsida.