Как да помогнете на Дебиан?

Дебиан не е просто операционна система, а също и общност. В проекта участват много хора с разнообразни умения – софтуерът, графичния дизайн, уикито и останалата документация са резултат от съвместните усилия на голяма група хора. Не всички са програмисти и със сигурност не е нужно да знаете как се програмира за да помогнете. Има много области в които можете да помогнете за подобряването на Дебиан. Ако искате да се включите, ето някои идеи и за опитни, и за неопитни потребители.

Програмиране и поддръжка на пакети

Може би искате да създадете изцяло нова програма, а може би искате да добавите липсваща функция към съществуваща програма. Ако сте програмист и искате да помогнете на Дебиан може и да ни помогнете с подготовката на софтуер за лесно инсталиране - т.нар. пакетиране. Ето списък с идеи как да започнете:

Тестване и отстраняване на проблеми

Както всеки друг софтуерен проект, Дебиан има нужда от потребители, които да тестват операционната система и нейните приложения. Един от начините да помогнете е като инсталирате последната версия и докладвате на отговорниците ако нещо не работи както трябва. Трябват ни и хора, които да тестват инсталационните носители, сигурното зареждане (secure boot) и програмата за начално зареждане U-boot на различни хардуерни платформи.

Документация и категоризация на пакети

Ако се натъкнете на проблем в Дебиан, които не можете да решите с програмиране, може да помогнете като си водите бележки с описание на начина, по който се справяте с проблема. Това може да е от полза за други потребители. Всичката документация в Дебиан е създадена от членове на общността и има много възможности да допринесете.

Превод и локализация

Ако имате достатъчно познания по английски за да разбирате и превеждате софтуер или текстове като уеб сайта на Дебиан, може да се включите в екипа за превод и да помогнете за локализацията на различни приложения на родния си език. Съобщаването за грешки в съществуващи преводи също би било от полза.

Взаимопомощ

Можете да допринесете към проекта като помагате на други потребители. Разполагаме с множество канали за поддръжка като пощенски списъци на различни езици и канали в IRC. Повече информация има на страниците за поддръжка.

Организиране на събития

Наред с годишната конференция на Дебиан (DebConf), всяка година се организират множество по-малки събирания в различни части на света. Участието или организирането на такова събитие е добра възможност да срещнете много потребители и сътрудници на Дебиан.

Даряване на средства, оборудване и мрежова свързаност

Всички дарения за Дебиан се управляват от лидера на проекта. Благодарение на вашата подкрепа сме в състояние да се снабдяваме с оборудване, домейни, криптографски сертификати и др. Използваме част от средствата за годишната конференция и други по-малки събития.

Използвайте Дебиан и споделяйте опита си

Разкажете на други за проекта Дебиан и общността около него. Препоръчайте операционната система на други потребители и им покажете как да я инсталират. Просто я използвайте и се забавлявайте – това вероятно е най-лесния начин да допринесете към проекта.

Помощ от организации

Независимо дали работите в образователна, бизнес, правителствена организация или в организация с идеална цел, има много начини да подпомогнете проекта с ресурсите, с които разполагате.

Интересуваме се и от създаването на партньорства. Би било страхотно ако можете да помогнете за популяризирането на Дебиан с кратко резюме, като я използвате на сървърите или работните станции във вашата организация или дори като окуражавате служителите си да участват в проекта. Може и да предоставяте информация за Дебиан, общността и да насочвате екипа си да допринася към проекта в работно време или да ги изпратите да участват в някое от събитията, организирани от Дебиан.