Внимание! Този превод е твърде стар, моля прочетете оригиналния документ.

Как да помогнете на Дебиан?

Ако обмисляте да помогнете в разработването на Дебиан, има много области в които могат да се включат и опитни, и неопитни потребители:

 1. Може просто да тествате операционната система и програмите, които идват с нея, като докладвате за все още неоткрити проблеми, използвайки Системата за следене на грешките. Опитайте и да прегледате грешките, докладвани за пакетите, които използвате и да изпратите допълнителна информация ако успявате да възпроизведете описания проблем.
 2. Ако сте опитен потребител, можете да помогнете на другите потребители чрез потребителските пощенски списъци или в канала #debian в IRC. За повече информация за възможностите за поддръжка и наличните източници прочетете страниците за подръжка.
 3. Можете да помогнете с превода на приложенията или друга свързана с Дебиан информация (уеб-страници, документация) на родния си език като се включите в проект за превод (дискусиите за превод на български се провеждат в пощенския списък dict). Можете дори да стартирате нова преводаческа група, ако няма такава за вашия език. За повече информация вижте страницата Дебиан Интернационал.
 4. Можете да помогнете с поддръжането на приложения, налични в операционната система Дебиан, особено тези, които познавате особено добре, като изпращате поправки (кръпки) или допълнителна информация до системата за следене на грешките за съответните пакети. Може и директно да се включите в поддържането на пакети като се присъедините към някой екип за поддръжка или се включите в друг проект на Дебиан на сървъра за сътрудничество Alioth.
 5. Можете да помогнете на Проекта за документиране на Дебиан или на уикито на Дебиан.
 6. Може да помогнете за подобряване на имиджа на Дебиан с работа по сайта или като помогнете в организирането на различни събития по света.
 7. Можете да помогнете с поддържането на архитектура, с която имате опит, включително да добавите поддръжка за нова. За повече информация вижте списъка на поддържаните архитектури.
 8. Може да пакетирате софтуер, който намирате за полезен и считате, че би бил ценен за Дебиан и да станете отговорник на пакетите. За повече информация посетете страницата За програмистите.
 9. Можете да помогнете за проследяването, откриването или поправянето на проблеми със сигурността в пакетите, предоставяни от Дебиан.
 10. Може да дарите оборудване или услуги на проекта Дебиан, в помощ на потребителите или програмистите. Надеждни огледални сървъри са винаги добре дошли, както и системи за автоматично компилиране за различните архитектури.
 11. Може да правите снимки от екрана на пакети и да ги публикувате на screenshots.debian.net, помагайки на потребителите на Дебиан да добият представа за изгледа на софтуера преди да решат да го използват.
 12. Може да категоризирате и да слагате етикети на пакета на сайта на debtags, помагайки на потребителите да откриват по-лесно нужния им софтуер.
 13. Помогнете за увеличчаване на популярността на Дебиан като говорите за нея или я демонстрирате.

Както виждате, има много начини да се включите в проекта и само някои от тях изискват да сте официален разработчик на Дебиан. Много от проектите имат механизми за достъп до изходния код от хора, които искат да помогнат и са показали че са ценни и може да им се има доверие. Често хората, които откриват, че могат да помогнат още повече на Дебиан се присъединяват към проекта, но това не е задължително.