Hoe u Debian kunt helpen

Debian is niet enkel een besturingssysteem, het is een gemeenschap. Veel mensen met veel verschillende vaardigheden dragen bij aan het project: onze software, de grafische vormgeving, de wiki en andere documentatie zijn het resultaat van een gezamenlijke inspanning van een grote groep individuen. Niet iedereen is een ontwikkelaar, en u hoeft zeker niet te kunnen coderen om mee te werken. Er zijn veel verschillende manieren waarop u kunt helpen Debian nog beter te maken. Als u mee wilt doen, volgen hier enkele suggesties voor zowel ervaren als onervaren gebruikers.

Coderen en pakketten onderhouden

Misschien wilt u een volledig nieuwe applicatie schrijven, misschien wilt u een nieuwe functie in een bestaand programma implementeren. Als u een ontwikkelaar bent en een bijdrage wilt leveren aan Debian, kunt u ons ook helpen om de software in Debian klaar te maken voor een vlotte installatie, we noemen dit "verpakken". Bekijk deze lijst voor wat ideeën om aan de slag te gaan:

Testen en bugs oplossen

Net als elk ander softwareproject heeft Debian gebruikers nodig die het besturingssysteem en zijn toepassingen testen. Een manier om bij te dragen is door de laatste versie te installeren en aan de ontwikkelaars te rapporteren als iets niet werkt zoals het zou moeten. We hebben ook mensen nodig om onze installatiemedia, secure boot en het U-Boot opstartprogramma te testen op verschillende hardware.

Documentatie schrijven en pakketten labelen

Als u problemen ondervindt in Debian en geen code kunt schrijven om het probleem op te lossen, is het misschien een optie voor u om aantekeningen te maken en uw manier om de zaak op te lossen op te schrijven. Op die manier kunt u andere gebruikers helpen die soortgelijke problemen hebben. Alle Debian-documentatie is geschreven door leden van de gemeenschap en er zijn verschillende manieren waarop u kunt helpen.

Vertalen en lokaliseren

Is uw moedertaal niet het Engels, maar heeft u voldoende taalvaardigheid in het Engels om software of Debian-gerelateerde informatie zoals webpagina's, documentatie, enz. te begrijpen en te vertalen? Waarom zou u zich niet aansluiten bij een vertaalteam en Debian-applicaties omzetten naar uw moedertaal? We zijn ook op zoek naar mensen die bestaande vertalingen kunnen controleren en indien nodig bugrapporten kunnen indienen.

Andere gebruikers helpen

U kunt ook bijdragen aan het project door andere Debian-gebruikers te helpen. Het project maakt gebruik van verschillende ondersteuningskanalen, zoals bijvoorbeeld mailinglijsten in verschillende talen en IRC-kanalen. Voor meer informatie kunt u terecht op onze pagina's in verband met ondersteuning.

Evenementen organiseren

Naast de jaarlijkse Debian-conferentie (DebConf) zijn er elk jaar een aantal kleinere bijeenkomsten en vergaderingen in verschillende landen. Deelnemen aan een evenement of er een helpen organiseren is een prima gelegenheid om andere gebruikers en ontwikkelaars van Debian te ontmoeten.

Geld, hardware of bandbreedte doneren

Alle donaties aan het Debian-project worden beheerd door onze Debian-projectleider (DPL). Met uw steun kunnen we hardware, domeinnamen, cryptografische certificaten, enz. aankopen. We gebruiken ook fondsen om DebConf- en MiniDebConf-evenementen, ontwikkelingssprints, de aanwezigheid op andere evenementen en andere dingen te sponsoren.

Debian gebruiken en erover praten

Zeg het voort en vertel anderen over Debian en de Debian-gemeenschap. Beveel het besturingssysteem aan andere gebruikers aan en laat hen zien hoe ze het kunnen installeren. Gebruik het gewoon en geniet ervan -- dat is waarschijnlijk de gemakkelijkste manier om iets terug te geven aan het Debian-project.

Hoe uw organisatie Debian kan ondersteunen

Of u nu werkt bij een educatieve, commerciële, non-profit- of overheidsorganisatie, er zijn tal van manieren om ons te ondersteunen met uw middelen.

We zijn ook geïnteresseerd in het aangaan van partnerships. Indien u Debian kunt promoten via een getuigenis, door het te gebruiken op de servers of desktops van uw organisatie of zelfs door uw personeel aan te moedigen om mee te werken aan ons project, is dat fantastisch. Misschien zou u ook kunnen overwegen om les te geven over het Debian-besturingssysteem en de Debian-gemeenschap, om uw team op te dragen om tijdens de werkuren bij te dragen aan Debian of ze naar een van onze evenementen te sturen.