Chapter 3. Installatiesysteem

Table of Contents

3.1. Nieuwigheden in het installatiesysteem
3.1.1. Geautomatiseerde installatie
3.2. Cloudinstallaties
3.3. Container-images en virtuele machine-images

De Debian Installer is het officiële installatiesysteem voor Debian. Het biedt verscheidene installatiemethoden. Welke methoden beschikbaar zijn om uw systeem te installeren hangt af van uw architectuur.

Images van de installer voor bullseye kunnen samen met de installatiehandleiding worden gevonden op de Website van Debian.

De installatiehandleiding is ook opgenomen op de eerste cd/dvd van de officiële Debian dvd-(cd/blu-ray)serie onder:

/doc/install/manual/taal/index.html

Het is aangeraden om ook de errata bij de Debian Installer te bekijken voor een lijst met bekende problemen.

3.1. Nieuwigheden in het installatiesysteem

Het Debian Installatiesysteem is op veel punten verder ontwikkeld sinds zijn vorige officiële uitgave met Debian 10. Dit heeft geleid tot zowel betere hardware-ondersteuning als een aantal opmerkelijke nieuwe functies en verbeteringen.

Indien u geïnteresseerd bent in een gedetailleerd overzicht van de veranderingen sinds buster, raadpleeg dan de aankondigingen bij de beta- en RC-uitgaven voor bullseye. Deze zijn te vinden op de pagina met de historiek van de nieuwsberichten van het Debian Installatiesysteem.

3.1.1. Geautomatiseerde installatie

Sommige veranderingen die in het vorige hoofdstuk vermeld werden, hebben ook veranderingen tot gevolg in de ondersteuning door het installatiesysteem van geautomatiseerde installaties met behulp van preconfiguratiebestanden. Dit betekent dat als u bestaande preconfiguratiebestanden hebt die werkten met het installatiesysteem van buster, u niet kunt verwachten dat deze zonder aanpassingen zullen werken met het nieuwe installatiesysteem.

De installatiehandleiding heeft een aparte bijgewerkte bijlage met uitgebreide documentatie over het gebruik van preconfiguratie.

3.2. Cloudinstallaties

Het cloudteam publiceert Debian bullseye voor verschillende populaire clouddiensten, waaronder:

  • OpenStack

  • Amazon Web Services

  • Microsoft Azure

Cloud-images bieden via cloud-init automatiseringsuitbreidingen om voorrang te geven aan het snel opstarten van dergelijke Debian installaties met behulp van specifiek geoptimaliseerde kernelpakketten en grub-configuraties. Images die verschillende architecturen ondersteunen worden waar nodig geleverd en het cloudteam streeft ernaar alle functies te ondersteunen die door de clouddienst worden aangeboden.

Meer informatie is beschikbaar op cloud.debian.org en op de wiki.

3.3. Container-images en virtuele machine-images

Multiarchitectuur container-images voor Debian bullseye zijn beschikbaar op Docker Hub. Naast de standaard-images is er ook een afgeslankte variant beschikbaar die het schijfgebruik vermindert.

Virtuele machine-images voor de Hashicorp Vagrant VM-manager worden gepubliceerd op Vagrant Cloud.