Debian 6.0 Squeeze vil blive udgivet med en helt fri Linux-kerne

15. december 2010

Gennem de sidste to udgivelsescyklusser har Debian-projektet har arbejdet på at fjerne ikke-fri firmware fra Linux-kernen, der leveres med Debian. Ved udgivelsen af Debian 4.0 etch og 5.0 lenny, var det dog endnu ikke muligt at levere Linux-kerne hvor alle forekomster af ikke-fri firmware var fjernet. Den gang måtte vi tage til efterretning, at frihedsproblemerne som vedrørte Linux-firmware ikke helt var udbedret.

Vi har ikke desto mindre fortsat arbejdet med at fjerne ikke-frie dele fra Linux-kernen, takket være arbejde udført af Debian Kernel-holdet og forskellige opstrøms udviklere af Linux. Vi er stolte over at kunne annoncere, efter vores bedste overbevisning er alle problemer løst og vi kan levere en Linux-kerne som er fuldstændig fri, ifølge Debians retningslinjer for fri software (Debian Free Software Guidelines, DFSG), med Debian squeeze. Hermed genbekræfter vi fri software som en af vores prioriteringer, som beskrevet i Debians sociale kontrakt (Debian Social Contract).

Jævnfør Debians sociale kontrakt anerkender vi at nogle brugere har brug for at benytte værker som ikke overholder DFSG og at disse kan indeholder firmware som er ikke-fri. Indtil videre har vi i non-free-området i vores arkiv tilføjet alternative installeringsaftryk og yderligere pakker til Debian squeeze, som indeholder ikke-fri firmware, som er nødvendig for at aktivere specifik hardware. De er ikke en del af Debian, og kun brugere der specifikt har brug for dem, bør kigge efter dem. Desuden kan vi ikke understøtte dem i samme grad som fri firmware, da vi ikke har adgang til den tilhørende kildekode. Vi opfordrer hardwarefabrikanter til kun at udgive DFSG-fri firmware, og vi kan ikke acceptere nogen anden form for firmware som en del af Debian.

Om Debian

Debian-projektet blev grundlagt i 1993 af Ian Murdock, som et helt frit fællesskabsprojekt. Siden den gang, er projektet vokset til at være et af de største og mest indflydelsesrige open source-projekter. Over tretusinde frivillige fra hele verden samarbejder om at fremstille og vedligeholde Debian-software. Med oversættelser til over 65 sprog, og med understøttelse af et enormt antal computertyper, kalder Debian sig det universelle styresystem.

Kontaktoplysninger

Besøg Debians websider på https://www.debian.org/ for yderligere oplysninger eller send en mail på engelsk til <press@debian.org>.