Postlister

Introduktion

Debian udvikles ved hjælp af et netværk af udviklere over hele verden. Derfor er e-mail den foretrukne kommunikationsform. Meget af kommunikationen mellem Debians udviklere og brugere foregår via adskillige postlister.

Der er mange åbne postlister, dette betyder at alle kan læse alt hvad der sendes til listerne, og deltage i diskussionerne. Alle opfordres til at hjælpe til med udviklingen af Debian, og til at sprede budskabet om fri software. Der er også nogle få lister som kun er åbne for officielle Debian-udviklere, dette betyder ikke at udviklingen er lukket, men nogle gange giver det ikke mening at diskutere interne emner med ikke-udviklere.

Alle Debians egne postlister kører på en dedikeret server ved hjælp af det automatiske postbehandlingsprogram, SmartList. Denne server hedder lists.debian.org. Alle meddelelser, inklusive tegning og ophævelse af abonnement skal sendes til specifikke adresser på denne maskine.

Grundlæggende anvendelse

Alle Debians postlister har en indsendelsesadresse på formen listenavn@lists.debian.org, en adresse til kontrolforespørgsler på formen listenavn-request@lists.debian.org, og en webside på https://lists.debian.org/listenavn/.

For at sende en e-mail til en liste, sender man den blot til indsendelsesadressen. Ved tegnelse af abonnement på en liste, for at kunne læse indkommende e-mails efterhånden som de ankommer, eller for at ophæve et abonnement, anvendes adressen til kontrolforespørgsler (se nedenfor).

 

Den aktuelle liste over tilgængelige postlister findes på https://lists.debian.org/ og præsenteres sorteret efter emne og usorteret.

Vi har også nogle anvendelsesstatistikker vedrørende postlisterne: For at undgå at blive oversvømmet med e-mails, kan man kigge på det gennemsnitlige antal mails, før man tegner abonnement på en liste.

Forbehold / Beskyttelse af persondata / Juridisk information

Postlisterne er offentlige fora.

Alle e-mails der sendes til listerne, distribueres både til listernes abonnenter og kopieres til det offentlige arkiv, som folk kan kigge eller søge i, uden at være tilmeldt.

Desuden kan du kigge i vores postlister som Usenet-nyhedsgrupper.

Listerne bliver måske også distribueret andre steder – bemærk, at du aldrig skal sende fortroligt eller ulicenseret materiale til listerne. Deriblandt også e-mailadresser og lignende. Læg særligt mærke til, at spammere, virusser, orme osv. er kendte for at misbruge e-mailadresser, der er sendt til vores postlister.

Debian vedligeholder postlisterne i god tro og vil tage forhåndsregler for at stoppe alt misbrug, som vi bliver opmærksomme på, for at kunne holde vores tjeneste kørende på et normalt, uafbrudt niveau. Samtidig kan Debian ikke holdes ansvarlig for hvad der sendes til postlisterne eller hvad der kan ske i forbindelse med dem.

Se vores ansvarsfralæggelse for flere oplysninger.

Abonnement

Alle kan selv tegne og ophæve abonnement på enhver postliste, forudsat at den spciefikke liste er åben.

Man kan tegne og ophæve abonnement fra de enkelte lister via deres respektive websider på https://lists.debian.org/.

For at tegne eller ophæve abonnement på flere lister på samme tid, kan man henholdsvis bruge webformularerne til tegning eller ophævelse af abonnement. Førstnævnte indeholder også beskrivelser og tilmeldningsreglerne for hver liste.

Tegning eller ophævelse af abonnement kan også sendes via e-mail til en speciel kontroladresse, som er lidt anderledes end listeadresserne. E-mail til tegning eller ophævelse af abonnement skal IKKE sendes til postlisternes egne adresser.

For at tegne eller ophævne abonnement på en postliste sendes en e-mail til

<listenavn>-REQUEST@lists.debian.org

med enten det engelske ord subscribe (tegn abonnement) eller unsubscribe (ophæv abonnement) som emne på e-mail'en.

Husk venligst "-REQUEST"-delen af adressen.

Som en del af tilmeldingsproceduren vil liste-programmet sende dig en e-mail som du skal svare på for at afslutte oprettelsen af abonnementet. Dette er et sikkerhedstiltag for at forhindre folk i at tilmelde andre til postlisterne, uden deres tilladelse.

Hyppigt forekommende fejl ved tegnelse/ophævelse af abonnement

Husk at e-mails med abonnementsophævelser skal sendes fra den adresse, som er tilmeldt listen. Hvis det ikke muligt skal emnet på e-mail'en være unsubscribe tilmeldtadresse@tilmeldt.domæne, eller du kan anvende webformularen til abonnementophævelse.

Hvis du modtager post fra en postliste, men ikke kan finde ud af hvilken adresse dit abonnement er tegnet med, kan du ikke på de komplette "headere" i en modtaget e-mail, der indeholder noget lignende dette:

   From bounce-debian-foo=quux=example.com@lists.debian.org  Tue Apr 22 01:38:14 2003

Denne oplysning fortæller dig uden tvivl, at den pågældende liste hedder debian-foo og at den tilmeldte adresse er quux@example.com. I dette (fiktive) eksempel sendes en e-mail til debian-foo-request@lists.debian.org med unsubscribe quux@example.com i Emne-feltet. Adressen som man skal sende sin abonnementophævelsesmail til, finder man også i List-Unsubscribe-Header i alle mails.

Desværre er det for tiden umuligt at tegne abonnement med et brugernavn, som svarer til procmails tjek af e-mails, der kommer fra en dæmon. Dette betyder at brugernavne ikke må indeholde mail, admin, root, master og lignende strenge (se procmailrc(5) under FROM_DAEMON).

En anden kendt begræsning er vores postlisteprogrammel er at de fleste afviste e-mails bliver smidt væk uden varsel, så brugeren ikke har nogen egentlig forklaring på, hvad der gik galt. For eksempel er det almindeligt at folk prøver at tilmelde en adresse, som allerede er tilmeldt. SmartList ignorerer simpelthen sådanne e-mails.

Hvis du er usikker på, om du er tilmeldt en af vores postlister, så send en e-mail til majordomo@lists.debian.org med

which din.e-mail@adresse

i e-mailens krop. Flere oplysninger om denne tjeneste (den såkaldte MajorSmart) er tilgængelig ved at sende en e-mail til den samme adresse, med

help

i e-mailens krop.

Regler

Når du bruger Debians postliste, skal Debians etiske regler overholdes, samt følgende regler:

Vedligeholdelse af lister

Ønsker du at få oprettet en ny postliste, så læs først HOWTO-dokumentet.

Hvis der er problemer med at tegne eller ophæve abonnement, så forvis dig om at du har fulgt den rette procedure, før du prøver at kontakte os. Forvis dig om, at du har kigget på advarslerne i forbindelse med tegning og ophævelse af abonnement.

For at kontakte listeadministratoren kan du sende en e-mail på engelsk til listmaster@lists.debian.org.
Alternativt kan du rapportere en fejl i pseudo-pakken lists.debian.org.

Hvis du ikke kan ophævne dit abonnement på en postliste, så vedlæg venligst alle header-linier fra en e-mail, som du har modtaget fra listen.

Annonceringsregler i forbindelse med Debians postlister / spambekæmpelse

Masseudsendelse af alle former for uopfordrede e-mails (også kendt som spam) til en hvilken som helst af Debians postlister er forbudt. Afsendere af sådanne meddelelser risikerer at blive forhindret i at sende til listerne og/eller blive meldt til de relevante myndigheder.

Debians listeansvarlige gør deres bedste for at forhindre så mange af disse e-mails som muligt i at nå frem til postlisterne. På en typisk dag blokeres 40.000 af sådanne mails.

Mange af de filtreringsregler, vi anvender til at blokere spammere og deres meddelelser, kommer fra vores abonnenter. Ønsker du at hjælpe os med at reducere mængden af spammails, skal du være meget velkommen til det.
For at rapportere spam skal du gøre følgene:

Du vil modtage et svar når vi reagerer på din indsendelse.
Vær opmærksom på, at vi kun reagerer på rapporterede spammeddelelser/-mønstre, der er blevet sendt inden for de sidste få timer, fordi der ikke er nogen idé i at have forældede filtreringsregler.
Undlad at sende færdigpakkede regellister, som du har fundet et eller andet sted. De giver sjældent gode resultater på vores lister, fordi listerne modtager en ganske unik form for trafik.

Sørg for at e-mails, som du modtager fra en hvilken som helst af Debians postlister, ikke bliver sendt gennem et af de automatiske systemer til rapportering af spam. Det kan være ødelæggende for alle brugerne, og vil tvinge os til at forhindre dig i at modtage trafik fra alle Debians lister, indtil du kan overbevise os om, at det ikke vil ske igen.

Mere arbejde på at reducere mængden af spam på listerne og i arkivet https://lists.debian.org/ findes på: https://wiki.debian.org/Teams/ListMaster/ListArchiveSpam