Varoitus! Tämä suomennos on liian vanha, katso mieluummin alkuperäistä sivua.

Postilistat

Esittely

Debiania kehitetään hajautetusti ympäri maailmaa. Siksi sähköposti on kätevin tapa keskustella erinäisistä asioista. Suuri osa keskusteluista Debianin kehittäjien ja käyttäjien kanssa käydään useilla postilistoilla.

Useat postilistat ovat koko maailmalle avoimia, joten kuka tahansa voi lukea kaikki lähetetyt postit ja osallistua itse keskusteluun. Haluamme rohkaista auttamaan Debianin kehityksessä ja levittämään sanaa vapaista ohjelmistoista. Muutamat listoista ovat avoinna ainoastaan virallisille Debian-kehittäjille; älä kuitenkaan tulkitse tätä suljettuna kehitysmallina, aina ei vain ole järkevää keskustella sisäisistä asioista ei-kehittäjien kanssa.

Kaikki alkuperäiset Debianin postilistat pyörivät erityisellä palvelimella käyttäen automaattiseen postien lähettämiseen ohjelmaa nimeltä SmartList. Tämän palvelimen nimi on lists.debian.org. Kaikki postitukset, liittymis- ja poistumisviestit lähetetään annettuun osoitteeseen tälle koneelle.

Peruskäyttö

Jokaisella Debianin postilistalla on lähetysosoite muotoa listannimi@lists.debian.org, hallintaosoite muotoa listannimi-request@lists.debian.org, ja www-sivu osoitteessa https://lists.debian.org/listannimi/ .

Listalle lähetetään postia toimittamalla se lähetysosoitteeseen. Listalle liittymiseen, jotta voidaan lukea sille saapuvat postit, tai listalta poistumiseen käytetään hallintaosoitetta (katso alempaa).

Luettelo käytössä olevista postilistoista löytyy osoitteesta https://lists.debian.org/, lajiteltuna aiheen mukaan ja lajittelemattomana.

Ylläpidämme myös joitain käyttötilastoja postilistoista: tarkista listan keskimääräinen liikennemäärä ennen listalle liittymistä postitulvan välttämiseksi.

Vastuuvapauslausuma / Yksityisyyden suoja / Laillisuustietoa

Postilistat ovat julkisia foorumeita.

Kaikki listoille lähetetyt postit sekä jaellaan listan tilaajille että kopioidaan julkiseen arkistoon, josta kuka tahansa voi lukea tai hakea vanhoja listoille lähetettyjä posteja listalle liittymättä.

Lisäksi postilistojamme voi selata nyyssiryhmien tapaan. Sen voi tehdä www-liittymän kautta, esim. Google .

Saattaa olla myös muita paikkoja, jonne listoja jaellaan — tarkistathan, ettet koskaan lähetä mitään luottamuksellista tai lisensoimatonta materiaalia listoille. Tämä sisältää myös sähköpostiosoitteet. Mainitsemisen arvoinen huomio on, että roskapostittajien, viruksien, matojen jne. tiedetään väärinkäyttävän sähköpostiosoitteita, jotka on lähetetty postilistoillemme.

Debian ylläpitää postilistoja hyvää toivoen ja yrittää hillitä kaikkea havaittua väärinkäyttöä ja ylläpitää katkeamatonta normaalipalvelua. Samalla Debian ei kuitenkaan ole vastuussa kaikista postilistojen viesteistä tai mistään, joka saattaa tapahtua näihin liittyen.

Lue lisää Debianin vastuuvapauslausumasta.

Liittyminen / Poistuminen

Kuka tahansa voi omatoimisesti liittyä/poistua postilistoilta, joille liittyminen on avointa.

Yksittäisille postilistoille voi liittyä tai listoilta voi poistua käyttämällä www-lomakkeita, jotka löytyvät osoitteesta https://lists.debian.org/.

Samanaikaiseen useammalle listalle liittymiseen tai listalta poistumiseen voi käyttää vastaavasti listan liittymis- tai poistumis-www-lomakkeita. Em. sivu sisältää myös kuvauksen liittymispolitiikan kera kustakin listasta.

Liittymis- tai poistumispyynnöt voi myös lähettää sähköpostitse erityiseen hallintaosoitteeseen, joka on eri kuin listan osoite. Liittymis- ja poistumisviestejä EI saa lähettää postilistan yleiseen osoitteeseen.

Liittyäksesi tai poistuaksesi postilistalta, lähetä postia osoitteeseen

<listannimi>-REQUEST@lists.debian.org

käyttäen Asia- tai Aihe-otsakkeessa (engl.kiel. sähköpostiohjelmissa Subject) sanaa subscribe tai unsubscribe.

Muista -REQUEST -osa osoitteeseen, kiitos.

Liittymisprosessin osana lähetetään vahvistusviesti, johon täytyy vastata jos haluaa päästä listalle. Tätä varmistuskeinoa käytetään estämään ihmisiä liittämästä muita kuin itsensä listalle ilman lupaa.

Yleisiä liittymiseen/poistumiseen liittyviä ongelmia

Muista että pyyntö listalta poistamiseen tulisi lähettää osoitteesta jolla liittymispyyntö tehtiin. Mikäli se ei ole mahdollista, Aihe: (Subject:) -otsakkeen tulee olla muotoa: unsubscribe liittymisosoite@liittymis.domain, tai vaihtoehtoisesti voit käyttää poistumislomaketta

Jos saat postia joltain postilistalta mutta et löydä osoitetta jolla olet liittynyt listalle, aseta sähköpostipostiohjelma näyttämään kaikki otsakkeet (header) saapuneista viesteistä, jolloin sieltä pitäisi löytyä jotain seuraavan kaltaista:

  From bounce-debian-foo=quux=example.com@lists.debian.org  Tue Apr 22 01:38:14 2003

Tämä tarkoittaa sitä, että kyseessä oleva lista on nimeltään debian-foo ja että liittymisosoite on quux@example.com. Tässä (kuvitteellisessa) tapauksessa lähetetään osoitteeseen debian-foo-request@lists.debian.org viesti, jonka aiheeksi (Subject:) laitetaan unsubscribe quux@example.com.

Valitettavasti tällä hetkellä ei ole mahdollista liittyä sellaisella käyttäjätunnuksella, joka täsmää procmailin taustaprosesseilta tulevien postien tarkistukseen. Tämä tarkoittaa, että käyttäjätunnuksessa ei voi olla merkkijonoja kuten mail, admin, root, master tai muita näiden tapaisia (katso procmailrc(5):sta FROM_DAEMON).

Toinen tunnettu rajoitus postilistaohjelmistossamme on, että suurin osa estetyistä posteista yksinkertaisesti tuhotaan, joten käyttäjä ei saa tietää mikä meni väärin. Esimerkiksi usein ihmiset yrittävät liittyä osoitteella, joka on jo liitetty: SmartList yksinkertaisesti ohittaa tällaiset sähköpostit.

Jos et ole varma, oletko liittynyt postilistallemme vai et, lähetä osoitteeseen majordomo@lists.debian.org viesti, jonka sisältönä on which sinun@sähköposti.osoite. Lisää tietoa tästä palvelusta (ns. MajorSmart) saa lähettämällä toisen postin samaan osoitteeseen, jonka sisältönä on help.

Käyttäytymisohjeet

Kun käytät Debianin postilistoja, noudata näitä sääntöjä:

Listojen ylläpito

Jos haluat pyytää uutta postilistaa, lue KUINKA-dokumentti.

Mikäli liittymisessä tai poistumisessa ilmenee ongelmia, varmista että olet menetellyt oikein ennen kuin otat yhteyttä meihin. Tarkista liittymiseen/poistumiseen liittyvät sudenkuopat.

Yhteyden listojen ylläpitäjään saa lähettämällä sähköpostia englanniksi osoitteeseen listmaster@lists.debian.org.
Vaihtoehtoisesti voi tehdä vikailmoituksen lists.debian.org-pseudopaketista.

Mikäli postilistalle liittyminen tai listalta poistuminen ei onnistu, liitä viestiin mukaan kyseessä olevalta listalta tulleen malliviestin kaikkien otsakkeiden (headers) kopiot.

Debianin postilistojen mainostuspolitiikka/roskapostin esto

Kaikenlainen ei-toivottu massasähköpostitus (roskapostien lähetys, spämmäys) Debianin postilistoille on kiellettyä. Tällaisten viestien lähettäjiltä voidaan estää postitus postilistoille ja/tai asiasta ilmoitetaan asiaan kuuluville tahoille.

Debianin postilistavastaavat tekevät parhaansa estääkseen roskapostien päätymisen postilistoille. Normaalina päivänä roskapostisuodattimiin jää yli 40 000 tällaista viestiä.

Useat roskapostien suodatukseen käytettävät säännöt ovat lähtöisin postilistoille liittyneiltä käyttäjiltä. Mikäli haluat avustaa roskapostimäärän vähentämisessä, arvostamme tietenkin paljon apuasi.
Roskapostien ilmoittaminen tapahtuu seuraavasti:

Lähetämme ilmoituksen kun ehdottamasi muutos otetaan käyttöön.
Huomaa että reagoimme ainoastaan muutaman tunnin ikäisiin ilmoituksiin roskapostista/suodatussäännöistä, sillä vanhentuneiden suodatussääntöjen käytöstä ei ole mitään hyötyä.
Älä myöskään lähetä löytämiäsi valmiiksi paketoituja sääntöluetteloita meille. Ne tuottavat harvoin hyviä tuloksia listoillamme koska listojen liikenne on sisällöltään melko ainutlaatuista.

Älä lähetä miltään liittymiltäsi Debian-postilistoilta tulleita posteja automatisoiduille roskaposti-ilmoitusjärjestelmille. Se aiheuttaa useimmiten haittaa kaikille käyttäjille ja pakottaa meidät estämään viestien välittämisen sinulle kaikilta Debianin postilistoilta kunnes vakuutat ettet tee sitä toiste.

Lisätoimet roskapostin vähentämiseksi postilistoilla ja arkistossa https://lists.debian.org/ löytyvät osoitteesta https://wiki.debian.org/Teams/ListMaster/ListArchiveSpam