Levelezőlisták

Bevezetés

A Debian fejlesztése az egész világot felölelő osztott fejlesztés keretein belül történik. Ennek megfelelően a különféle kérdések megtárgyalásának legjobb módja az e-mail. A Debian fejlesztők és felhasználók közti párbeszéd nagy része a levelezőlistákon bonyolódik.

A Debian számos nyilvánosan hozzáférhető levelezési listát fenntart, ami azt jelenti, hogy az ezeken megjelenő leveleket bárki olvashatja, illetve a vitákban részt vehet. Mindenkit a Debian fejlesztésének segítésére és a szabad szoftverek hírének terjesztésére buzdítunk. Vannak olyan levelezési listáink is, amik csak a hivatalos Debian fejlesztők számára elérhetőek; ez nem azt jeleni, hogy a fejlesztők elzárkóznak a felhasználók elől, de sokszor nem lenne túl sok értelme belső témákat a fejlesztésben nem résztvevőkkel megvitatni.

A Debian valamennyi levelezési listája egy speciális szerveren fut, ami egy automatikus e-mail kezelő rendszert, a SmartList-et használja. Ez a szerver a lists.debian.org. Minden javaslatot, fel- vagy leiratkozást ennek a szervernek valamelyik címére kell küldeni.

Alapvető használat

Minden Debian levelezőlistának van egy listanév@lists.debian.org típusú levelezési címe, egy listanév-request@lists.debian.org típusú kontrollcíme és egy weboldala a https://lists.debian.org/listanév/ címen.

Ha levelet akarsz küldeni egy listára, egyszerűen használd a levelezési címet. Ha fel akarsz iratkozni egy listára, hogy el tudd olvasni a rá írt leveleket ahogy megérkeznek, vagy le akarsz iratkozni a listáról, használd a kontrollcímet (lásd alább).

A jelenleg elérhető levelezőlisták felsorolása a https://lists.debian.org/ címen olvasható, téma szerint rendezett, illetve nem rendezett formában.

Ezen kívül statisztikákat is készítünk a levelezőlisták kihasználtságáról: ellenőrizd a listára írt levelek átlagos számát, mielőtt feliratkozol, így elkerülhető, hogy elárasszanak a levelek.

Jogi nyilatkozat / adatvédelmi szabályok / jogi információk

A levelezőlisták nyilvános fórumok.

Minden levél, amit a listákra küldesz, továbbítódik a listára feliratkozott embereknek, illetve bekerül a nyilvános archívumba azok számára, akik olvasni akarják vagy keresni akarnak benne, anélkül, hogy feliratkoznának.

Ezen felül a levelezőlistáink Usenet-hírcsoportokként is olvashatók.

Lehetnek más helyek is, ahonnan a listák elérhetők — kérjük sose küldj bizalmas vagy nem engedélyezett anyagokat a listákra. Ebbe beleértendők az e-mail címek is. Ennek oka az, hogy előfordult, hogy spammerek, vírusok, férgek és hasonlók használták fel a listáinkra küldött e-mail címeket.

A Debian jóhiszeműen tartja karban a listákat és igyekszik lépéseket tenni minden ismert visszaélés megakadályozására és a megszakítás nélküli szolgáltatás fenntartására. Ugyanakkor a Debian nem felelős a listákra küldött üzenetek tartalmáért és semmiért, ami történhet velük.

Ha további információkra van szükséged, kérjük, olvasd el a felelősségnyilatkozatot is.

Fel- / leiratkozás

Mindenki szabadon iratkozhat fel, illetve le a levelezési listákra/-ról, feltéve, hogy az adott lista nyitott (open).

A fel- és leiratkozáshoz egyszerű webes űrlapokat használhatsz, amik a levelezőlistákhoz tartozó weboldalakon találhatók, a https://lists.debian.org/ címen.

Ha több listára/ról akarsz egyszerre fel/leiratkozni, akkor használd a feliratkozó vagy a leiratkozó űrlapot. Ezen az oldalon találhatsz leírást a listákhoz tartozó feliratkozási irányelvekről is.

A fel- és leiratkozási kérelmeket e-mailben is el lehet küldeni egy speciális címre, ami csak egy kicsit különbözik a lista címétől. A fel- és leiratkozási kérelmeket NE magára a levelezési listára küldd!

A fel- vagy leiratkozáshoz a

<listanév>-REQUEST@lists.debian.org

címre küldj e-mailt,

"subscribe" (feliratkozás) vagy "unsubscribe" (leiratkozás) Subjecttel (tárggyal).

Ne felejtsd el a cím -REQUEST részét!

A feliratkozási folyamat részeként a listakezelő program küld egy e-mailt, amire válaszolnod kell, ha tényleg fel akarsz iratkozni. Ez egy biztonsági intézkedés annak megelőzésére, hogy más embereket is fel lehessen írni a listára engedélyük nélkül.

Gyakori hibák fel/leiratkozáskor

Kérlek, ne feledd, hogy a leiratkozási kérelmet arról a címről kell elküldeni, amelyről feliratkoztál, vagy ha ez nem lehetséges, a fejléc ilyen legyen: unsubscribefeliratkozottcím@feliratkozott.domain vagy használhatod a leiratkozás űrlapot.

Ha levelet kapsz egy levelezőlistáról, de nem tudod, hogy milyen címmel iratkoztál fel, akkor használd a kapott levél teljes fejlécét, amiben találsz valami ilyesmit:

From bounce-debian-ize=valaki=valahol.com@lists.debian.org  Tue Apr 22 01:38:14 2003

Ez az, ami megbízhatóan elárulja, hogy a kérdéses listát debian-ize-nek hívják és a feliratkozó címe valaki@valahol.com. Ebben a (képzeletbeli) helyzetben egy e-mailt kell küldeni a debian-ize-request@lists.debian.org címre, unsubscribe valaki@valahol.com tárggyal.

Sajnos nem lehet olyan névvel feliratkozni, amit a procmail valamilyen démonként azonosít. Ez azt jelenti, hogy a név nem tartalmazhatja a következő szavakat: mail, admin, root, master, illetve hasonlókat (lásd procmailrc(5) FROM_DAEMON-ra vonatkozó részét).

A listakezelő szoftverünk egy másik ismert hiányossága az, hogy a legtöbb elutasított levél szó nélkül törlődik, így a felhasználó nem igazán tudja, hogy mi volt a hiba. Például gyakori, hogy az emberek egy olyan címről próbálnak feliratkozni, amiről már feliratkoztak. A SmartList az ilyen leveleket egyszerűen figyelmen kívül hagyja.

Ha nem vagy biztos abban, hogy feliratkoztál-e egy levelezési listánkra, küldj egy levelet a majordomo@lists.debian.org-ra a következő törzzsel:

which a.te.e-mail@címed.

Erről a szolgáltatásról (az úgynevezett MajorSmart-ról) a fenti címre küldött

help

törzsű üzenettel lehet többet megtudni.

Vezérelvek

Ha a Debian levelezési listáit használod, kérjük, tartsd be a következőket:

Listakarbantartás

Ha új levelezési listát szeretnél indítani, akkor először olvasd el a HOWTO dokumentumot.

Ha problémád van a feliratkozással vagy a leiratkozással, mielőtt felveszed velünk a kapcsolatot, bizonyosodj meg arról, hogy megfelelően jártál-e el. Bizonyosodj meg arról is, hogy láttad-e a feliratkozással és leiratkozással kapcsolatos fenntartásokat.

A lista karbantartójával a listmaster@lists.debian.org címre küldött angol nyelvű levélben veheted fel a kapcsolatot.
Ehelyett küldhetsz a lists.debian.org pszeudo-csomagra vonatkozó hibajelentést is.

Ha nem nem tudtál leiratkozni egy levelezőlistáról, akkor kérjük leveledben mellékeld egy olyan üzenet teljes fejlécét is, amit erről a listáról kaptál.

A Debian levelezőlisták hirdetési szabályzata / SPAM elleni küzdelem

A Debian listákra történő bármilyen tömeges / kéretlen e-mail (vagyis spam) küldése tilos. Az ilyen üzenetek küldőit letiltjuk és/vagy a megfelelő hatóságoknál feljelentjük.

A Debian listafelelősei mindent megtesznek, hogy annyi ilyen e-mailt kiszűrjenek, mielőtt a listákra kerülnének, amennyit csak lehet. Egy átlagos napon több, mint 40,000 ilyen levelet tartunk vissza.

Sok szabály, amit a spamek kiszűrésére használunk, a listáinkra feliratkozott személyektől érkezett. Ha segíteni szeretnél a spam mennyiségének további csökkentésében, azt nagyon szívesen vesszük.
Ha egy spamet szeretnél bejelenteni, a következőket kell tenned:

Miután feldolgoztuk a bejelentést, választ fogsz kapni.
Kérlek, vedd figyelembe, hogy csak az elmúlt néhány órában érkezett spamekről kapott bejelentéseket dolgozzuk fel, mivel nincs értelme elavult szabályokat felvenni.
Ne küldj máshol talált szabálylistát, az ilyenek ritkán működnek jól a levelezőlistáinkon, mivel eléggé egyedi a forgalmuk.

Ahhoz, hogy ez hatékony legyen, az üzenetnek nem szabad néhány órásnál régebbinek lennie. Minél régebbi az üzenet, amire a szabályt küldted, annál valószínűbb, hogy a szabályt nem fogjuk alkalmazni.

Ne küldj el semmilyen olyan levelet, amit egy Debian listáról kaptál, automatikus spam jelentő rendszernek. Ha mégis így teszel, eltiltunk az összes Debian lista forgalmától, amíg be nem bizonyítod a Debian listafelelősöknek, hogy nem teszed többet.

A spamek csökkentésére tett további erőfeszítések a listákon https://lists.debian.org/ és az archivumban megtalálható a https://wiki.debian.org/Teams/ListMaster/ListArchiveSpam oldalon.