Intel-Unix-tillverkare arbetar på gemensamt binärformat

10 oktober 1997

Bästa Debiananvändare och -utvecklare,

här kommer ett tillkännagivande från 86open-projektet, ett projekt för att införa binärkompatibilitet mellan alla Unixvarianter på Intelarkitekturen. Kortfattat är det ett arbete med att stöda ELF LIBC6-program på samtliga plattformar, så att tillverkare kan bygga ett enda program som kör på alla Intel Unix-varianter. Som du kan se från detta tillkännagivande har projektet redan en omfattande mängd kommersiellt stöd.

Jag tror detta har en större chans att lyckas där tidigare Unixstandardiseringsarbete har misslyckats. Istället för att producera en pappersstandard kommer projektet att släppa en referensimplementation som kör på de olika plattformarna. Eftersom det kommer vara fri programvara, kommer kostnaden att implementera kompatibilitet att vara mycket lägre än den för att implementera ny programvara för att köra en pappersstandard.

Faktumet att kommersiella Unixåterförsäljare vänder sig till fri programvara för denna lösning är en verklig triumf för fri programvaru-miljön, och en jag förväntar mig att se repeteras. Jag är glad att se de stora Linuxdistributionerna representerade i styrkommittén tillsammans med de största kommersiella Unixåterförsäljarna, och jag är stolt över att representera Debian inför detta projekt.

        Tack

        Bruce Perens

Hela texten i tillkännagivandet.