VA Linux Systems, O’Reilly och SGI sponsrar detaljhandelsprodukt

12 oktober 1999

Populär icke-kommersiell Linuxdistribution i paket med cd-rom och bok

(Atlanta, Georgia, USA) VA Linux Systems, O’Reilly Associates och SGI, Inc. tillkännagav idag ett samarbete mellan de tre företagen för att stödja Debianprojektet genom att sponsra introduktionen av operativsystemet Debian GNU/Linux i detaljhandeln. Intäkterna från försäljningen av Debian GNU/Linux kommer att doneras till Software in the Public Interest, en icke-kommersiell organisation för projekt inom öppen källkod, däribland Debian.

Debian är just nu den populäraste icke-kommersiella versionen av operativsystemet Linux®, och röstades fram som mässfavorit på LinuxWorld Conference & Expo. Nyckeln till Debians framgång är dess alltjämt pågående utveckling av över 500 frivilliga utvecklare över hela världen, vilka underhåller över 2500 paket med fri programvara.

Fram till idag har Debian GNU/Linux huvudsakligen varit tillgänglig för nedladdning över Internet. Samarbetet mellan VA Linux Systems, O’Reilly och SGI markerar således det första tillfälle då Debian GNU/Linux kommer att paketeras och göras tillgänglig med kommersiell dokumentation och tillägg som en större detaljhandelsprodukt.

Samarbetet bakom sponsringen mellan VA, O’Reilly och SGI är en unik insats som tillåter alla och envar att prova den icke-kommersiella Debiandistributionen, säger Wichert Akkerman, Debians nuvarande projektledare. Distributionen har byggts upp med omsorg av över 500 Debianutvecklare, och vi hoppas att det ger alla och envar samma trevliga upplevelse den ger oss.

Paketet med Debian GNU/Linux kommer att erbjudas till ett initialt cirkapris om USD 19,95, och kommer att bestå av en cd med över 1440 paket med programvara med öppen källkod, tillsammans med Bill McCartys bok Learning Debian GNU/Linux från O’Reilly. Dessutom kommer paketet innehålla en demo-cd-version av Loki Entertainments spel Myth II: Soulblighter. I Debians anda, kommer O’Reilly att göra boken fritt tillgänglig under Open Publication-licensen.

Debianprojektets Internetbaserade utvecklingsmodell har hjälpt distributionen att uppnå en Internetfunktionalitet utan like. En av de mest populära funktionerna i Debian GNU/Linux är apt-get, vilken automatiserar fria nätverkshämtningar av alla programpaketsuppdateringar, något som gör Debian-cdn den sista cdn en användare någonsin kommer att behöva för att hålla sitt Linuxsystem uppdaterat.

Debianpaketet, sponsrat av VA, O’Reilly och SGI, kommer att vara tillgängligt direkt från valinux.com, och genom större detaljhandels- och webbutiker. Debian.org tillhandahåller support för distributionen genom e-post, webben och irc. Dessutom sponsrar VA Linux Systems ett kommersiellt supportpaket för nya Debian GNU/Linuxanvändare.

Debian är för närvarande den näst mest efterfrågade Linuxdistributionen bland VA Linux Systems kunder, säger Brian Biles, vice vd för marknadsföring inom VA Linux Systems. Vi applåderar Debianprojektet för dess långvariga, enastående bidrag till de som använder fri programvara/öppen källkod.

Debian förkroppsligar många av de bästa vanorna inom öppen källkodsutveckling. Debians utvecklarskara är redan den största i Linuxvärlden; allt som det behövt för att göra det mer tillgängligt för nya användare är bättre dokumentation, förpackning och distribution, säger Tim O’Reilly, vd för O’Reilly & Associates. Den här distributionen kommer att placera Debian först inte bland kärntruppen av Linuxanvändare, utan för alla.

Utvecklingsmodellen inom öppen källkod har resulterat i flera nyckelresultat, bland annat i skapandet av Debian GNU/Linux, säger Dave McAllister, chef för strategisk teknologi hos SGI. Tillsammans med O’Reilly och VA Linux Systems, har SGI säkerställt tillgängligheten för kvalitets-Linuxlösningar.

Om Debianprojektet

Debianprojektet består av över 500 utvecklare över hela världen, vilka är engagerade för att framhäva fri programvaras förträfflighet. Debian GNU/Linux är resultatet av en frivilliginsats för att skapa ett fritt, högkvalitativt UNIX®-kompatibelt operativsystem, komplett med en uppsättning applikationer. För vidare information om Debian, se https://www.debian.org/.

Om VA Linux Systems

VA Linux Systems, Inc. är en ledande leverantör av Linuxbaserade lösningar, integrerade system, programvara och service. VA Linux Systems bredbasiga tekniska expertis i system- och programvaruformgivning, så väl som dess fokusering på operativsystemet Linux och andra öppen källkodslösningar, möjliggör för företaget att tillhandahålla högkvalitativa Linuxbaserade system, skräddarsydda för optimal prestanda, tillförlitlighet och skalbarhet. VA tillhandahåller även omfattande service och support genom sin personalstab bestående av Linuxsystem- och programvaruingenjörer. VA Linux Systems är baserade i Sunnyvale i Kalifornien, och finns på webben på adressen http://www.valinux.com.

Om O’Reilly

O’Reilly & Associates erkända över hela världen för sina föredömliga böcker om programvara med öppen källkod, Internet, programmering, operativsystemen Windows NT® och UNIX®. O’Reilly producerar även prisbelönt Internetprogramvara, tekniska konferenser, och innovativa webbaserade kurser. Från sin banbrytande bästsäljare The whole Internet user’s guide & catalog (utsedd till en av århundradets 100 böcker av New Yorks allmänna bibliotek) till GNN (den första Internetportalen och kommersiella webbplatsen) till WebSite (den första webbserverprogramvaran för skrivbordsdatorer) har O’Reilly stått i förgrunden för Internetutvecklingen. Information om företaget finns på http://www.oreilly.com.

Om SGI

SGI tillhandahåller ett brett urval av högpresterande datorer och avancerade grafiska lösningar, vilka gör det möjligt för dess kunder att förstå och övervinna sina svåraste datorproblem. Med sitt huvudkvarter i Mountain View, Kalifornien, och kontor över hela världen finns företaget representerat på webben på www.sgi.com.