Debian GNU/Linux 2.2, de "Joel 'Espy' Klecker" release, is officieel vrijgegeven

15 augustus 2000

Het Debian Project is verheugd de nieuwste release van het Debian GNU/Linux besturingssysteem aan te kunnen kondigen. Deze versie is in ongeveer achttien maanden ontwikkelt en uitvoerig getest door enkele duizenden gebruikers en ontwikkelaars.

Debian GNU/Linux is een gratis Linux systeem. Het wordt ontwikkeld door ongeveer 500 vrijwilligers uit alle uithoeken van de wereld die via het internet samenwerken. Debian's toewijding tot vrije software, haar non-profit achtergrond en haar open ontwikkelingsmodel maken het uniek onder de Linux-distributies.

Met de toevoeging van PowerPC en ARM architectuur, ondersteund Debian GNU/Linux nut zes verschillende computersystemen -- meer dan welke andere distributie dan ook. Pakketten voor alle architecturen zijn gemaakt vanuit dezelfde broncodepakketten. Debian GNU/Linux kan nu gebruikt worden op iMacs, Netwinders, Intel PC's (natuurlijk), Sun SPARC's, Alpha's. Oudere Macintosh en Amiga hardware wordt ook nog steeds ondersteund.

Debian GNU/Linux 2.2 heeft een meer gestroomlijnde en afgeronde installatie, inclusief een automatische netwerk-installatie via DHCP. Ook de software installatie is vereenvoudigd doordat simpelweg taken gekozen kunnen worden die op het Debian GNU/Linux systeem uitgevoerd gaan worden. Ook kan het X-Windows systeem nu tijdens de setup uitgevoerd worden. Debian GNU/Linux kan vanaf CD of via het netwerk geïnstalleerd worden. Het kan via FTP gedownload worden vanaf http://ftp.debian.org/debian/, en vele mirrors. Ook zal het snel beschikbaar zijn op CD-ROM bij verkooppunten. CD images kunnen ook gedownload worden.

Upgraden van uw systeem naar Debian/Linux worden automatisch uitgevoerd via het apt pakketten beheer. En als altijd kunnen Debian GNU/Linux systemen ge-update worden zonder problemen, ter plekken en zonder dat de machine tijdelijk niet beschikbaar is. Voor gedetailleerde documentatie over upgraden en installeren van Debian GNU/Linux zijn er deze versie opmerkingen.

Debian GNU/Linux 2.2 is gebaseerd op de meest recente Linux kernel (2.2.16) en bijgewerkt met Alan Cox's patches die waarschijnlijk in 2.2.17 opgenomen worden. De 2.2 kernel omvat significante verbeteringen in toepasbaarheid en stabiliteit; het omvat meer ondersteuning voor hardware voor zowel oudere als nieuwere hardware; laptop gebruikers zullen vooral veel verbetering van het PCMCIA subsysteem opmerken. Enkele andere Debian GNU/Linux 2.2 hoogtepunten zijn de volgende uit bijna 800 bijgewerkte pakketten:

Twaalfhonderd nieuwe software pakketten zijn toegevoegd aan Debian GNU/Linux 2.2. Nieuwe software is ondermeer:

Debian GNU/Linux 2.2 omvat niet alleen veel bijgewerkte en nieuwe software maar ook veel verbeteringen zoals:

Het Debian Project heeft altijd gehoopt dat het als basis kan dienen voor meer gespecialiseerde distributies en zag in de afgelopen paar jaar dit doel verwezenlijkt zien worden: Corel Corporation, Libra Computer Systems, en Stormix Technologies zijn enkele bedrijven die op dit moment Debian GNU/Linux als basis gebruiken voor hun distributie. Ook wordt het met enkele boeken over Debian meegeleverd op CD. Wat echter hetzelfde bleef, is het feit dat Debian gemaakt wordt door vrijwilligers, haar toewijding tot het Debian Social Contract en de betrokkenheid om het beste besturingssysteem mogelijk te maken. Debian GNU/Linux 2.2 is wederom een belangrijke stap in de goede richting.

Debian GNU/Linux 2.2 is opgedragen aan Joel "Espy" Klecker, een Debian ontwikkelaar die zonder dat de meeste mensen binnen het Debian Project het wisten, vocht tegen de Duchenne spierziekte tijdens zijn volle inzet voor het Debian project. Na zijn dood pas realiseerde het Debian Project welke inzet hij toonde voor het project en de vriendschap die hij ons toedroeg. Als een teken van erkenning en in herinnering aan zijn inspirerende leven, is deze Debian GNU/Linux distributie aan hem opgedragen.