Debian GNU/Linux kommer att användas för rösträkning vid allmänna val

27 juli 2001

IT News rapporterade i artikeln ”The electoral test that pencil and paper meet” att Debian GNU/Linux kommer att användas i ett elektroniskt omröstningssystem i ACTs oktoberval i Australien. De skriver: ”Den enda plattform som gav robusthet och röstarförtroende var GNU Debian Linux, med all källkod släppt under General Public License (GPL)”

Den Canberra-baserade konsultfirman Software Improvements vann ett anbud på $200 000 gällande att tillhandahålla ett elektroniskt omröstningssystem. ”Direktansluten omröstning är ett högkritiskt system, inte i avseeden att någons liv beror på det, men för att det måste vara korrekt, tillförlitligt och tillgängligt på dagen”, säger Carol Boughton på Software Improvements, ”Huvudskälet för att vi valde som vi gjorde (GPL) var transparens och att kunna försäkra de röstberättigade om att alla kort ligger på bordet. När du gör din kod tillgänglig har alla möjlighet att titta på den”.

Artikeln fortsätter med farhågor om att använda programvara med öppen källkod, ”System med äkta öppen källkod är värdefulla, men de utgör även problem, eftersom alla kan få tag på och ändra i koden”. ”Problemet” verkar vara att vem som helst kan läsa och förstå koden, hitta fel och säkerhetsproblem. ”När du skriver i en öppen källkodsmiljö måste du skriva för åtminstone en viss nivå av granskning”, skriver de.