Debian Woody in minder dan twee minuten

22 mei 2002

Nieuw Intercontinentaal Internet Snelheidsrecord gevestigd op Internet2 Over-Land-Record Competitie

Een internationaal team heeft een nieuw snelheidsrecord gevestigd door het equivalent van een volle CD over 12,272 km netwerk kabel in 13 seconden te versturen. De snelheid van 401 megabits per seconde die bereikt is door het overzenden van 624 megabytes aan data van Fairbanks, Alaska naar Amsterdam, is 8000 maal sneller van de snelste modemverbinding.

Het winnende team bestond uit de Universiteit van Alaska in Fairbainks, de Faculteit der Natuurwetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en het nationale rekencentrum voor hoger onderwijs en onderzoek in Nederland. Aan beide kanten van de kabel stonden eenvoudige PCs die Debian GNU/Linux draaiden.

Met een internetverbinding met deze capaciteit duurt het overzenden van de 6 Woody CDs van Fairbanks naar Amsterdam slechts 78 seconden. Het lijkt erop dat we snellere CD-branders nodig gaan hebben.

"Dit laat zien dat zulke geografische afstanden niet langer een barrière vormen voor geavanceerde toepassingen," aldus Kerry Digou, de systeemprogrammeur die het team uit Alaska leidde. "Door alleen standaard materiaal te gebruiken en infrastructuur uit het Internet2 netwerk hebben we de grenzen verder verlegd."

Over Internet2®:

Opgezet door 190 Amerikaanse universiteiten en samenwerkend met de industrie en de overheid, is Internet2 een platform voor ontwikkeling en gebruik van nieuwe netwerk toepassingen en technologieën voor onderzoek en hoger onderwijs en creëert het het Internet van morgen. Meer informatie over Internet2 kan hier gevonden worden.

Meer Informatie:

http://archives.internet2.edu/guest/archives/I2-NEWS/log200205/msg00003.html