Debian Woody på mindre än två minuter

22 maj 2002

Prestandan hos nytt interkontinentalt Internet slår rekord i Internet2:s hastighetstävling

En internationell grupp slog ett nytt rekord i Internetprestanda genom att överföra motsvarande en hel kompaktskivas innehåll över mer än 12.272 km nätverk på 13 sekunder. Hastigheten 401 megabit per sekund som uppnåddes vid överföringen av 625 megabyte data från Fairbanks i Alaska, Förenta staterna till Amsterdam i Nederländerna är över 8000 gånger högre än det snabbaste telefonmodemet.

Rekordgruppen består av Alaskas universitet i Fairbanks, vetenskapliga institutionen vid Amsterdams universitet samt SURFnet, det nationella datornätverket för högre utbildning och forskning i Nederländerna. I båda ändar användes pc-liknande maskinvara körande Debian GNU/Linux.

Med en Internetanslutning av denna storlek skulle det endast ta 78 sekunder att överföra alla sex cd-skivorna Woody kommer på. Det verkar som vi behöver snabbare cd-brännare.

”Detta visar att geografin inte är något hinder för avancerade nätverkstillämpningar”, säger Kerry Digou, systemprogrammeraren som ledde gruppen vid Alaskas universitet. ”Genom att använda standardutrustning och den infrastruktur som utvecklats av Internet2-miljön har vi flyttat ut gränserna.”

Om Internet2®:

Internet2 utvecklar och sprider, under ledning av 190 universitet i Förenta staterna som samarbetar med industri och stat, avancerade nätverkstillämpningar och -tekniker för forskning och högre utbildning, vilket påskyndar skapandet av framtidens Internet. Mer information om Internet2 finns här.

Ytterligare information:

http://archives.internet2.edu/guest/archives/I2-NEWS/log200205/msg00003.html