Megjelent a Debian GNU/Linux 3.0

2002. július 19.

A Debian Projekt örömmel jelenti a Debian GNU/Linux 3.0-ás verziójának kiadását. A Debian GNU/Linux egy szabad operációs rendszer, ami már összesen 11 processzorarchitektúrát támogat, ezenkívül tartalmazza a KDE és a GNOME munkaasztal környezeteket, kriptográfiai szoftverekkel is szolgál, kompatibilis az FHS v2.2-vel és az LSB-nek fejlesztett szoftvereket is támogatja.

A IA-64 (ia64), a HP PA-RISC (hppa), a MIPS (mips, mipsel) és a S/390 (s390) architektúrák hozzáadásával a Debian GNU/Linux már összesen 11 architektúrát támogat. A palmtopoktól kezdve a szuperszámítógépekig most már mindenen fut, és majdnem mindenen e kettő között is, beleértve a legújabb generációs 64-bites számítógépeket.

Ez az első olyan Debian verzió, ami kriptográfiai szoftvereket tartalmaz a fő disztribúció beépített részeként. Az OpenSSH és a GNU Privacy Guard az alapértelmezett telepítésnek része, és az erős titkosítás megtalálható a webböngészőkben, webkiszolgálókban és így tovább. Tervbe van véve a kriptográfiai szoftverek további integrálása az elkövetkezendő kiadásokban.

Most először, a Debian a K Desktop Environment 2.2 (KDE) verzióját tartalmazza. A GNOME munkaasztal környezet frissítve lett az 1.4, és az X maga a sokkal jobb XFree86 4.1-es verzióra. Számos nagyteljesítményű, szabad grafikus webböngésző, mint a Mozilla, a Galeon és a Konqueror hozzáadásával a Debian munkaasztal kínálata radikálisan javult.

Ez a Debian verzió a Linux kernel 2.2-es és a 2.4-es kiadását támogatja. A hardverek szélesebb körének támogatása (mint például az USB) valamint a stabilitás és használhatóság javítása mellett a 2.4-es kernel támogatja az ext3 és a reiserfs naplózó fájlrendszereket is.

A GNU/Linux 3.0 racionalizáltabb és kicsiszoltabb telepítéssel rendelkezik, amelyet számos nyelvre lefordítottak. A task rendszert újjá lett alakítva és rugalmasabbá vált. A debconf eszköz a rendszer konfigurálását könnyebbé és felhasználóbarátabbá teszi. A Debian GNU/Linuxot lehet CD-ről telepíteni, vagy hálózatról és pár floppyról is. Már le lehet tölteni, és hamarosan elérhető lesz CD-ROM-on is számos kereskedőnél.

A korábbi verziókról a Debian GNU/Linux 3.0-ra való frissítést az apt csomagkezelő eszköz automatikusan végzi. Mint mindig, a Debian GNU/Linux rendszereket fájdalommentesen, helyben lehet frissíteni, anélkül, üzemen kívül töltött idő nélkül. A Debian GNU/Linux telepítésével és frissítésével kapcsolatos részletes információt a kiadás jegyzetei oldalon találsz.

Ez a Debian első olyan kiadása, ami kompatibilis a fájlrendszer hierarchia szabvány (Filesystem Hierarchy Standard, FHS) 2.2 verziójával. A Debian GNU/Linux már a Linux Standard Base (LSB) számára fejlesztett szoftvereket is támogatja, habár még nincs LSB hitelesítése.

A Debian jelenlegi felhasználóit érdekelheti, hogy ez a Debian kiadás már támogatja a build függőségeket. Ez segít a csomagok forrásból való felépítésében és az apthoz való csatolásában ezzel megkönnyítve a testing és az unstable ág részleges frissítését. Ebben a Debian kiadásban megtalálható az aptitude, a tiszteletreméltó dselect program egy alternatívája, aminek segítségével könnyebb lesz a csomagok kiválasztása. Körülbelül négyezer új szoftvercsomag került bele a disztribúcióba a Debian GNU/Linux 3.0-val.

A Debianról

A Debian GNU/Linux egy szabad operációs rendszer, amit közel ezer önkéntes fejleszt szerte a világon, az Internet segítségével együttműködve. A Debiant a Szabad Szoftver felé való elhivatottsága, non-profit természete és a nyílt fejlesztői modellje egyedülállóvá teszi a GNU/Linux disztribúciók között.

A Debian projekt kulcserősségei az önkéntes alap, a Debian Társadalmi Szerződés melletti elkötelezettsége és az az elhivatottság, hogy a létező legjobb operációs rendszert nyújtsa. A Debian 3.0 egy újabb fontos lépés ebbe az irányba.

Kapcsolatok

További információért látogass el a Debian weboldalakra a https://www.debian.org/ címen vagy küldjél levelet a <press@debian.org> címre.