Debian GNU/Linux 3.0 uitgebracht

19 juli 2002

Het Debian Project is trots het uitkomen van Debian GNU/Linux 3.0 aan te kondigen. Debian GNU/Linux is een vrij besturingssysteem dat nu in totaal elf processor-architecturen ondersteunt. Het bevat KDE en GNOME desktopomgevingen en cryptografische software, houdt zich aan de FHS v2.2 standaard en ondersteunt voor LSB ontwikkelde software.

Met de toevoeging van het IA-64 (ia64), HP PA-RISC (hppa), MIPS (mips, mipsel), en S/390 (s390) architecturen, ondersteunt Debian GNU/Linux nu in totaal elf verschillende architecturen. Het draait nu op computers die uiteenlopen van palmtops tot supercomputers en bijna alles daartussenin, waaronder de nieuwe 64-bit-computers.

Dit is de eerste Debian versie die cryptografische software bevat in de basis distributie. OpenSSH en GNU Privacy Guard zijn toegevoegd aan de standaard installatie en encryptie is nu beschikbaar voor de webbrowsers en -servers, databases, enzovoort. Verdere integratie van cryptografische software is gepland voor de volgende release.

Voor het eerst bevat Debian ook de K Desktop Environment 2.2 (KDE omgeving). De GNOME desktopomgeving is bijgewerkt tot versie 1.4, en X zelf is geupgrade naar de erg verbeterde XFree86 4.1. Met de toevoeging van van enkele vrije grafische webbrowsers met veel functies (onder andere Mozilla, Galeon en Konqueror) is Debians aanbod voor de desktopomgeving radicaal toegenomen.

Deze versie van Debian omvat de 2.2 en 2.4 versie van de Linux kernel. Behalve met een betere ondersteuning van een grote hoeveelheid nieuwe hardware (zoals USB-apparaten) en een significantie verbetering van de bruikbaarheid en stabiliteit, ondersteunt de 2.4 kernel de ext3 en reiserfs journaling bestandssystemen.

Debian GNU/Linux 3.0 bevat een beter gestroomlijnd installatiesysteem, dat ondersteuning biedt voor meerdere talen. In de installatie is het taak-systeem herschreven en flexibeler gemaakt. Het debconf programma maakt configuratie van het systeem eenvoudiger en gebruiksvriendelijker. Debian GNU/Linux kan geïnstalleerd worden vanaf CD of met bootfloppies via het netwerk. Het kan nu gedownload worden en binnenkort bij meerdere aanbieders op CD verkregen worden.

Upgraden naar Debian GNU/Linux 3.0 vanaf eerdere versies is geautomatiseerd met het apt pakketbeheerprogramma. Zoals altijd kan Debian GNU/Linux systemen zonder problemen bijgewerkt worden zonder enige downtime. Een gedetailleerde instructie over de installatie en upgraden van Debian GNU/Linux kunt u in de release notes vinden (momenteel is deze informatie helaas niet in het Nederlands beschikbaar).

Dit is de eerste versie van Debian die voldoet aan versie 2.2 van de Filesystem Hierarchy Standard (FHS) standaard. Debian GNU/Linux ondersteund nu ook software die is ontwikkeld voor de Linux Standard Base (LSB), maar het heeft nog geen LSB certificaat.

Voor huidige Debian gebruikers is het interessant te weten dat deze versie van Debian build dependencies ondersteund, waardoor het eenvoudiger is pakketten vanaf de broncode te maken. Verder kan apt vastgezet worden voor een specifieke versie van Debian terwijl dan toch enkele pakketten naar de testing of unstable versie bijgewerkt kunnen worden. Deze versie van Debian bevat ook aptitude als alternatief voor het dselect programma, en maakt het selecteren van pakketten nog makkelijker. Ongeveer 4000 nieuwe software pakketten zijn aan de distributie toegevoegd.

Over Debian

Debian GNU/Linux is een vrij besturingssysteem dat wordt ontwikkeld door bijna duizend vrijwilligers over de hele wereld die via het internet samenwerken. Debians toewijding aan Vrije Software, de non-profit achtergrond en het zeer open ontwikkelingsmodel maken het project uniek onder de GNU/Linux distributies.

De sterkste kanten van het Debian Project zijn de vrijwilligers, de toewijding aan het Debian Sociale Contract en de betrokkenheid om een zo goed mogelijk besturingssysteem te ontwikkelen. Debian 3.0 is de volgende belangrijke stap in die richting.

Contact Informatie

Meer informatie kan op de website van Debian gevonden worden: https://www.debian.org/. Ook kunt u e-mail sturen naar <press@debian.org>.