Lansarea Debian GNU/Linux 3.1

6 iunie 2005

Proiectul Debian este încântat să anunțe lansarea oficială a Debian GNU/Linux 3.1 cu numele de cod „sarge”, după aproape trei ani de dezvoltare susținută. Debian GNU/Linux este un sistem de operare liber ce suportă în total peste unsprezece arhitecturi, include mediile grafice KDE, GNOME și GNUstep, conține software criptografic, este compatibil cu FHS v2.3 și suportă programele proiectate pentru LSB.

Odată cu dezvoltarea noului debian-installer, această versiune oferă o rutină de instalare modulară și sofisticată, cu detecție hardware integrată și capabilități de instalare fără asistență. Instalarea este disponibilă pentru aproape treizeci de limbi (inclusiv limba română) și include configurații ale serverului X pentru numeroase plăci grafice.

Sistemul de selecție a sarcinilor a fost rescris într-o formă mai flexibilă. Utilitarul debconf a fost integrat în majoritatea pachetelor care au nevoie de configurare, aceasta sporind ușurința în utilizare. Debian GNU/Linux poate fi instalat de pe diverse medii, cum ar fi DVD-uri, CD-uri, USB stick-uri, câteva dischete sau de pe rețea. Îl puteți descărca acum, fiind în curând disponibil și pe DVD sau CD-ROM de la numeroși furnizori.

Debian GNU/Linux rulează pe computere începând de la sisteme mobile ca palmtop-uri până la supercomputere, precum și majoritatea echipamentelor dintre acestea. În total sunt suportate unsprezece arhitecturi, printre care se numără Motorola 68k (m68k), Sun SPARC (sparc), HP Alpha (alpha), Motorola/IBM PowerPC (powerpc), Intel IA-32 (i386) și IA-64 (ia64), HP PA-RISC (hppa), MIPS (mips, mipsel), ARM (arm) și IBM S/390 (s390).

Această versiune include numeroase pachete software actualizate, cum ar fi K Desktop Environment 3.3 (KDE), GNOME 2.8, GNUstep, XFree86 4.3.0, GIMP 2.2.6, Mozilla 1.7.8, Galeon 1.3.20, Mozilla Thunderbird 1.0.2, Firefox 1.0.4, PostgreSQL 7.4.7, MySQL 4.0.24 și 4.1.11a, Colecția de compilatoare GNU 3.3.5 (GCC), nucleul Linux cu versiunile 2.4.27 și 2.6.8, Apache 1.3.33 și 2.0.54, Samba 3.0.14, Python 2.3.5 și 2.4.1, Perl 5.8.4 și multe altele.

Aceasta este prima versiune Debian ce conține OpenOffice.org (1.1.3). De asemenea, programele criptografice sunt integrate în distribuția principală. OpenSSH și GNU Privacy Guard sunt incluse în instalarea implicită, iar encripția puternică este prezentă în navigatoare web, servere web, baze de date și multe alte aplicații disponibile în această versiune.

Debian GNU/Linux 3.1 include eforturi ale sub-proiectelor Debian-Edu/Skolelinux, Debian-Med și Debian-Accessibility, ceea ce a ridicat numărul de pachete educaționale sau cele cu afiliere medicală, precum și pachetele proiectate special pentru persoanele cu handicap.

Actualizările la Debian GNU/Linux 3.1 de la versiunea precedentă Debian GNU/Linux 3.0 cu numele de cod „woody” sunt gestionate de către utilitarul de administrare a pachetelor aptitude și într-o anumită măsură de către utilitarul apt-get. Ca de obicei, sistemele Debian GNU/Linux pot fi actualizate cu ușurință, în timpul funcționării, fără întreruperi forțate. Pentru instrucțiuni detaliate despre instalarea și actualizarea Debian GNU/Linux vă rugăm să consultați notele de lansare.

Despre Debian

Debian GNU/Linux este un sistem de operare liber, dezvoltat de peste o mie de voluntari din întreaga lume, ce colaborează prin intermediul internetului. Devotamentul Debian pentru „programele libere”, natura sa non-profit, precum și sistemul deschis de dezvoltare, îl fac unic în rândul distribuțiilor GNU/Linux.

Principalele atuuri ale proiectului Debian sunt baza de voluntari, adeziunea la „Contractul social Debian” și angajamentul de a oferi cel mai bun sistem de operare posibil.

Informații de contact

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați paginile web Debian de la https://www.debian.org/ sau să trimiteți un mesaj pe adresa <press@debian.org>.