Debianprojektet får finansiering

13 augusti 2005

Debianprojektet kan med glädje rapportera att det finansieras av LinuxFund med 500 USA-dollar per månad under hela året. Den Linuxorienterade kreditkortsorganisationen kommer totalt dela ut 6000 USA-dollar. Dessa pengar kommer ges till projektet som en del av LinuxFund målsättning om att stöda projekt inom fri programvara.

Finansieringen är mycket uppskattad av projektet och kommer användas med försiktighet till att fortsätta bygga det universella operativsystemet, förbättra distributionen och gynna fri programvara. Debianprojektet har utgifter i samband med inköp av maskinvara och sponsring av sina medlemmars deltagande vid flera tekniska konferenser, bland annat den sjätte årliga Debianutvecklarkonferensen i Esbo, Finland, förra månaden.

Debianprojektet underhåller över fyrtio maskiner som används för att utveckla distributionen, driva projektets infrastruktur och tillhandahålla både interna och externa tjänster.

Projektledaren Branden Robinson observerar att ”denna finansiering inte bara hjälper oss att bli mer flexibla och reaktiva i samband med att hantera de oundvikliga maskinvaruproblem som uppstår, men bör även göra det möjligt för oss att kunna planera lite längre in i framtiden. Debian drivs helt på donationer – vi säljer inte några produkter eller tjänster – och en stadig och förutsägbar inkomstkälla gör att vi enklare kan göra lite mer långtgående resursplanering. LinuxFund är inte bara värt vår tack, utan skall även kommenderas för att bryta ny mark inom finansieringsmodeller för fri programvarumiljön. De leder an genom att på ett utmärkt sätt visa hur man kan göra, och jag ser fram emot att andra följer efter.”

”LinuxFund finansierar projekt so är intressanta för miljön inom öppen källkod”, säger David Mandal, vd. Mandal lovprisade även Debianprojektet som ett viktigt projekt som vigts till öppenhet.

Om Debian

Debianprojektet är en sammanslutning av de många frivilliga utvecklare och bidragslämnare som samarbetar via Internet. De jobbar bland annat med att underhålla och uppdatera Debian GNU/Linux, en fri distribution av operativsystemet GNU/Linux. Debians hängivelse åt fri programvara, dess icke-kommersiella natur, dess oberoende från styrande företag och dess öppna utvecklingsmodell gör den unik bland GNU/Linux-distributionerna.

Om LinuxFund

Linux Fund grundades 1999 på höjden av den högteknologiska boomen. Grundidén var att marknadsföra ett LinuxFund-kreditkort med en bild på Tux, Linuxpingvinen, och att använda inkomsterna till att finansiera fri programvara.

Kontaktinformation

För ytterligare information, besök Debians webbplats på https://www.debian.org/ eller sänd e-post till <press@debian.org>.

För information om att donera till Debian, se donationssidan eller kontakta <treasurer@spi-inc.org>.